De luni şi până joi, cam zece mii de locuitori ai comunelor Ceica, Drăgeşti şi Hidişelul de Sus, plus agenţi economici şi pensiuni, au rămas fără apă din cauza datoriilor de circa 70.000 lei faţă de Compania de Apa Oradea. Edilii din Ceica şi Drăgeşti susţin că grosul datoriilor revin Primăriei din Hidişelul de Sus, însă pentru că sunt în asociaţie, problema e comună. „Drăgeştiul nu are nici 5 bani datorie la apa iar Ceica are o restanţă mică faţă de cele 700 de milioane cât a adunat Hidişelu de Sus. Important e că s-a rezolvat momentan problema şi tocmai s-a dat drumul la apa”, ne-a declarat joi Sabina Fărcuţa, primar al Drăgeştiului.
„Am discutat problema azi (joi – n.r.) cu primarii celor trei comune şi cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Dumitru Voloşeniuc. Compania de Apa Oradea are un contract cu asociaţia care reprezintă cele trei comune. Aşa încât dânşii trebuie să-şi clarifice problemele interne şi să-şi achite factura comună pentru ca noi să le putem livra apa”, ne-a declarat joi directorul CAO, Ovidiu Gavra.
La rândul său, vicepreşedintele CJ Bihor, Dumitru Voloşeniuc, nu exclude un ajutor şi din partea administraţiei judeţene.
„Primarii celor trei comune au fost la noi şi în primăvară, şi au primit o promisiune de ajutor financiar. Însă nici Consiliul Judeţean nu e societate de binefacere, şi e sărac. Iar dânşii au neglijat problema luni de zile. Vom analiza împreună cu domnul preşedinte dacă le vom putea oferi o anumită sumă la finele lunii, printr-o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean”, ne-a spus Voloşeniuc.
Hidişelul caută hoţii
Pe primarul Hidişelului de Sus, Adrian Petroi, nu am reuşit să-l contactăm, probabil şi pentru că tocmai a mai fost ţinta unui articol privind proiectul de vânzare a unui teren comunal de 10.000 mp la preţul de 1 euro/mp în condiţiile în care raportul de evaluare a omis să precizeze că are acces din DN 79 precum şi posibilităţi de conectare la apa şi curent electric.
Ne-a răspuns însă la telefon viceprimarul Ioan Rogojan.
„Da, avem o problemă cu datoriile cumulate cu penalizări. Ea vine însă pe fondul diferenţelor mari dintre contorul montat de Compania de Apa Oradea la Turnul de Apa din Sânmartin şi contorul montat de comuna noastră la graniţa comunei, lângă Pensiunea Metropol. Logic, CAO ne facturează după contorul lor. Însă nici nouă nu ne convine că se parazitează conducta, undeva între Turnul de Apa şi Pensiunea Metropol. Am şi făcut acţiuni cu poliţia şi buldozerul pentru a găsi racorduri ilegale. Însă degeaba. Vom monitoriza situaţia cu specialişti. CAO ne-a promis că ne va ajuta cu un specialist şi un aparat de detecţia a bypass-urilor. Totodată, CAO ne-a dat răgaz o lună pentru a achita datoria. Probabil vom face o rectificare de buget într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local”, ne-a declarat Rogojan.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!