„Traviata” lui Verdi este pus în scenă la Teatrul „Regina Maria” din Oradea pe 6 iunie, începand cu ora 19:00.
În rolurile principale, publicul va descoperi o soprană româncă care a interpretat rolul Violettei în foarte multe teatre din Europa și din lume și doi soliști italieni de prestigiu.
Este vorba de soprana Cristina Simionescu, de la Opera Națională Română Iași, solista care a interpretat rolul Violettei în toate teatrele de operă din țară și în foarte multe teatre din străinătate. Este rolul care a consacrat-o și a facut celebră în Europa și în lume. Cu toate acestea, artista spune că „ nu am o «eroină» preferată care mă identifică în mod particular.
De fiecare dată când cânt, încerc să fiu cu adevărat personajul pe care îl interpretez. De aceea răspunsul meu este: în toate rolurile”. Tenorul Angelo Forte (Italia), este cunoscut publicului orădean, el interpretand în anul 2014, în cadrul Festivalului International de Teatru de la Oradea (FITO) rolul războinicului Radames din opera Aida de Giuseppe Verdi, tenor care a impresionat prin frumusețea și prezența scenică. Baritonul Alfio Grasso a ridicat, de curând publicul orădean în picioare dupa interpretarea cu multă sensibilitate a rugăciunii “Dio di Giuda” din opera Nabucco.
De asemenea, Alfio Grasso a interpretat rolul lui Giorgio Germont din Traviata alături de nume foarte mari ale liricii universale, precum Mirella Freni, cu care a cântat Traviata la celebrul Teatru de Opera din Roma.
Conducerea muzicala și regia spectacolului vor fi asigurate de doi universitari. Dirijorul spectacolului este prof.univ.dr. Leonard Dumitriu de la Universitatea George Enescu, iar montarea scenică îi apartine lect.univ.dr. Ligia Ghilea de la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca. Publicul orădean se va reîntâlni cu Orchestra, Corul si Ansamblul de Balet “Opera Vox”.
Creație verdiană desăvârșită, „Traviata” este o veritabilă capodoperă universală care ne va introduce într-un Paris burghez unde dragostea, suferința și sacrificiul marchează celebra poveste de iubire a acaparantei Violettei Valéry și a tânărului Alfredo.
Opera în trei acte este cunoscută pentru istoricul său palpitant, lansarea acesteia fiind puternic influențată de cenzura anilor 1800, care nu i-a permis compozitorului să plaseze în contemporan acțiunea, acesta fiind obligat să o transpună într-o „păcătoasă” perioada medievală. În pofida dificultăților, însă, spectacolul a avut un succes triumfal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!