În scopul prevenirii apariției cazurilor de toxiinfecție alimentară, cauzate în această perioadă de creșterea consumului unei cantități și game variate de alimente tradiționale dar și a altor preparate culinare, și având în vedere contextul general al evoluției mondiale și naționale a pandemiei COVID-19, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor desfășoară în această perioadă premergătoare Sărbatorilor Pascale catolice, Sărbătorilor Pascale ortodoxe și a zilei de 1 Mai, acţiuni tematice de verificare a operatorilor economici din sectorul alimentar, și a celor din sectorul creșterii animalelor. Vor fi vizate unităţi din localitățile Oradea, Beiuş, Ștei, Nucet, Aleşd, Tileagd, Salonta, Tinca, Săcuieni, Valea lui Mihai şi Marghita, inclusiv localitățile aparținătoare administrativ teritorial.
În cadrul acestor controale inspectorii de specialitate din cadrul DSVSA Bihor, vor urmări cu predilecție modul în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor de către operatorii care desfăşoară activităţi de producere și comercializare a alimentelor cu accent pe unitățile de abatorizare, procesare, carmangerii şi măcelării, unități din sectorul peşte, ouă, patiserie-cofetărie, depozite, dar și în locurile special amenajate unde prin tradiție este permisă sacrificarea mieilor.
În cazul unor sesizări sau alte situații care pot prezenta un potențial risc pentru consumator activitatea de control a personalului DSVSA Bihor se va extinde și la nivelul unităților de comercializare a alimentelor cu amănuntul – hyper/supermarket, magazine alimentare, piețe agroalimentare etc.).
„Un element important în ceea ce privește accesul consumatorilor în aceste unități, este reprezentat de faptul ca operatorii economici să implementeze proceduri, astfel încât să fie respectată distanța socială minimă de 1,5 m stabilită de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU). Totodată, au fost elaborate recomandări privind fluxul de personal în cazul piețelor agro-alimentare pentru a fi implementate de persoanele responsabile cu administrarea acestora”, a precizat Adrian Comăniciu, directorul DSVSA Bihor.
Mare atenţie
În baza experienței din anii anteriori, inspectorii sanitari veterinari readuc în atenția consumatorilor să acorde în această perioadă o atenţie deosebită în achiziționarea alimentelor, şi în special a produselor specifice perioadei pascale pentru a evita eventualele situații nedorite. „Rugăm toți cetățenii județului să ne informeze de urgenţă, în cazul în care au cunoştinţă despre existența unor situaţii referitoare la posibile încălcări sau fraudări ale legislației în domeniul siguranței alimentare”, precizează directorul instituţiei.
Abatoare autorizate
În județul Bihor sunt autorizate, la această dată, pentru sacrificarea animalelor din specia ovină un număr de trei abatoare, respectiv unul în Municipiul Beiuș, unul în localitatea Mihai Bravu și unul în orașul Marghita. Capacitatea de sacrificarea a acestor abatoare este suficientă pentru a asigura necesarul, estimat în baza experienței anilor precedenți, de carne de miel în perioada sărbătorilor pascale. În eventualitatea în care cererea de carne de miel ar exceda capaciatea de sacrificare a acestor abatoare, la nivelul județului Bihor există încă trei abatoare, care pot fi aprobate în regim de urgență pentru sacrificarea mieilor.
Carcasele de ovine trebuie să fie marcate cu marcă de sănătate (stampilă), de către un medic veterinar.
Carnea de miel sau de ied provenită din sacrificarea mieilor în centrele de sacrificare miei aprobate temporar de către DSVSA Bihor, fie la cererea unor autorități locale fie a fermierilor, pentru a veni în sprijinul micilor producători locali, va fi marcată cu o stampilă ce va fi de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm, în interior superior va fi inscripţionat “România” la mijloc codul centrului/ punctului temporar de sacrificare “, sub forma – BH… urmat de un număr, iar inferior inscripţia “CONTROLAT SANITAR VETERINAR”.
Carcasele de ovine și caprine, obținute în aceste centre de sacrificare, vor fi comercializate direct consumatorului final la locul de producție, fiind interzisă introducerea acestora în rețeaua de distribuție a alimentației publice.
În reţeaua magazinelor de alimentaţie publică poate fi introdusă doar carne de miel provenită din unităţi de sacrificare autorizate (abatoare) ce sunt marcate cu marcă ovală.
Se interzice comercializarea stradală a alimentelor, sau comercializarea ambunantă a acestora în spaţii deschise, improvizate, sau din mijloace de transport neautorizate. Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amendă de până la 40.000 lei şi confiscarea în întregime a cantităţii de alimente expuse la vânzare.
Trimite articolul
XLasati mieii in pace barbarilor, macar acum in nenorocirea asta !