Baroul Bihor se pregătește de alegeri. Perioada de depunere a candidaturilor pentru funcția de decan și membru în Consiliul Baroului Bihor s-a încheiat în 23 aprilie.
Pentru funcția de decan au intrat în cursă trei candidați: avocații Cristian Domocoș, Răzvan Doseanu și Mircea Ursuța.
Candidaturile celor trei avocați urmează să fie validate în ședința de luni, 27 aprilie, a Consiliului Baroului Bihor, iar alegerile vor avea loc pe 7 mai.
Râvnite sunt și funcțiile de membru în Consiliul Baroului Bihor, unde pentru cele zece posturi s-au înscris 17 candidați. Dintre aceștia zece formează actualul Consiliul al Baroului: avocații Mirela Cocaina, Cristian Domocoș, Corina Domocoș, Răzvan Doseanu, Sebastian Formittag, Mircea Golea, Florin Marinău, Alin Nastea, Miu Piroska și Mircea Ursuşa. Penrtu funcția de consilier și-au mai depus candidaturi și avocații: Cristian Bălănean, Olivia Chereji, Voicu Chișiu, Adrian Ciolac, Marius Popoviciu, Adrian Stancu şi Anca Toda.
Carte de vizită
Cei trei candidați pentru funcția de decan al Baroului Bihor sunt personaje cunoscute în Oradea, fiecare având o bogată carte de vizită.
Primul, în ordine alfabetică, avocatul Cristian Domocoș, este membru al Baroului Bihor din 26 octombrie 1998. Din 2011 până în prezent ocupă funcția de decan al Baroului Bihor și este membru de drept al Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor. El a ocupat funcția de consilier al Baroului Bihor și în mandatul 2007-2011. El este cunoscut şi în mediul universitar, fiind asistent universitar la Facultatea de Drept din Oradea.
Colegul său, Răzvan Doseanu este membru al Baroului Bihor din anul 2001, fiind considerat unul dintre cei mai buni avocați specializați în Drept Penal. El susţine că a intrat în sistem într-o perioadă în care pentru a accede în avocatură cel mai mult conta ,,să ai o rudă în sistem”.
,,Am pornit de la zero provenind dintr-o familie modestă , fiind primul din familie care am terminat o facultate. Primii mei ani în avocatură am acordat doar asistenţă juridică din oficiu în cauzele penale, trăind doar din aceşti bani pentru că nu aveam nici o rudă în <<sistem>> şi nu mă cunoştea nimeni.
Aşa am învăţat să exploatez greşelile poliţiştilor, procurorilor, dar şi ale judecătorilor. La momentul intrării în avocatură am susţinut 9 examene la Bucureşti, în timp ce alţi colegi ai mei intrau în avocatură doar pentru singurul <<merit>> de a avea un părinte avocat. Nu sunt cadru didactic dar scriu periodic articole de specialitate”, a dezvăluit el. Chiar dacă a început – cum însuşi a mărturisit, de la zero, fără să fi avut vreo rudă sau vreo cunoştinţă care să-l susţină în acest domeniu, Răzvan Doseanu şi-a câştigat repede renumele.
Aşa a reuşit să câştige procese în cauze împlicate persoane celebre, a invocat şi i-au fost admise excepţii de neconstituţionalitate, dar şi multe soluţi favorabile clienţilor pe care i-a reprezentat.
,,Am reuşit declararea, ca fiind neconstituţionale, a mai multor texte de lege, ultima excepţie de neconstituţionalitate admisă fiind cea care vizează confiscarea extinsă, unul din cele mai de actualitate subiecte în contextul intensificării eforturilor pentru recuperarea prejudiciilor şi a sumelor de care au beneficiat persoanele condamnate pentru săvârşirea de infracţiuni. Probabil că făcând o analiză a ultimilor 5 ani sunt cel mai eficient avocat specializat pe Drept penal din Baroul Bihor, dacă ne raportăm la soluţiile obţinute (cercetarea în libertate a inculpaţilor, achitarea sau obţinerea unor pedepse reduse şi neprivative de libertate). Doar în ultimele două luni am obţinut două achitări definitive pentru infracţiuni de omor, unde inculpaţii au fost arestaţi iniţial mai mult de un an de zile.
În acelaşi timp cred că am <<colectat>> şi cele mai multe amenzi aplicate pentru că mi-am susţinut cu tărie punctul de vedere şi interesele clienţilor pe care îi apăr, atitudinea mea fiind apreciată uneori ca aducând atigere solemnităţii şedinţei de judecată”, a arătat Doseanu.
El consideră că decanul Baroului Bihor ,,nu ar trebui să fie cel mai drăguţ şi sociabil avocat, cel care are cei mai mulţi prieteni, ci să fie o persoană căreia să nu îi fie teamă să lupte pentru drepturile avocaţilor şi să reacţioneze ferm atunci când se fac abuzuri împotriva acestora”.
Lector, arbitru, autor
Mircea Ursuța este avocat din anul 2000 și prodecan al Baroului Bihor din 2011 până în prezent. Doctor în drept al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca din anul 2008, pe Mircea Ursuța îl găsim figurând printre cadrele didactice ale Facultății de Drept din Oradea, acesta ocupând funcția de lector universitar la această instituție de învățământ. Totodată, el este și lector al Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor, dar și arbitru în Cadrul Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Bihor.
Mircea Ursuța a fost și membru în Comisia de elaborare a Legii de punere în aplicare a Noului Cod de procedură civilă în cadrul Ministerului Justiţiei în perioada 2010-2012. Avocatul Ursuța mai deține funcția de membru fondator al Institului de Drept Public şi Ştiinţe Administrative al României și membru al altor institute naţionale şi internaţionale.
De asemenea, Ursuța este membru în comitete de redacţie ale unor reviste ştiinţifice și autor sau coautor a 8 cărţi, uneleapărute în ediţii succesive. Mircea Ursuța mai este și autor a peste 60 de prelegeri la conferinţe naţionale şi internaţionale şi a peste 40 de articole şi studii de jurisprudenţă în materia procedurii civile, dreptului contravenţional şi dreptului administrativ, în reviste juridice de prim rang.
Citiți principiile noastre de moderare aici!