„Noi reuşim să fim din categoria celor care atrag fonduri europene. Avem în lucru două proiecte pe POS Mediu, unul lansat încă de anul trecut. Organizaţia noastră dă credit şi crează condiţii ca tinerii să rămână şi să se formeze aici ca oameni de nădejde. În doi trei ani vor putea gestiona nu doar fonduri europene şi proiecte de bio-diversitate ci vor putea manageria orice situaţii pentru ca lucrurile să meargă normal în societate”, a spus ieri preşedintele Asociaţiei Pescarilor Sportivi „Aqua Crisius” Oradea, Mihai Togor, prezentându-şi tânăra echipă responsabilă de încă un amplu proiect.
„Fondurile europene presupun şi foarte multă birocraţie şi faptul că reuşim să le implementăm fără sancţiuni arată că ne facem bine treaba. Prin acest nou proiect am dorit să punem în valoare biodiversitatea, speciile endemice şi zone minunate care au fost ani de-a rândul neglijate. Toate acestea vor împrospăta şi turismul”, a mai declarat Togor senior.
La rândul său, Andrei Togor, a vorbit ca manager al proiectului „Management integrat conservativ şi participativ al siturilor ROSCI0049 Crişul Negru, ROSCI0050 Crişul Repede amonte de Oradea, ROSPA0123 Lacurile de acumulare de pe Crişul Repede, ROSCI0262 Valea Iadei, ROSCI0061 Defileul Crişului Negru, ROSCI0104 Lunca Inferioară a Crişului Repede, ROSCI0068 Diosig”, proiect în valoare de 2.055.287 lei şi care trebuie implementat în 26 de luni.
Fluturi, cascade, iorgovan
„Avem know-how pentru proiecte de mediu. Prin acest proiect nou vrem să evidenţiem zone protejate şi să le întocmim planuri de bază. Vom realiza un punct de informare în zona Şoimi din Defileul Crişului Negru. Traseul tematic din acest defileu va trece pe lângă Rezervaţia Bujorului Banatica. Iar traseul de pe Valea Iadei vizează liliacul carpatin, diversitatea de fluturi şi cascadele pitoreşti din zonă. Tot prin acest proiect, Aqua Crisius continuă să se doteze cu aparatură performantă. Vom avea şi o activitate de audit. Rolul unităţii de implementare e să asigure termenele şi condiţiile cerute de UE şi autoritatea POS Mediu”, a sintetizat Andrei Togor.
Podeţe, scări, balustrade
Pentru ambele trasee, proiectul prevede instalarea de podeţe, scări, balustrade, panouri informative şi platforme pentru siguranţa turiştilor. Informaţii despre rezervaţii vor putea fi preluate prin smart-phone-uri odată cu scanarea unui cod de bare afişat pe panouri. Vor fi amplasate şi panouri restrictive întrucât în rezervaţia de pe Pacău se poate intra doar însoţit de un ranger. „Am luat legătura cu Salvamont Salvaspeo pentru a aviza amenajările privind siguranţa turistică. Până acum, din fericire, nu au fost accidente dar nu ne putem lăsa la voia hazardului”, a motivat Mihai Togor.
Ca responsabil de achiziţii, Georgiana Vlas a detaliat contractele de servicii, subliniindu-le pe cele necesare întăririi capacităţii instituţionale a custozilor Aqua Crisius precum şi pentru paza rezervaţiilor.
În paralel şi în colaborare cu instituţiile judeţene, inclusiv de mediu, Aqua Crisius va derula activităţi de conştientizare a localnicilor şi va oferi, la Punctul Info din Şoimi, şi 8 filmuleţe de prezentare a zonei, un album, pliante şi broşuri.
„Vom realiza şi sondaje privind gradul de conştientizare a populaţiei. Ţinta acestui proiect e să creştem acest grad cu minim 30%. E un proiect complex care atinge o sferă foarte largă din raza judeţului nostru. Faptul că de paza rezervaţiilor se va ocupa Serviciul de Pază şi Protecţia din cadrul Consiliului Judeţean e inedit şi ar putea deveni exemplu de bună practică în ţară”, a apreciat Mihai Togor.
Pe urma ursului şi râsului
Dat fiind că în Defileul Crişului Negru s-a observat lup, râs şi pisică sălbatică iar pe Valea Iadei chiar şi urs în tranzit, responsabilii Aqua Crisius s-au dotat, prin aceste proiecte şi cu aparatură performantă de monitorizare.
„Dacă vom reuşi să introducem aceste carnivore mari în formularele standard va creşte automat şi valoarea conservativă a siturilor”, a explicat Togor senior.
Iar vicepreşedintele Aqua Crisius, Marius Poenariu, a completat arătând că siturile din proiect găzduiesc şi 10 – 12 specii protejate de peşti, precum dunăriţa, mihalţul, fusarul şi pietrarul. Pentru observarea acestora, Aqua Crisius s-a dotat cu aparatură foto şi video acvatică, bărci şi costume de scafandri.
O altă acţiune importantă legată de proiect este instruirea a 12 rangeri care, la final, vor primi atestate profesionale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!