Este greu de crezut că în secolul al XXI-lea sclavia încă mai există. Dar acesta este purul adevăr. Studiile la nivel mondial arată că, în prezent, există mai multe persoane blocate într-o formă de sclavie decât oricând înainte în istorie. Estimările privind numărul total de bărbați, femei și copii înrobiți în zilele noastre variază, dar este general acceptat și convenit că acest număr depășește douăzeci de milioane de oameni.
Traficul de Ființe Umane este o formă de sclavie modernă, iar în ultimii ani s-au făcut eforturi mari, atât la nivel național cât și internațional, pentru a combate această infracțiune. Pe această linie se înscrie şi proiectul Fundaţiei Lampas, care aparţine de Eparhia Refomată de pe lângă Piatra Craiului. Aceasta a organizat joi, 22.01.2015, la Centrul Bisericesc Reformat „Lorántffy Zsuzsanna”, ce-a de a doua sesiune de studiu faţă în faţă în cadrul proiectului „TRUTH: Training for Raising Awareness and Understanding about the Trafficking of Humans in Europe – Training pentru conştientizarea şi înţelegerea traficului de persoane în Europa”. Proiectul este finanţat prin Programul Leonardo Da Vinci, Transfer de Inovaţie. Perioada de implementare a proiectului este octombrie 2013 – septembrie 2015.
Curs e-learning
„Acest proiect cuprinde adaptarea şi implementarea unui curs european online «Traficul Uman Descoperit» în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de persoane, care a fost dezvoltat de partenerii de proiect din Marea Britanie, Italia, Grecia şi România împreună cu specialişti în acest domeniu. Cursul se adresează profesioniştilor care lucrează în sectorul social, public şi privat şi care ar putea intra în contact cu victime, potenţiale victime sau traficanţi ca urmare a activităţii desfăşurate la locul de muncă”, a declarat Ottilia Vura, responsabil de proiect.
Cursul are cinci module e-learning, care cuprind noţiuni introductive despre traficul de ființe umane, forme de exploatare, indicatorii traficului de persoane, metode de control utilizate de către traficanţi, vulnerabilitatea la trafic, răspunsurile globale şi europene, alături de răspunsul României la acest fenomen şi asistenţa acordată victimelor în România.
„Având în vedere că este un curs pilot, ceea ce înseamnă că este în faza de testare, în luna ianuarie 2014 a fost organizată o întâlnirea de tip focus grup cu reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale şi ai instituţiilor administraţiei publice cu rol în prevenirea şi combaterea traficului de persoane, pentru a analiza nevoile lor de învăţare, precum şi de a analiza situaţia actuală în ceea ce priveşte iniţiativele de formare şi metodele de training folosite în domeniul traficului de persoane”, a precizat Anita Radu, responsabil de proiect.
În România s-au înscris 33 de cursanţi de la diferite instituţii: Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane – centrul regional Oradea şi Iaşi (ANITP), AJOFM Bihor, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Bihor, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, DGASPC Bihor, AJPIS Bihor, precum şi de la diferite instituţii de învăţământ şi ONG-uri din Oradea.
Toate datele vor fi colectate şi analizate, pentru a aduce îmbunătăţire în structura şi conţinutul cursului şi pentru a cunoaşte practicile eficiente de urmat. În luna februarie a acestui an va începe recrutarea a 20 de specialişti care vor participa în faza a doua de pilotare a acestui curs, de data aceasta în limba maghiară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!