Dat fiind faptul că în ultimele trei săptămâni, circulația virusului gripal în România a avut un caracter epidemic, cu mai multe viroze respiratorii și mai multe decese (54 cazuri) ca de obicei în această perioadă, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat: „Nu există un motiv de panică… Este nevoie ca populația să fie compliantă și să respecte recomandările specialiștilor privind aplicarea regulilor de igienă personală”.
Dintre cei 54 de români care au murit din cauza gripei, 49 sufereau şi de alte boli, alţi cinci pacienţi decedaţi nefiind cunoscuţi şi cu alte afecţiuni.
Ministrul Sănătății a precizat că s-au luat o mulțime de măsuri de limitare și reducere a îmbolnăvirilor în spitale, pentru pacienții internați și contacții lor, au mărit stocurile de antiseptice şi dezinfectante din spitale.
Și în februarie
Specialiștii estimează că circulația intensă a virusului se va menține și în luna februarie și în continuare soluția pentru prevenirea îmbolnăvirilor. MS a comandat suplimentar un număr de 30.000 de vaccinuri pentru populația cu risc, care vor fi distribuite în ţară începând de miercuri.
Ministrul Sănătății a mai precizat că în unitățile școlare unde se constată o creștere cu 20% a numărului de îmbolnăviri prin gripă se poate lua decizia de închidere a unității: „Evoluția numărului de îmbolnăviri este influențată de evitarea spațiilor aglomerate, iar vacanța de saptămâna viitoare poate să influențeze în bine, cu condiția că în aceasta perioadă copiii să evite colectivitățile”.
Trei cazuri noi
În timp ce Ministerul Sănătății vorbește de caracter epidemic, DSP Bihor spune că nu e epidemie de gripă (deși presa centrală a anunțat că, oficial, e epidemie în țară) și că miercuri, 30 ianuarie 2019, s-a primit confirmarea pentru trei cazuri noi de gripă în Bihor.
E vorba despre o fetiță din Oradea, nevaccinată gripal, cu debut în 22 ianuarie (diagnostic clinic de IACRS – infecție acută a căilor respiratorii superioare). În ziua următoare, i s-a recoltat produs biologic pentru analiză virusologică și proba a fost transmisă la Centrul Regional de Sănătate Publică Timișoara, care a confirmat infecția cu virus gripal tip AH1N1). Micuța a fost tratată de medicul de familie cu medicație simptomatică, iar acum se simte mai bine, având doar o ușoară tuse reziduală, conform afirmațiilor medicului de familie.
Un alt orădean, de 31 ani, nevaccinat gripal, a fost internat la secția de boli infecțioase de la Spitalul Curteanu Oradea în 26 ianuarie cu diagnosticul: „viroză respiratorie, suspect gripă”. I s-a recoltat produsul biologic pentru analiza virusologică pentru gripă în data de 28 ianuarie, iar Institutul „Cantacuzino” București confirmă infecția cu virus gripal AH3N2. Pacientul a beneficiat de tratament antiviral cu Tamiflu, iar actualmente starea clinică este bună și s-a externat miercuri.
Un al treilea caz confirmat de gripă e al unui orădean de 28 ani, nevaccinat gripal, internat în 27 ianuarie, tot la secția de boli infecțioase de la Spitalul Curteanu Oradea, cu diagnosticul: „pneumonie, suspect gripă”.
Pacientul este în evidența medicului de familie cu diagnosticul de astm bronșic, dar nu ia tratament. I s-a recoltat produs biologic pentru analiză virusologică în 27 ianuarie, iar Institutul „Cantacuzino” București confirmă infecția cu virus gripal tip AH1N1. În prezent, pacientul continuă tratamentul antiviral cu Tamiflu, starea lui de sănătate fiind ameliorată, dar încă mai tușește.
[related-post post_id=”2187430″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!