UPDATE: Mircea Puşcaş, Traian Munteanu şi Mihaela Pătrăuş au ajuns, joi, la DNA Oradea, pentru a li se aduce la cunoştinţă învinuirile.
Trei judecători ai Curţii de Apel Oradea au fost puşi sub învinuire de procurorii anticorupţie într-un dosar în care există suspiciuni de abuz în serviciu şi favorizarea infractorului.
Joi, la ora 11:30, la sediul DNA Oradea a ajuns fostul judecător al Curţii de Apel Oradea, Mircea Puşcaş, condamnat marţi de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare şi încarcerat miercuri. Acesta avea să afle că este urmărit penal într-un nou dosar de corupţie. Câteva ore mai târziu la sediul DNA s-au prezentat şi judecătorul pensionat Traian Munteanu şi actualul preşedinte al Şecţiei penale, judecătoarea Mihaela Pătrăuş. Procurorii anticorupţie le-au adus la cunoştinţă învinuirile.
Cei trei judecători sunt acuzaţi de abuz în serviciu şi favorizarea infractorului în cauza în care l-au achitat pe patronul lanţului de magazine Unicarm, Vasile Lucuţ. Dosarul este disjuns din cel în care, în primăvara acestui an, afaceristul Lucuţ a ajuns în faţa magistraţilor Tribunalului Bihor alături de primarul Beiuşului, Adrian Domocoş.
Acuzaţiile DNA
Cei trei judecători sunt acuzaţi de abuz în serviciu şi favorizarea infractorului pentru că, în 2011, făcând parte din acelaşi complet, au admis contestaţia în anulare declarată de Vasile Lucuţ, achitându-l practic într-o cauză penală de acuzaţia de ultraj faţă de un inspector sanitar-veterinar bătut fiindcă a dispus distrugerea unor mezeluri expirate. Curtea de Apel Oradea a pronunțat o soluţie favorabilă lui Vasile Lucuţ. Însă soluţia a fost dată în vacanţă judecătorească, după ce data procesului fusese schimbată fără ca inspectorul sanitar-veterinar să fie înştiinţat legal. Ca atare, s-a anulat această soluţie prin hotărâri date de alte complete de judecată, iar Vasile Lucuţ a fost condamnat definitiv pentru ultraj.
Potrivit procurorilor DNA, soţul judecătoarei, comisarul Gheorghe Pătrăuş, de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Bihor, ar fi cel la care ar fi ajuns milionarul prin interpuşi. „În baza acestor relaţii de prietenie, s-a exercitat influenţă asupra lui Pătrăuş Gheorghe, pentru ca acesta să-şi determine soţia să pronunţe o soluţie favorabilă”, se arată în rechizitoriul procurorilor DNA.
Cu toate că, de doar două luni, Mihaela Pătrăuş şi-a depus documentele pentru şefia Secţiei Penale a Curţii de Apel Oradea, săptămâna trecută, după primirea citaţiei de a se prezenta la DNA în calitate de făptuitor, Mihaela Pătrăuş a decis să renunţe la funcţie solicitând pensionarea.
Nici nu a fost încarcerat bine că fostul judecător al Curții de Apel Oradea, Mircea Pușcaș, a fost chemat din nou la DNA Oradea, într-un nou dosar ce vizează fapte de corupție. Alături de el, la Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea, au ajuns şi judecătorul pensionat Traian Munteanu şi actualul preşedinte al Secţiei penale a Curţii de Apel, judecătoarea Mihaela Pătrăuş. Cei trei judecători au fost puşi sub învinuire într-un dosar în care există suspiciuni de abuz în serviciu și favorizarea infractorului.
Concret, este vorba de verdictul dat de completul din care făceau parte judecătorii Puşcaş-Munteanu-Pătrăuş şi care, în anul 2011, l-au achitat pe milionarul în euro Vasile Lucuţ, patronul lanţului de magazine Unicarm. Procurorii anticorupţie par să fi găsit noi elemente în acest dosar închis în 2011, dar reluat şi disjuns din cel în care, în primăvarea acestui an, afaceristul Lucuţ a ajuns în faţa magistraţilor Tribunalului Bihor alături de primarul Beiuşului, Adrian Domocoş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!