Cea mai recentă piesă pe care actorii amatori din cadrul Asociaţiei Micul Beiuşean o prezintă copiilor este „Cenuşăreasa”. Spectacolul va avea loc pe 7 aprilie, la Casa de Cultură din Beiuş şi va avea două reprezentaţii: una de la ora 9:30 şi una de la 11:30. Spectacolul de teatru „Cenuşăreasa” este o adaptare de Ana Florea după un text de Fraţii Grimm. „Acest spectacol este o joacă. Am pornit de la textul original, al Fraţilor Grimm şi l-am construit că o poveste în poveste. Acţiunea nu începe direct. Am plecat de la textul poveştii iniţial, în care întâmplările sunt povestite de micuţa Alice, o copilă ca mulţi alţii, dar plină de bucurie, speranţă, vise şi cu inima bună, care trăieşte în lumea de basm şi care aduce pentru o oră frumuseţea poveştilor doar pentru cei mici. Alice pregăteşte de fapt şi terenul pentru viitorul nostru spectacol care va fi „Alice în ţara minunilor”. Aceasta e Cenuşăreasa…sau jocul de-a povestea”, spune Ana Florea, director artistic al Asociaţiei Micul Beiuşean.
Comori ascunse
Cu pregătire în actorie şi cu experienţă în munca cu copii- Ana este educatoare la Grădiniţa Floare de Colţ. Tânăra are o abordare atractivă, o manieră originală de a-i introduce pe cei mici în lumea poveştilor. Ana îi îndeamnă pe cei mici să se împrietenească cu cartea de poveşti: „Deschide-mi paginile fără frică/ Şi-o să găseşti mii de povești/ O să găsești comori ascunse/ În versuri şi cântări nespuse/ Hai, intră în poveste fără teama!/ În paginile mele prăfuite/ Tu vei afla comori nebănuite”.
„Oare câţi dintre noi au deschis cu emoţie o carte de poveşti, sperând şi visând ca lumea de basm să prindă viaţă? Alice e o fetiţă curioasă şi visătoare! Toţi copiii sunt curioşi şi visători. Haideţi să visăm împreună cu Alice şi să trăim o oră de poveste… o oră veselă şi colorată, la fel ca toate orele care încep cu «A fost odată ca niciodată…»”, îşi continuă Ana Florea gândurile. Toţi membrii Asociaţiei Micul Beiuşean sunt voluntari. Bordul Asociaţiei este format din: Preşedinte- Novac Ionuţ, vicepreşedinte- Fuliaş Floare, secretar- Cartiş Gina, coordonator proiect Clubul Micul Beiuşean- Carmen Novac, director artistic- Ana Florea. Actorii sunt elevi din licee. Fac totul din pasiune. Repetiţiile trupei au loc, în prima fază, în sălile de sport de la Samuil Vulcan, ori din alte şcoli din care provin copiii. La ultimul spectacol, „Iedul cu trei capre”, la cele două reprezentaţii au asistat peste 800 de copii. „Suntem noi între noi, voluntari, oameni care fac tot ceea ce fac din pasiune. Avem pe cineva care înregistrează repetiţiile- sperăm să putem înregistra şi spectacolele, cineva care ne ajută cu pozele. Pentru costumele din acest spectacol am dat anunţ pe o reţea de socializare: „căutăm rochii de mireasă”. Le-am primit, le-am spălat, le-am vopsit, le-am adaptat”, spune Ana Florea. Din dragoste pentru teatru, din activităţile care se susţin una pe alta, membrii Asociaţiei îţi propun înfiinţarea unui club, Clubul Micul Beiuşean, ca proiect de dezvoltare educaţională complementară pentru copii şi tineri, unde participanţii să poată învăţa inclusiv limbi străine.
Dorinţă de schimbare
„Asociaţia Micul Beiuşean s-a născut din dorinţa de a schimba ceva în comunitatea în care locuim. Am pornit iniţial de la ideea mai mică, aceea de a capta procentul de 2 % din impozitul pe venit datorat de persoanele fizice, în vederea îmbunătăţirii bazei materiale educaţionale de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 1 Beiuş. După ce am constituit această asociaţie, ne-am dat seama că putem să facem mai mult. Că dacă dorim ceva în plus în comunitatea noastră, trebuie să începem să facem singuri, să nu aşteptăm mereu ca altcineva să facă primul pas. Ne-am dori cu toţii mai multe activităţi extracurriculare pentru copiii noştri, ne-am dori să avem mai multe activităţi culturale la nivelul comunităţii mici în care trăim atât pentru noi, cât şi pentru copii, şi ne-am dori să avem o multitudine de oferte din care să alegem cum să ne petrecem timpul liber într-un mod care să contribuie la dezvoltarea noastră culturală, spirituală şi personală.
Dorim să schimbăm ceva în percepţia semenilor noştri asupra modului de petrecere a timpului liber. Dorim să avem şi la Beiuş teatru şi spectacole pentru toate gusturile. Visăm la momentul în care măcar o dată pe lună să avem o piesă de teatru pentru copii şi una pentru publicul adult, pentru a nu uita ce înseamnă reprezentarea artistică pe scenă a unor opere şi pentru a învăţa generaţia tânără să aprecieze arta în toate formele ei de manifestare. Ştim şi suntem conştienţi ca va fi greu, însă credem că încet – încet veţi dori şi voi, cei din Beiuş şi din împrejurimile Beiuşului să participaţi la anumite evenimente aici, pe plan local. Să încercăm să aducem şi în Beiuş câte puţin din ce oferă oraşele mai mari pe acest segment de manifestare artistică. Timpul este factorul de stres cel mai mare pentru toată lumea. Nu ne ajunge pentru nimic. Ei, haideţi să salvăm din timpul nostru, din timpul pierdut pe drumul spre Oradea, sau spre alte municipii în care există o viaţă culturală intensă şi în care există o ofertă culturală bogată, şi haideţi să mergem la sala de spectacole, atunci când este anunţat un eveniment cultural în Beiuş. Aceeaşi actori de pe scenele din oraşele mari pot fi aduşi pe scena Teatrului din Beiuş”, spune Ana Florea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!