Numărul avorturilor şi al naşterilor la vârsta copilăriei menţine România pe primul loc în Europa. Bihorul nu face excepţie şi, dacă acum circa zece ani, erau rare cazurile de copile sub 15 ani care năşteau, acum vârsta de la care se naşte a scăzut la 12 ani, a informat dr. Mirela Tira, de la Maternitatea Oradea.
Informaţiile au fost făcute luni, la o masă rotundă organizată de către inspectorii sanitari ai Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, cu ocazia celebrării, în data de 26 septembrie a Zilei Mondiale a Contracepţiei.
Multe copile nasc
O situaţia exactă a numărului de avorturi nu există fiindcă multe bihorence recurg la această metodă la cabinete private ori în străinătate. Totuşi, a precizat dr. Marius Pîrcioagă, şeful DSP Bihor, cifrele provenite de la instituţiile sanitare publice şi de stat arată că anul trecut în Bihor au fost 680 de naşteri din mame tinere sub 19 ani, 33 dintre ele având vârsta sub 15 ani.
Cât despre avorturi, în spitalele de stat bihorene au fost efectuate anul trecut circa 2550 de avorturi, dintre care 334 au fost realizate la tinere sub 19 ani şi 4 la tinere sub 15 ani.
Nu e o soluţie
Dr. Tira, dr. Pîrcioagă şi colegii lor de la Dsp au ţinut să transmită că avortul nu este sub nicio formă o metodă de contracepţie şi nici nu e favorabilă sănătăţii mamei. Un avort efectuat în copilărie sau la maturitate şi, mai rău, avorturile repetate, pot duce la complicaţii imediate (hemoragii, septicemii perforaţii) până la probleme de sănătate ireversibile (sterilitatea). Doctoriţa Tira a precizat de altfel că parte dintre femeile de peste 30 de ani care i-au cerut ajutor fiindcă erau sterile avuseseră avorturi din primii ani ai tinereţii.
Contracepţie
Doctorii de la DSP spun că sexul protejat nu doar că fereşte partenerii de o sarcină nedorită, dar îi apără şi împotriva bolilor transmisibile. Dr. Zoia Bitea, director adjunct la Dsp Bihor, a informat că în ultimii ani numărul infecţiilor declarate din pricina practicării sexului neprotejat nu e mai mare, dar e în creştere numărul cazurilor de hepatită B prin transmitere sexuală: „Cazurile de hepatită B apar tot mai rar prin transfuzii şi apar tot mai des prin transmitere sexuală”.
În Bihor funcţionează câteva cabinete de planing familial (la Maternitatea Oradea, la spitalele din Aleşd, Beiuş, Marghita şi Salonta) unde se oferă o serie de contraceptive chiar şi gratuit pentru tineri. Sarcina nedorită poate fi prevenită prin pilulă contraceptivă, pilulă monohormonală, contraceptive injectabile, dispozitiv intrauterin, prezervativ, diafragmă, spermicide, metode naturale, sterilizarea chirurgicală voluntară.
Părinţii, rugaţi să se implice
Între anii 2003 – 2007, inspectorii sanitari au derulat în Bihor o campanie de prevenire a avorturilor şi a sarcinilor nedorite, iar rezultatul l-au sesizat prin 2008 – 2009, când s-a redus numărul de avorturi. Campania de atunci a fost realizată nu doar în licee ci şi la firme şi instituţii unde lucrează reprezentantele sexului frumos.
Acum, începând din octombrie, inspectorii sanitari vor derula o nouă campanie, care însă va avea ca ţintă un segment clar din populaţie: şcoli unde au fost cazuri de naşteri la vârste fragede sau avorturi din zona Marghita şi Valea lui Mihai.
Şi la părinţi
În plus, spre deosibire de anii precedenţi, inspectorii sanitari îşi îndreaptă privirile spre părinţi, pe care îi roagă să discute cu copiii lor despre sex, pe măsura vârstei minorilor. Doctorii de la DSP şi dr. Tira spun că părinţii pot începe discuţii cu copiii lor despre informaţii privind viaţa sexuală când micuţii trec de vârsta de 11 ani. Informarea copiilor se face cu date despre corpul uman, iar apoi despre ceea ce înseamnă sex şi cum poate actul sexual să nu dăuneze sănătăţii.
„Trebuie eliminată aşa-zisă pudoare”, a spus dr. Pîrcioagă, referindu-se la faptul că părinţii încă au reticenţe în a-şi informa copiii de gimnaziu şi de liceu despre viaţa sexuală şi mai ales despre metodele corecte de contracepţie.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!