Adina Rada şi-a dat demisia din funcţia de director al SC Parcuri Industriale Bihor SRL – societate ce ar trebui să transforme în realitate platformele industriale dorite de CJ Bihor. Rada fusese numită de către fosta administraţie Popa, iar vicepreşedintele Traian Bodea şi-a exprimat nu o dată nemulţumirea faţă de activitatea acesteia. În locul Adinei Rada vine Delia Ungur. Aceasta se va transfera de la ADLO – agenţia controlată de Primăria Oradea.
Miercuri, AGA a numit un nou Consiliu de Administraţie provizoriu la Parcuri Industriale Bihor, din care fac parte acum Delia Ungur, Vig Hajnal, Adrian Simon, Marius Mudura şi Stelian Brad – toţi oameni doriţi de alianţa UDMR – PSD – ALDE de la Consiliul Judeţean. Adina Rada a ieşit din CA.
Executivul aşteaptă acum de la Delia Ungur ca după expirarea celor 30 de zile de preaviz ale Adinei Rada să pună în aplicare în Judeţ ce a făcut la nivel de Oradea. Adică parcuri industriale palpabile, la Tileagd, Săcueni şi Beiuş.
„Consider că este o recunoaştere a capacităţilor mele profesionale şi o văd ca pe o provocare pentru a dezvolta judeţul, nu doar oraşul”, ne-a declarat Delia Ungur, după cooptarea sa în CA-ul Parcurile Industriale Judeţene. În mod ironic sau nu, viceprimarul Florin Birta a avut o reacţie similară. „Văd situaţia ca pe un câştig, pentru că în sfârşit se vor dezvolta şi parcurile industriale din judeţul Bihor”, a afirmat Birta.
Până în 2016, Ungur a făcut parte, prin ADLO, din AGA la Parcuri Industriale Bihor. Plecarea Deliei Ungur la Judeţ vine pe fondul conflictului mocnit cu primarul Ilie Bolojan şi administraţia locală din Oradea.
Fractură în staff-ul Primăriei
Delia Ungur, „copilul minune” al administraţiei Bolojan, se revoltă contra iniţiativei Executivului de a o scoate din CA-ul ADLO.
La capătul a două mandate ale aceluiaşi primar, Ilie Bolojan, Executivul local a ajuns la concluzia că trebuie să opereze o separare între directorii societăţilor deţinute de Consiliul Local şi Consiliile de Administraţie. Cu această filosofie justifică Executivul faptul că nu a mai validat-o pe Delia Ungur, directorul Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea (ADLO), în componenţa Consiliului de Administraţie al ADLO.
Modificarea a devenit operaţională din martie 2017, când a fost votată în cuprinsul unei Hotărâri de Consiliu Local. Întrucât la acea dată Ungur era membră în CA, s-a prezentat la concursul pentru un nou mandat de membru în CA şi a acumulat cel mai bun punctaj. Rezultatul a fost că în CA au fost aleşi cei de pe locurile cuprinse între 2 şi 6 în ordinea punctajului, iar Ungur a rămas pe-afară. De la acest fapt și până la iscarea zvonului că se urmăreşte schimbarea „politică” a directoarei a fost un pas.
Ideile cui?
Primarul Ilie Bolojan neagă că ar urmări asta şi insistă că decizia Executivului de a separa directoratele de CA-uri ţine de o nouă normalitate, pe care o vrea instaurată în toate societăţile deţinute de CL. „A fost o decizie a Executivului Primăriei din care fac parte. Experienţa pe care o avem arată că membrii Consiliilor de Administraţie mergeau la şedinţe cu ideile lor și veneau cu ale directorilor”, explică edilul. Primarul Bolojan dă de înţeles că membrii CA-urilor „societăţilor comerciale subordonate CL nu fac ceea ce gândeşte primarul, nu în totalitate”.
Totuşi, nu o dată, pe ordinea de zi a Consiliului Local, la iniţiativa Executivului, s-au aflat proiecte de hotărâre prin care aceştia erau „mandataţi” să voteze aşa cum vrea Executivul condus de primar materialele de pe ordinea de zi a şedinţelor respective. Acum, Bolojan spune că „trebuie dialog şi dezbateri în Consiliile de Administraţie”. E de notorietate, însă, că aceste posturi, foarte bine remunerate, sunt atribuite mai degrabă politic decât pe criterii de meritocraţie politică ori pe unele de competenţe sau viziuni.
Arătând că decizia de a interzice directorilor accesul în societăţile CL se referă la toate firmele oraşului, Bolojan apreciază că „e o decizie de management, nu de legalitate sau ilegalitate”. Despre cazul concret al Deliei Ungur, spune că un eventual nemulţumit este liber să atace HCL-ul în contencios administrativ, pentru suspendare.
Ca noutate, Bolojan susţine că, de la încheierea contractelor noi cu membrii CA-urilor, aceştia nu vor mai avea salarii fixe. Despre o eventuală tentativă de a schimba politic conducerea ADLO, primarul susţine că demersul Executivului „nu are nicio legătură cu asta”.
Alte voci din Executiv, însă, arată că Ungur „se schimbă singură” prin faptul că a ales să acţioneze în acest fel.
Procedură prealabilă
Revolta Deliei Ungur s-a materializat, până acum, prin angajarea unui avocat care să îi reprezinte cauza. Primul pas a fost procedura prealabilă – obligatorie înainte de iniţierea unui proces în contencios administrativ – prin care Ungur cere „respectuos, să procedaţi la revocarea Hotărârii de Consiliu Local nr. 190/30.03.2017, privind numirea membrilor în Consiliile de Administraţie ale societăţilor Agenţia de Dezvoltare Locală Oradea şi ADP, a formei contractului de mandat şi a nivelului componentei fixe a remuneraţiei membrilor CA”. Ca urmare, Ungur cere adoptarea unei noi hotărâri, prin care să fie desemnată membră în CA al ADLO.
„Cu toate că, în mod normal, subsemnata eram cea mai îndreptăţită în a ocupa un loc în noul Consiliu de Administraţie, prin HCL 190/2017 au fost desemnaţi ca membri ai Consiliului de Administraţie ocupanţii locurilor 2 – 6. Astfel, este evident că procedura de selecţie nu a avut caracter echitabil, fiind deturnat cel mai important scop al acesteia, respectiv numirea în Consiliul de Administraţie a persoanelor care se bucură de cea mai bună calificare în domeniu”, transmite Ungur prin procedura prealabilă, arătând că, în baza legii, la concursul pentru posturile de membri în CA pot participa „inclusiv membrii executivi în funcţie (directorul)” şi că această prevedere a fost preluată inclusiv în anunţul de recrutare aprobat prin HCL.
Punctând rezultatele obţinute de ADLO de la înfiinţare – de la un SRL la un SA cu cifră de afaceri de 2,5 milioane de euro, apreciază că „refuzul numirii subsemnatei în noul Consiliu de Administraţie al Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea este, în mod vădit, nelegală, fiind în contradicţie cu prevederile legale şi totodată cu principiile care reglementează guvernanţa corporatistă a întreprinderilor publice”.
„Iau foarte în serios opţiunea de a continua acțiunea începută. Nu am nicio miză personală, cred că trebuie corectată o ilegalitate în procesul administrativ, şi asta cât mai repede. Nu vreau să arunc vreo umbră asupra parcurilor industriale”, spune Delia Ungur. În prezent, aceasta ocupă postul de conducere al ADLO cu mandat provizoriu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!