Filarmonica de Stat Oradea propune spre audiere pentru concertul simfonic de vineri seară, de la ora 19:00, trei compoziții de mare frumusețe. Prima lucrare, „Rapsodia română nr. 2 în Re major, op. 11” de George Enescu (1881-1955), compusă în anul 1902, apare ca o elevată frescă de imagini izvorâte din trecutul istoric al românilor. Concertul va continua cu „Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 19” de Serghei Prokofiev (1891–1953). Reprezentant al neoclasicismului rus, Prokofiev a lăsat o importantă moştenire în genul concertant, printre altele cinci concerte pentru pian, două pentru vioară, unul pentru violoncel, precum şi alte piese solo cu acompaniament orchestral. Lucrarea a fost finalizată în 1917, dar primele ei schiţe datează încă din 1915. În cea de-a doua parte a concertului melomanii vor putea asculta „Simfonia a III-a «Scoţiana»” de Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847), o lucrare romantică de o rară frumuseţe, care a fost inspirată atât de farmecul sălbatic al peisajului, cât şi istoria spaţiului scoţian, de care autorul aflat la vârsta de 20 de ani s-a îndrăgostit la prima vedere.
Violonist german
Solistul invitat este Nicolas Köeckert, un tânăr violonist german de excepţie (n. în 1979 la München), care şi-a câştigat deja bine meritata apreciere pe plan mondial.
A fost primul concurent de origine germană premiat la celebrul Concurs Internaţional Ceaikovski din Moscova, pe de altă parte câştigător al altor importante premii internaţionale de violonistică (Montreal, St. Petersburg). A concertat cu orchestrele de prim rang din Germania, a întreprins turnee în Brazilia, Canada, a cântat alături de Filarmonica din Londra şi a avut apariţii în calitate de solist în mai multe ţări din Europa de Est, precum şi în Rusia. Este totodată deosebit de activ şi ca muzician de cameră, înregistrările sale se pot găsi şi la casa de discuri Naxos. Susţine cursuri de măiestrie atât în ţara sa natală, cât şi în străinătate, predă vioara la Universitatea de Muzică din Viena. Conducerea muzicală a concertului îi aparţine din nou dirijorului nostru permanent, maestrul Romeo Rîmbu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!