Această intervenție este o procedură chirurgicală oftalmologică prin care o parte a corneei, care nu mai este funcțională, este înlocuită cu o cornee provenită dintr-o bancă de cornee. Un astfel de transplant este folosit pentru a reda vederea, a reduce durerile sau a reface aspectul corneei deteriorată de un accident sau de anumite afecțiuni ale corneei. Pe scurt, transplantul de cornee restabilește vederea grav deteriorată.
[eadvert]
Ce este corneea?
Corneea este stratul limpede din fața ochiului care ajută la focalizarea luminii, astfel încât să putem vedea clar. Există o serie de afecțiuni corneene, care, netratate sau ajunse în stadii avansate, au ca ultimă soluție de tratament transplantul de cornee.
Medicul oftalmolog poate ajunge la concluzia că aveți nevoie de un transplant de cornee dacă suferiți de următoarele afecțiuni sau condiții medicale:
- cornee bombată spre exterior, keratoconus
- distrofia endotelială
- subțierea sau ruperea țesuturilor care formează corneea
- cicatrizarea țesuturilor din cornee
- ulcerații profunde până la perforații care afectează corneea
- complicații cauzate de intervenții anterioare.
Cum decurge recuperarea după un transplant de cornee?
După ce medicul chirurg a finalizat toate procedurile necesare urmează să:
- primiți medicamente care să împiedice respingerea transplantului sistemic și local
- vă protejați ochiul operat cu bandaj
- participați la examinări oftalmologice postoperatorii
Nu va exista nici o situație care să vă schimbe viața de zi cu zi, în afara evitării exercițiilor intense și a loviturilor la ochi. După intervenția chirurgicală vă puteți întoarce la activitățile normale din viața dumneavoastră într-o săptămână.
Un avantaj extrem de important este că transplantul de cornee are cel mai ridicat grad de reușită dintre toate operațiile de transplant.
Dr. Levai Lehar – medic chirurg oftalmolog
Află mai multe despre transplatul de cornee
Citiți principiile noastre de moderare aici!