Duminică după-amiază, un tânăr din Sântandrei şi-a pierdut viaţa în timpul unei furtuni, fiind lovit de un trăsnet. Băiatul se deplasa în câmp deschis pe bicicletă în momentul când s-a petrecut tragedia. În acest context, bihorenii pot afla câteva explicaţii despre fenomenele meteorologice periculoase, cum se petrec acestea şi cum pot evita să cadă victime unor astfel de fenomene.
Fenomenele meteo periculoase
Pe scurt, trăsnetul este descărcarea electrică ce se produce între nori şi pământ. Fulgerul este fenomenul luminos care însoţeşte o descărcare electrică. Fulgerul cel mai obişnuit este sinuos, în zig-zag, şi precede tunetul. Un fulger se propagă în spaţiu cu o viteză de 160.000 km/s, cumulând peste 100 de milioane de volţi, la o temperatură de până la cinci ori mai mare decât cea de la suprafaţa Soarelui! Timpul scurs între două fenomene depinde de distanţa la care s-a produs fulgerul. Viteza luminii fiind de 300.000 km/s, vedem scânteia aproape în acelaşi moment în care se produce, iar sunetul (tunetul) ajunge la noi mult mai lent, cu aproximativ 340 m/s, respectiv 1.200 km/oră, deci parcurge un kilometru în circa trei secunde. Dacă tunetul se aude la trei secunde după fulger, înseamnă că acesta s-a produs la un kilometru, distanţă; dacă intervalul este de şase secunde, distanţa a fost de doi kilometri, etc.
Cum ne ferim de trăsnete
De obicei, semnele că se apropie o furtună sunt uşor de identificat şi distanţa dintre acestea şi declanşarea furtunii propriu-zise oferă timp pentru a căuta un adăpost. În caz contrar, dacă sunteţi surprinşi de o furtună, cel mai indicat loc în care vă puteţi adăposti ar fi o clădire înaltă sau o altă structură metalică, ori protejată contra trăsnetelor. Pagubele provocate de trăsnete constau în incendii sau în descărcările prin conducte metalice (de aer, gaz, etc.) ori prin liniile electrice şi telefonice. Odată aflaţi în interior, în timpul furtunilor se recomadă deconectarea de la sursa de curent a aparatelor electrocasnice şi evitarea convorbirilor la telefoanele fixe. Trebuie evitată atingerea obiectelor metalice ca ferestre sau garduri. Interiorul unei maşini (excepţie cele decapotate) este de asemenea un loc protejat, dacă ţineţi ferestrele închise. Automobilul fiind complet metalic, va avea comportamentul unei cutii Faraday (Cuşca lui Faraday protejează de câmpul electric. Numită astfel după fizicianul şi chimistul englez Michael Faraday (1791-1867), este o cutie închisă din toate părţile, alcătuită dintr-o plasă metalică. Explicaţia este că în interiorul unei suprafeţe conductoare închise, câmpul electric este nul). Se recomandă totuşi oprirea autoturismului până la sfârşitul furtunii. În orice loc v-aţi fi adăpostit, este bine să nu părăsiţi adăpostul mai devreme de 30 de minute de la terminarea furtunii. Multe persoane au fost trăsnite înainte sau după furtuna propriu-zisă.
Pe teren deschis
În cazul în care vă aflaţi pe un teren deschis, trebuie să reţineţi că orice obiecte metalice aflate asupra dvs. sunt periculoase. O unealtă metalică, o umbrelă sau o undiţă vă pot aduce moartea. Îndeosebi cei care vorbesc la mobil în timpul unei furtuni sunt mai expuşi trăsnetelor, susţin specialiştii. S-ar părea că atunci când o persoană este lovită de trăsnet, bariera constituită de piele face ca energia să se difuzeze la suprafaţa corpului, fără a pătrunde în organism. Acest fenomen, provoacă arsuri externe, care nu pun în pericol viaţa celui în cauză. În schimb, contactul cu materiale conductoare de electricitate, precum apa sau obiectele metalice, determină pătrunderea energiei în organism, provocând organelor interne leziuni grave şi chiar moartea persoanei.
Telefonul mobil este un bun conducător de electricitate din cauza pieselor din metal din interior. S-a dovedit că, în special ţinut aproape de ureche sau gură (orificii), telefonul facilitează pătrunderea trăsnetului în organism şi creşte riscul de deces. Fulgerul interferează cu undele radio AM, aşadar este bine să renunţaţi la iPod şi muzică. Specialiştii cred, pe bună dreptate, că acest fenomen este o problemă de sănătate publică şi este necesar ca populaţia să fie educată în ceea ce priveşte riscurile utilizării telefoanelor mobile în exterior, pe timp de furtună. O altă informaţie uitilă ar fi că, dacă simţiţi că vi se electrizează părul, înseamnă că vă aflaţi într-un loc cu încărcătură electrică negativă, prin urmare sunteţi vulnerabil la trăsnet.
Cu sau fără copaci
Într-un loc fără copaci, oamenii reprezintă un punct mai înalt decât celelalte componente ale mediului, şi, în consecinţă, sunt punctul cu cea mai mare probabilitate de a primi impactul trăsnetului. Mai, mult, în câmp deschis, oamenii pot fi răniţi chiar şi dacă se află în apropierea locului unde cade un trăsnet, deoarece curentul acestuia se disipă în pământ producând diferenţe de tensiune enorme între puncte apropiate, de exemplu între cele două picioare ale unei persoane.Trebuie să se ţină cont de faptul că curentul trăsnetului este constituit din zeci de mii de amperi, şi că numai câteva miimi de amperi pot fi mortale dacă trec prin inimă.
Copacii sunt contraindicaţi ca loc de refugiu, deoarece posibilitatea descărcării trăsnetelor în aceştia pot cauza pagube prin tensiunea de trecere a curentului prin ei. Pe un teren accidentat, trebuie să se evite locurile înalte. Văile, râpele şi prăpăstiile s-au dovedit a fi mai sigure. Îndepărtaţi-vă de ape, garduri, şine de tren, cabluri şi ţevi sau conducte. Dacă sunteţi într-un grup, distanţa dintre persoane trebuie să fie de cel puţin cinci metri. Dacă sunteţi pe bicicletă (incluzând cadrele de carbon), lăsaţi-o şi îndepărtaţi-vă cât mai mult. Este la fel de periculos călăritul sau înotul pe timp de furtună.
Poziţie de siguranţă
În cazul în care nu există refugiu apropiat, trebuie să reduceţi din înălţimea corpului, să reduceţi cât mai mult posibil suprafaţa de contact cu solul, şi, totodată, să nu atingeţi niciun obiect în contact cu pământul. Potrivit Institutului American de Siguranţa Fulgerelor, se recomandă poziţia ghemuit, cu călcâiele lipite, capul cât mai aplecat, coatele pe genunchi, iar cu palmele se acoperă urechile, pentru a feri timpanul de puterea unui tunet. Explicaţia vine din faptul că între capul şi picioarele unei persoane care stă în picioare, există o tensiune electrică de 150 de volţi.
Statisticile arată că numai două treimi din cei afectaţi de trăsnet au reuşit să supravieţuiască. Dintre aceştia, majoritatea suferă în continuare de anxietate, tulburări cognitive şi motorii. Persoana lovită de fulger va avea un şoc, arsuri, i se poate opri respiraţia, pot apărea convulsii, cu oprirea inimii şi fibrilaţii. E bine de ştiut că primul ajutor în cazul unei persoane lovite de trăsnet se acordă în aceeaşi manieră ca şi în cazul descărcărilor electrice sau al arsurilor, adică se efectuează rapid respiraţia artificială, urmată de masaj cardiac, până la sosirea echipajelor de specialitate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!