Anul nou aduce obligaţii noi pentru cei care realizează tranzacţii imobiliare. Astfel, orice act de vânzare-cumpărare sau închiriere pentru clădirile de locuit pafarat începând cu 1 ianuarie 2011 trebuie să fie însoţit de un certificat energetic. Potrivit Legii 372/2005, acesta este eliberat în prealabil de către auditori acreditaţi.
Conform actului normativ, prin certificatul energetic potenţialul cumpărător sau chiriaş este informat asupra performanţei energetice a apartamentului, exprimată, în principal, prin consumul total anual specific de energie în kWh/mp arie utilă, respectiv prin consumul de căldură anual specific pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat, eficienţa energetică a apartamentului, prin încadrarea acestuia într-o clasă energetică (de la clasa A – eficienţă energetică ridicată, la clasa G – eficienţă energetică scăzută), funcţie de consumul total anual specific de energie.
În procesul de întocmire a unui certificat de performanţă energetică pentru locuinţe, beneficiarul va furniza auditorului documentele şi informaţiile tehnice pe care acesta le solicită.
Pe lista solicitărilor se găsesc, printre altele: planul de arhitectură al apartamentului, poziţionarea acestuia în bloc, număr de camere şi tip, anul construcţiei blocului, starea instalaţiilor de la subsol, structura pereţilor exteriori, etc.
Conform statisticilor oficiale, majoritatea clădirilor vechi din România sunt încadrate în clasele energetice C şi D, având consumuri specifice anuale pentru încălzire, apă caldă de consum şi iluminat peste 200 kWh/mc/an.
Certificatul energetic odată eliberat este valabil 10 ani de la data emiterii şi se elaborează de către auditori energetici pentru clădiri, persoane fizice atestate.
Părerea specialiştilor
Experţii imobiliari sunt de părere că certificatul imobiliar nu va influenţa preţul locuinţelor. „În momentul de faţă încă discutăm despre o piaţă a cumpărătorilor, cererea fiind foarte mică în raport cu oferta, astfel că solicitarea acestui certificat din partea autorităţilor nu poate avea efect asupra preţului locuinţelor”, susţine Valentin Catana, director general Casa-Regal Imobiliare.
Pe de altă parte, specialistul crede că preţurile imobilelor vor continua să scadă şi pe parcursul anului 2011. „Despre o stabilizare a acestora este posibil să discutăm pe parcursul anului 2012, desigur corelată cu o evoluţie pozitivă din punct de vedere economic a ţării”, precizează Valentin Catană.
Directorul Casa-Regal spune că introducerea certificatelor energetice, probabil, va avea un efect benefic asupra persoanelor autorizate să le întocmească şi un minim efect asupra bugetului ţării datorită impozitelor pe care aceste persoane le vor plăti statului. „Cred că într-o anumită măsura vor avea de căştigat şi cumpărătorii imobilelor care vor putea conştientiza în ce categorie de clădire se încadreaza imobilul care urmează a fi achiziţionat”, conchide Catana.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!