Transportul elevilor de la țară care navetează dintr-o localitatea într-alta pentru școală nu este gratuit. Faptul este dovedit de numeroși elevi care fac naveta zilnic pentru a ajunge în localitatea de școlarizare și care nu au primit niciun leu în acest sens. Tinerii îl contrazic pe ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care declara recent pentru edupedu.ro că „toți elevii care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu au asigurat de la bugetul de stat decontul transportului între localitatea de domiciliu și școală, separat de bursele acordate pentru sprijin socio-economic și/sau medical, sau de bursele acordate pentru performanța școlară”.
[eadvert]
Doar că până în prezent, elevii din mediul rural nu au primit banii pentru plata acestui transport la care face referire oficialul. Este și cazul a două fete care navetează zilnic de la Ciumeghiu la Salonta. Orfane de mamă, cu un tată remunerat cu salariul minim pe economie, fetele resimt lipsa acestor fonduri care trebuiau alocate de Ministerul Educației.
Până la data de 20 a lunii
Ordinul privind aprobarea Metodologiei de decontare a cheltuielilor de transport pentru elevii care nu pot fi școlarizați în localitatea de domiciliu (din 20 iulie 2021) prevede decontarea cheltuielilor de transport între localitatea de domiciliu și cea de școlarizare, pe durata cursurilor școlare, din bugetul ministerului Educației, prin unitățile de învățământ, în limita a 50 de km. Celor cazați în internat sau în aflați în gazdă li se asigură decontarea unei sume reprezentând contravaloarea a 8 călătorii dus-întors. Cei care se deplasează pe distanțe mai mari de 50 de km trebuie să primească în plus 1 leu/km/lună.
În anul școlar precedent, sumele variau între 30 de lei pentru cei care navetează la 3 km de casă și 171 de lei pentru aflați la 50 de km de casă. În mod normal, sumele trebuie acordate de școli în avans pentru luna următoare, până la data de 20 a lunii în curs. Doar că banii nu au intrat în conturile unităților de învățământ , iar premierul a dat dispoziție responsabililor din Ministerul Educației, ca până la sfârșitul acestei luni, să finalizeze procedura și metodologia de calcul a cheltuielilor de transport.
Scrisoare deschisă
De altfel, în sprijinul elevilor au venit și reprezentanții European Youth Village. Într-o scrisoare deschisă, aceștia îi cer ministrului Sorin Cîmpeanu să caute și să găsească soluții pentru a sprijini elevii din mediul rural.
„Pentru ca educația să fie cu adevărat incluzivă și să nu lase pe nimeni în urmă sau pe drum spre școală, Ministerul Educației trebuie să devină un minister pentru toți elevii din mediul rural”, se arată în scrisoarea publicată de edupedu.ro.
„Abandonul școlar sau îngrădirea accesului elevilor la educație nu ar trebui să se numere printre opțiunile pe care tinerii din România le au la dispoziție. Noul Ordin de Ministru oferă exact aceste opțiuni elevilor din mediul rural care fac naveta la școli profesionale și licee din alte localități”, potrivit textului citat anterior.
În scrisoare se spune și că, „pentru mulți elevi din mediul rural care fac naveta la școli din alte localități, bursa de ajutor social reprezintă singura sursă de venit din care aceștia puteau să își acopere costurile de transport, pentru a avea acces la învățământul de stat”.
1.176.000 de tineri
Conform European Youth Village, „în anul 2020, conform Institutului Național de Statistică, în mediul rural își aveau domiciliul 1.176.000 de tineri cu vârste între 15-24 de ani, pe când în orașe erau înregistrați 1.110.000 de tineri cu vârste cuprinse în același interval”. La nivelul județului Bihor, anul trecut erau înregistrați 3.700 de elevi care făceau naveta.
„Pentru anul școlar în curs, în aceste zile, colegii mei centralizează numărul elevilor care fac naveta între localitatea de domiciliu și cea unde sunt școlarizați”, a declarat inspectorul școlar Florin Negruțiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Bihor.
Guvernanța programului European Youth Village este formată din Asociația pentru Dezvoltare Activă și Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, împreună cu membrii Rețelei Informale a Tinerilor din Mediul Rural (Rețeaua RITM).
Sursa citată menționează că bursa socială pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate a fost eliminată de Ministerul Educației, fără să fie anunțată public de minister.
Consiliul Național al Elevilor a acuzat Ministerul Educației că nu a transmis public modificările criteriilor de acordare a burselor și a semnalat că se produce o inechitate pentru elevii care nu mai beneficiază de bursă socială, dacă învață într-o altă localitate față de cea de domiciliu. JB – C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!