„Salvatorii montani din cadrul Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor au refăcut amenajările de siguranță și pe sectorul de intrare al traseului de Via ferrata din Peretele Zânelor astfel toate traseele de acest tip, terminate până în acest moment în Județul Bihor, sunt funcționale. Atragem atenția celor care parcurg acest tip de traseu, cu sau fără ghidaj, asupra importanței folosirii echipamentului corespunzător, în special a lonjelor cu sistem de amortizare”, transmite Salvamont Bihor.
În Bihor sunt amenajate, până acum, patru trasee de via ferrata – două în Vadu Crișului, unul pe Valea Hodoabă din Șuncuiuș și unul în zona Vârtop, la Pietrele Negre. E în amenajare încă una, în Șuncuiuș, în zona drumului de acces spre Ungurul Mare, pe Creasta Șută, ca proiect al Clubului Cassio Montana.
Pe perioada vacanței școlare, Salvamont asigură permanență în Vârtop, Stâna de Vale și în Șuncuiuș.
Cu încălzirea vremii, salvamontiștii avertizează asupra pericolului de avalanșă. Cei care pornesc în tură spre Vârful Bihorul, prin Piatra Grăitoare, trebuie să fie atenți la cornișele care nu s-au desprins încă. Dacă trec prea aproape de marginea căldării, acestea se pot rupe provocând avalanșe în căldare.
O zonă și mai riscantă e pe fața nord-vestică a Vârfului Bihorului, unde panta e lungă și expusă la avalanșe. Locul e greu accesibil, neexistând drumuri la bază, avertizează Pinter Istvan, director Salvamont.
Zona Padiș-Glăvoi este recomandată, în această perioadă, doar celor cu experiență și echipament adecvat. Pe cât de pitorești sunt Cetățile Ponorului iarna, pe atât sunt de expuse la evenimente – echiăpările sunt, de regulă sub zăpadă, iar la ieșirea din Dolina 3 e risc de avalanșă, avertizează Pinter.
În această perioadă s-a curățat și unul din traseele de escaladă sportivă din zona Zenovia, din Șuncuiuș, în urma unei sesizări. Bucățile de stâncă ce puneau în pericol atât cățărătorul cât și pe cel care asigură au fost îndepărtate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!