Demarată acum 3 ani, campania a urmărit iniţial extinderea, ca amploare, a lucrărilor anuale curente derulate de salvamontişti pentru menţinerea stării tehnice a traseelor turistice montane pentru că unele trasee fuseseră re-amenajate cu mai bine de un deceniu in urmă. Ulterior, dinamica acestei campanii s-a adaptat după constatările efectuate de patrulele salvamont, sesizările şi notificările primite din partea turiştilor şi a unor operatori de programe turistice privind unele dificulţăţi de orientare, lipsa sau dispariţia unor semne de marcaj, tăbliţe indicatoare şi informative şi chiar solicitările venite din partea unor autorităţi publice locale comunale de a pune în valoare unele peisaje şi obiective naturale mai puţin cunoscute.
Lucrările au constat în principal în refacerea semnelor de marcaj aplicate pe arbori, schimbarea tăbliţelor indicatoare deteriorate de intemperii, suplimentarea cu tăbliţe indicatoare acolo unde au apărut probleme de orientare, amplasarea unor stâlpi cu indicatoare acolo unde nu mai există arbori, degajarea potecilor de arbori doborâţi de furtună etc.
Constatări de campanie
De-a lungul acestei campanii s-au constatat şi câteva aspecte ingrijorătoare, unele deosebit de grave pentru siguranţă turistului pe un traseu montan. Astfel, foarte mulţi arbori pe care erau aplicate semne de marcaj turistic au fost tăiaţi integral, cu toate că legislaţia prevede ca în cazul acestora să se taie porţiunea de deasupra semnului de marcaj. S-a constatat distrugerea parţială a unor indicatoare şi s-au găsit indicatoare turistice utilizate drept ţintă de tir cu arma de foc. Au dispărut 3 stâlpi metalici cu câte 3-5 indicatoare, dispariţie produsă la scurt timp după instalarea acestor stâlpi.
O atenţie sporită s-a acordat şi amenajărilor de siguranţă – cabluri de sprijin, balustrade din lanţ, amenajări tip via ferrata, acestea fiind complectate, remediate, înlocuite şi chiar extinse acolo un a fost cazul. În cadrul acestei campanii, un element de noutate l-a reprezentat realizarea unor trasee turistice montane noi mai exact este vorba de deschiderea a 4 trasee turistice care leagă arealul complexului de schi „Piatra Grăitoare” de la Băiţa-Vărtop cu unele obiective turistice naturale. Dintre obiectivele turistice puse în valoare de noile trasee, cel mai important punct de atracţie natural este reprezentat de complexul de cascade cunoscut sub numele de „Cascada Sf. Treime” la care se adaugă complexul monahal Mânăstirea Călugări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!