Ministerul Fondurilor Europene lansat în consultare publică proiectul de ordonanță de urgență pentru deschiderea a trei scheme de finanțare pentru microîntreprinderi, firme mici și mijlocii (IMM) și PFA. De asemenea, au fost publicate și listele complete cu domeniile de activitate ale firmelor eligibile și grila de punctaj pentru proiectele de investiții.
„Ordonanța este extrem de importantă pentru aproximativ 120.000 de IMM-uri din România. Vorbim de un miliard de euro alocat de Ministerul Fondurilor Europene România prin Programul Operațional Competitivitate pentru trei măsuri de sprijin”, a declarat Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene.
Granturi
Prima categorie de granturi – microgranturile – se adresează firmelor mici și PFA. Microgranturile se vor da sub formă de sumă forfetară în valoare de 2.000 de euro fiecare. Bugetul total disponbil va fi de 100 de milioane de euro, din care 85% de la UE și restul de la bugetul de stat.
Beneficiarii vor fi IMM-uri care nu au angajați, precum, PFA-uri și ONG-uri cu activitate economică în domeniiile cultural-artistice și cinematografie, cabinete medicale individuale implicate în tratarea pacienților cu COVID.
A doua categorie de granturi sunt cele pentru capital de lucru, valoarea lor fiind cuprinsă între 5.000 și 150.000 euro. Aceste granturi sunt acordate IMM-urilor în funcție de cifra de afaceri, în total 350 milioane de euro. Grantul acordat este de 15% din valoarea cifrei de afaceri, între 5.000 și 150.000 de euro.
Printre domeniile de activitate avute în vedere de Guvernul României sunt HORECA, serviciile de transport, industria de evenimente, editurile și bibliotecile.
Printre condițiile de acordare se menține criteriul ca firma solicitantă să aibă certificat de situație de urgență (CSU). Aceste certificate au putut fi solicitate de la Ministerul Economiei până pe 15 iunie 2020.
Granturi pentru investiții, între 50.000 și 200.000 de euro, este a treia categorie de finanțări. Acestea vor fi acordate pe bază de proiect depus de firma beneficiară și aprobat de Ministerul Economiei și AIPPIMM.
Firma beneficiară va trebui să vină și ea cu un aport propriu la cheltuielile eligibile de cel puțin 15%. Acest aport minim crește la 30% pentru firmele din București și județul Ilfov.
Conform grilei de punctaj propuse, vor avea câștig de cauză firmele care vor veni cu aport propriu mare la investiție, precum și cele care au avut profit mare în anul 2019 sau care solicită bani puțini acum.
Astfel, în grila propusă, se punctează un raport cât mic între suma solicitată ca ajutor și profitul pe 2019 al firmei.
Ministerul Fondurilor Europene așteaptă propuneri de modificare pentru forma finală a OUG până pe 19 iulie 2020.
Citiți principiile noastre de moderare aici!