Transportul ilegal de deşeuri a fost descoperit în urma unei verificări făcute la solicitarea ANAF. Documentul de transport CMR, prezentat la punctul de trecere a frontierei Borş avea înscris ca marfă fainaţă. În realitate comisarii GNM CJ Bihor au identificat deşeuri de acumulatori uzaţi în canitate de circa 20 to.
„Transportul deşeurilor pe teritoriul Uniunii Europene se realizează doar în baza Regulamentului 1013/2006 aprobat în România prin HG 788/2007, în speţă documentul de notificare prevăzut în anexa IA şi documentul de circulaţie prevăzut în anexa IB. Având în vedere faptul că acest transport nu a fost însoţit de documentele prevăzute în anexa IA si IB şi statul destinatar -România- nu a fost notificată, acest transport se considereră transfer ilegal de deşeuri”, a precizat comisarul şef Florentin Muscă.
Ca urmare a celor constatate comisarii GNM CJ Bihor au înaintat o Sesizare Penală către Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea. Toată cantitatea de deşeuri de acumulatori uzaţi a fost indisponibilizată la o societate autorizată în acest sens până la finalizarea cercetărilor din dosarul penal.
Sancţionaţi
Ca urmare a protocolului încheiat între Garda Naţională de Mediu — Comisariatul Judeţean Bihor şi Poliţia Locală Oradea, în data de 26.10.2016 comisari ai GNM CJ Bihor împreună cu Poliţia Locală Oradea au identificat în Oradea pe str. Ogorului în imediata vecinănate a CET II, o autobasculantă şi o autoutilitară care descărcau deşeuri de materiale reciclabile amestecate şi deşeuri din construcţii. Având în vedere aceste aspecte au fost impuse ca măsură „colectarea acestor deşeuri şi eliminarea prin agenţi economici autorizaţi” şi a fost stabilită o sancţiune pentru fiecare societate conform L 211/2011 în valoare de 40 000 lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!