Un traseu de 3 km din pădurea de la Băile Felix oferă posibilitatea unui dialog electronic între arbori și cei interesați prin scanarea unor coduri QR cu telefonul mobil, ocazie cu care arborii oferă informații despre pădure și vietățile ei.
[eadvert]
Direcția Silvică Bihor în parteneriat cu Asociaţia Grund Community au inaugurat vineri,29 aprilie 2022, traseul educativ, traseu cu o accesibilitate ridicată care poate fi vizitat în orice sezon.
„Brăzdat de mai multe linii parcelare traseul este ușor aceesibil și extrem de interesant și diversificat. Aici ar trebui să avem doar arbori de stejar, dar îndealungul timpului pădurea a suferit niște transformări și acum avem o variateate foarte mare de arbori și arbuști ceea ce o fac foarte atractivă și plăcută la plimbare. Este unul dintre motivele pentru care noi Romsilva, Direcția Silvică Bihor și Ocolul Silvic Oradea ca și administratori, gospodărim acest trup de pădure de circa 132 de hectare prin aplicarea unor tratamente de conservare. Acest lucru înseamnă că scoatem din pădure doar arborii care sunt într-un declin fiziologic evident, nu face tăieri, scoatem doar din pădure acei arbori care au murit. Prin acest traseu am dorit să spargem rutina unei simple plimbări în natură, să oferim şi o latură informativă cu privire la partea de activitate silviculturală, dar şi de biodiversitate”, a precizat Teodor Suciu, directorul Direcţiei Silvice Bihor.
Informații prin QR
Prin scanarea celor 10 coduri QR amplasate de-a lungul traseului se pot acumula informaţii despre ceea ce este Romsilva, cu ce se ocupă, şi nu în ultimul rând, despre pădure, despre arbori, despre ciuperci, despre vietăţile conlocuitoare.
„O pădure este un loc alternativ pentru educaţie. Noi vrem să ajutăm ca educaţia ecologică să înflorească, să avem un comportament responsabil faţă de natură. Educaţia nu este doar pentru copii ci şi pentru părinţii şi bunicii lor fapt pentru care, acum că am primit această oportunitate de a elabora conţinutul informaţiior obţinute prin scanarea codurilor QR am făcu-o pe înţelesul tuturor”, ne-a spus Zsofia Szabo educator de ecologie.
Traseul poate fi foarte urșor de accesat de vei care vizitează Băile Felix, punctul de start fiind lângă tunelul care duce spre cantonul silvic, în apropierea Ștrandului Apollo. Chiar la intrarea în tunel există o hartă cu informații despre punctele de pe traseu, în limbile română, maghiară și engleză.
Pe parcursul traseului, vizitatorii pot culege fructe de pădure și flori, iar dacă au noroc se pot întâlni chiar și cu căprioare, care sunt prietenoase cu oamenii.
Organizatorii traseului au amplasat din loc în loc coșuri de gunoi și apelează la vizitatori să le folosească cu încredere.
Una peste alta, acest traseu educativ este o variantă de petrecere a timpului liber și de recreere în mijlocul naturii, de către cei care doresc să scape de tumultul orașelor.
Trimite articolul
XFelicitări!
Mai bine ați face un traseu turistic cum dispar pădurile, apoi să scanați mafia pădurilor care nu doarme.
https://www.comisarul.ro/articol/mafia-nu-doarme-fratilor!/80-din-angajatii-romsilv_1202437.html