Transgex va plăti către municipalitatea orădeană 39.171 lei noi, ca urmare a folosirii terenului public pentru perioada 1 august 2003 – 31 decembrie 2009. Primăria a stabilit şi penalităţi/majorări pentru perioada aferentă, în valoare de 33.000 de lei. Totuşi, cele două părţi au căzut la învoială ca Transgex să nu plătească penalităţi, cu condiţia achitării datoriei. Primăria Oradea şi Transgex sunt asociaţi din 2003 încoace, pe o perioadă de zece ani. Însă abia vineri a fost reglementată relaţia oneroasă dintre părţi pentru amplasarea sondelor Transgex pe terenul public administrat de municipalitate. Astfel, pentru patru sonde de apă geotermală, ce ocupă 1.933 mp, compania va plăti Oradea 29.000 lei noi pe an, concesiunea fiind realizată la preţul de 15 lei/mp/an.
În acelaşi timp, Primăria şi Transgex se contruntă în instanţă. Motivul: stabilirea activelor şi a dividendelor la şase ani de la încheierea asocierii.
„Contractul de asociere încheiat în 2003 între Primărie şi Transgex nu a fost pus în practică decât parţial. Nu am făcut decât să aducem contractul la zi, la fel ca şi în cazul Luxten. Transgex folosea domeniul public fără a exista o reglementare juridică iar noi am concesionat terenurile respective în schimbul unei redevenţe”, ne-a declarat primarul Ilie Bolojan.
„Am stabilit şi o taxă pentru folosinţa acestor terenuri din 2003. Această taxă a fost lăsat în stand-by până acum pentru că eram şi suntem într-o asociere cu dânşii. De altfel, este şi o temă dată în acest sens de către Curtea de Conturi, în 2008”, ne-a spus directorul economic al Primăriei, Eduard Florea. Şeful economiştilor edilitari spune că din asocierea cu Transgex municipalitatea ar avea de încasat până acum 4 miliarde de lei vechi. Florea: „Din această asociere, o parte sunt active, iar pentru o parte trebuie să nea dea bani. În noiembrie anul trecut am acţionat în instanţă, deoarece calculele făcute de Transgex scot un alt rezultat. Nu am cerut însă ruperea asocierii, ci clarificarea situaţiei de către un expert desemnat de instanţă, deoarece partenerii noştrii nu au vrut expert desemnat în comun”.
Primăria ar fora
Acelaşi director Florea afirmă că Primăria ar dori să exploateze apa geotermală în regim propriu. Dorinţă care nu poate să convină celor de la Transgex. „Au şi fost câteva întâlniri cu Transgex în acest sens”, ne-a declarat Florea. Acelaşi lucru îl spune şi viceprimăriţa Rozalia Biro: „Primăria de fapt vrea următorul lucru: să aibă posiblitatea ca prin acele puţuri pe care le vom fora noi să avem acces la apa geotermală. Transgex are câteva puncte de unde forează, dar nu are exclusivitate pe Oradea. Sigur că trebuie licenţă pentru exploatarea apei geotermale şi vom face diligenţele necesare în acest sens. Noi vrem să avem dreptul de a fora şi exploata. Nu putem acolo unde e Transgex, însă întregul oraş e peste zăcământ de apă-geotermală, care e mai caldă în nord-vest spre Borş”.
Celălalt viceprimar, Gheorghe Carp, e mai sceptic în privinţa planurilor privind exploatarea apei geotermale de către Primărie pe cont propriu. „Nu cred că e realizabil în următorii trei ani”, ne-a spus medicul viceprimar.
În acelaşi timp, municipalitatea a depus un proiect pentru obţinerea de fonduri europene nerambursabile privind încălzirea prin apă geotermală. Însă, spune Carp, şi dacă fondurile europene ar fi câştigate, tot Transgex ar fi compania cu care va lucra Primăria. Nu de alta, dar sunt asociaţi până în 2013…
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!