Revista la renumele căruia a contribuit în mod esenţial şi faptul că, în numărul 6 al revistei, apărut la 25 februarie/9 martie1866, a debutat Mihai Eminescu, cu poezia „De-aş avea…”, devine ceva marginal. Aceasta ca urmare a faptului că Revista Familia devine publicație a Bibliotecii Județene.
Cu doar câteva ore înainte ca aleșii din Consiliul Județean să voteze „proiectul de hotărâre prin care desființează Revista Familia ca instituție, redactorul șef Traian Ștef, fost director liberal al Bibliotecii Județene, a demisionat. Gestul vine tardiv, deorece Traian Ștef motivează că discuții pe tema „desființării Familiei” au avut loc și luni. „În ce mă privește, mi-am dat demisia din funcția de redactor-șef, iar postul de director al lui Ioan Moldovan cade. Am dus „Familia” cu mine și la Târgul internațional de carte de la Beijing”.
Alți oameni de cultură, precum scriitorul Florin Ardelean i-au reproșat lui Ștef tocmai reacția târzie. „ Ceea ce li se pregătește de către Ilie Bolojan instituțiilor culturale din Oradea (Revista Familia, Muzeul Țării Crișurilor, Biblioteca Județeană, Teatru și Filarmonica) se știe deja de mai bine de trei săptămâni. Nicio reacție până acum. Toți par încremeniți, așteptând să fie înghițiți de balaur. Notorietatea uriașă a unui om poate produce astfel de gesturi iresponsabile. De ce o reacție atât de târzie, Traian Ștef?”. Mai puţin cunoscut este faptul că tot în revista Familia a debutat şi George Coşbuc, în 1884, sub pseudonimul „Boşcu”, cu poezia Aş vrea să fiu…, o traducere a unui poem al poetului maghiar Petőfi Sándor, dar Familia a contribuit și la impunerea unor scriitori ca Octavian Goga și Emil Isac.
Tradiția culturală de la „Familia” a fost dusă mai departe de unii dintre semnatarii de azi. Fie și numai dacă amintim faptul că directorul Revistei Familia, Ioan Moldovan, a primit Premiul pentru Poezie al Uniunii Scriitorilor din România, ediţia 2020, pentru volumul “Multe ar mai fi de spus”, apărut la Editura Cartea Românească.
Reacția lui Ioan Moldovan:
Despre Revista FAMILIA, aflată acum la răscruce
„Fiecare spațiu uman are o identitate culturală. Oradea a avut-o, a păstrat-o cu sfințenie prin Revista Familia, cea care l-a descoperit pe Eminescu. Toți conducătorii ei, începând cu cel care a înființat-o, Iosif Vulcan, și continuând cu toți cei ce i-au urmat până astăzi, au slujit datoriei de a descoperi tineri creatori, de a-i ajuta să se exprime pentru a se afirma, de a publica scriitorii afirmați, de a face din paginile revistei un spațiu de elevație și emulație culturală. Identitatea revistei s-a hrănit din acest efort continuu, cum și scriitorii publicați s-au împărtășit din valoarea acesti identități. Ca să vorbesc doar în numele meu, mă bucur că, în treizeci de ani de când am avut șansa de a conduce revista, o mare parte dintre tinerii scriitori au fost publicați și mulți dintre ei premiați la Familia. Cred că nu ne-am înșelat, pentru că ei s-au adeverit prin scrisul lor și suntem mândri că am putut da un impuls acestei adeveriri. Am încercat mereu să păzim cu sfințenie principiul valoric si estetic sub controlul spiritului critic. Am reușit, în cea mai mare parte. Zilele Revistei Familia au făcut din Oradea, an de an, un loc al sărbătorii culturale , prilej de întâlniri admirabile ale scriiitorilor cu comunitatea orașului nostru. Din toate aceste pricini și din multe altele pe care nu e cazul să le inventariez acum am încercat să-i convingem pe conducătorii de acum ai Consiliului Județean Bihor că Revista Familia , o publicație culturală de patrimoniu național, dincolo de valoarea de brand cultural bihorean, nu e doar una dintre cele mai vechi reviste românești ci are și acum o prezență vie și eficientă pentru cultura și identitatea noastră spirituală și națională. I se cuvine, cred, Revistei Familia să-și păstreze identitatea, personalitatea, demnitatea de instituție prin care se promovează valori. Tristețea de a vedea Familia trasă pe o linie de compartiment al Bibliotecii Județene prin votarea (de mâine, 15 decembrie 2020 – nr. – astăzi) unei ,,fuziuni prin absorbție” nu poate fi descrisă. Mulțumim tuturor celor care știu că avem dreptate să fim triști. FAMILIA nu va dispărea, dar este o mare mâhnire că nu i se îngăduie individualitatea instituțională. Speranța moare ultima. Ioan Moldovan, director (probabil doar pînă mâine, nr. – azi) ..
Peste 1200 de semnatari ai petiției împotriva desființării revistelor „Varad” și „Familia”
Petiția online inițiată de scriitorul Péter DEMÉNY prin care se cere Consiliului Județean Bihor să revină asupra deciziei de a amputa revistele de cultură „Varad” și „Familia” a fost semnată de peste 1200 de oameni. Iată conținutul petiției: „ Subsemnații protestează împotriva intenției Consiliului Județean Bihor de a submina autonomia revistelor Familia și Várad din Oradea și a le transforma într-o secție a Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”, eliberînd din funcție mai mulți angajați. Ei consideră că revistele culturale Familia și Várad sunt instituții deosebit de importante atît în ceea ce privește județul Bihor, cît și în ceea ce privește cultura din România. Ambele sunt prestigioase, ambele au un colectiv inteligent, cult și deschis. Dar chiar dacă ele n-ar fi cum sunt, se ridică întrebarea: oare de ce ar trebui desființate două reviste culturale în mijlocul pandemiei; două instituții al căror buget nu înseamnă niște sume exorbitante, mai mult, ale căror încasări planificate fuseseră atinse”.
[eadvert]
Trimite articolul
X“Băgați cultura în dubă!!!”
ar trebui ca toate institutiile de stat sa se autofinanteze prin venituri proprii, nu faci venituri nu primesti salarii, sunt multi care taie frunze la caini dar salariile se dau luna de luna fara sa faca nimic.
Economic se intelege reactia lui Bolojan, dar cultural nu prea…. Bine ca nu desfiinteaza de tot revista…. Rar se poate in ziua de azi transforma o revista culturala intr-un lucru profitabil, dar fostul primar sau nu vrea, sau nu poate intelege asta
Asta se intampla cand un autocrat prea mult adulat de puincuristi si ligai devine subit despotul-tatuc de tip Stalinist care isi arata muschii trecand cu buldozerul peste tot ce inseamna cultura sau urme de vointa a “pulimii copulative” de a-si scoate capul din mocirla intunericului semidocto-semianalfabetian.Face asta din postura de baron judetean(pardon,presedinte de consiliu judetean),crezand ca el este singurul stiutor a toate cu puteri de viata si moarte asupra muritorilor de rand,care dupa alegeri nu mai reprezinta nici o valoare timp de 4 ani pana la viitoarele alegeri.Politica de tavalug inceputa la pimaria Oradea continua acum la o scara mai larga la nivel judetean cu o ferocitate de nedescris de parca toti ar fi niste naparci nenorocite ,mai rau sclavilor de odinioara..Se vede clar ca rezultatul alegerilor fara o opozitie puternica si sanatoasa face din unii sa uite ca si ei sunt umanoizi ,transformandu-i in adevarati tirani tortionari crezandu-se chiar unsii(trimisii) lui D.zeu pe pamant.Din pacate adulatorii si pupincuristii in loc sa-l readuca cu picioarele pe pamant il tot ridica in slavi (nemeritat)
Simpla asociere a cuvintului cultura si a numelui bolojan in aceeasi propozitie ma face sa rad.
Dacă lumea nu ar fi de acord, ar potesta public. Dar, lumea e de acord.
-
Daca comparam prodigioasa activitate culturala a acestori doua reviste in ultimii 4 ani , perioada in care sefia C.J. Bihor a apatinut d-lui Mang(a) de la PSD versus banii platiti tuturor angajatilor lor pe baza schemei de personal, inclusiv sporurile si cheltuielile de deplasare, cazare, diurne, masinile de serviciuu care le deservesc, telefoane platite , etc ….. , s-ar putea sa stea altfel lucrurile cand vedem rezultatul !!
Asa cum il catalogati pe Bolojan , s-ar putea ca cei ce au analizat putin rezultatele culturale ale ultimilor 4 ani raportate la beneficiile unei armate intregi de oameni plati acolo , ei s-ar putea sa fie indreptatiti sa deara reducerea de posturi.
Banuiesc ca fiecare entitate culturala a avut un director , alti directorasi si abia apoi editorialisti si colaboratori platiti.
La ce este necesar ca fiecare revista dintre acestea sa aiba proprii sefi?
Au avut cumva si soferi in organigrama ?
Daca poti sa iti conduci masina venind si plecand de la locul de munca , oare de ce nu poti sa conduci si masina institutiei cand mergi undeva , de ai nevoie de sofer angajat?
Macar de ar fi unul cu experienta de profesionist , sa poata fi folosit si pe vehicule de dimensiuni mai mari in caz de nevoie .
Dar la toate institutiile bugetate in care a facut Bolojan & Co verificari, soferii angajati erau in proportie de 85 – 90 % angajati ca si posesori de categoria B, adica conducatori auto amatori.
Dar cu pile la partid sau in sistem!-
Ca oricare imbecil comunist, si tu ai impresia ca o lucrare stiitifica sau o poezie, roman etc. se poate scrie la norma, dupa cincinal. E normal, cand vii de la curul vacii sa ai aceasta impresie. Asta e, inchideti si biblioteca si facet-o parcare. Sau hotel, pentru turisti. Cine mai are nevoie de cultura carti, intr-o tara din lumea a treia?
-
Din dorinta de a infiera conform modelului comunist prezent in Romanica timp de aproape 50 de ani , sari si tu cu exagerarile .
Exact ca majoritatea celor ce posteaza pe aici.
Care sunt convins ca majoritatea fac parte din cei vizati ptr. a li se reduce posturile si sa fie trimisi ca sa “creeze” lucrari artistice de aceeasi calitate dar in domeniul privat .
Deci , draga domnule / doamna .
Biblioteca , filarmonica , reviste Familia sau Varadi nu se inchid !!
Dispar insa niste posturi , majoritatea foarte gros platite , de directori si tot felul de sefuti .
Si o sa vedeti ca toti atatia o sa imprumute carti de la biblioteca ca si pina acum , chiar daca revista Familia nu o sa aiba propriul sau director!
Nu va mau lamentati.
Cadeti in derizoriu .-
Dragă domnule Falafel, dacă ați avea puțină cultură, ați știi că revista Familia a fost înființată in anul 1865 la Pesta, deci înainte ca statul român să apară. A funcționat bine merci până în anul 2020 când geniul din Birtin a transformat-o intr-o simplă anexă a Bibliotecii Județene, fără personalitate juridică. Juridic vorbind, a cam desființat-o, după o existență de 155 de ani! Asta da realizare a administrației liberale! Ca să te poată duce mintea la așa ceva, trebuie să fii o persoană lipsită de orice urmă de rațiune și respect față de simbolurile culturale ale românilor.
-
-
-
-
Cum adică Lumea e deacord? ce prostii mai vorbiți acolo? Care lume? Lumea in care se invârte prostul ala de Bolovan? care crede că tot ce zboară trebuie mâncat?
Sistemul te vrea rentabil.
Să nu cunoști istorie, filozofie,geografie… etc.
Să nu gândești..
Să fii rentabil și fericit cu tableta în buzunar.
Mâini bune.
Cele doua reviste sunt simboluri ale acestui oras – de aceea trebuie distruse.
Dincolo de desfiintarea unor posturi, miza este subordonarea lor.
Aceasta filosofie neo-liberala este denuntata deja de un deceniu pe piata ideologica din vest. Si actiunile din ultimii ani si mai ales din pandemie confirma asta.
Cei din partidul neo-marxist asa-zis ‘national’ si ‘liberal’, alaturi de neo-bolsevicii securisti din usr au inalta misiune din extern (Benoni a spus-o explicit) de a lichefia tot ce a mai ramas national in tara asta. Si, practic, desfiintarea Familiei, se inscrie aici.
Urmeaza cec, hidroelectrica, romgaz, asigurarile, sanatatea.
Bolojan transmite unde trebuie: ‘Iata, fac ce trebuie. Sunt gata pentru insarcinari mai inalte, la nivel de tara.’
Avem o clasă politică în România, din ce în ce mai elevată, al cărei contact cu arta se rezumă la peștele de sticlă de pe televizor și carpeta cu “răpirea din Serai” de pe perete, oameni care au pus la propriu mâna, la dezvoltarea culturii autentice românești, în special cea de cartofi din propria grădină.
-
Pentru Cityzen = Daca avetii atatea informatii despre aceasta revista Familia care a fost ptr. prima data publicata la Pesta, atunci cand statul roman nu exista, sunteti amabil sa ne spuneti la toti astia neinformatii, cine a finantat-o ?
Oare tot Guvernul ?
Sau incercau sa-si caute surse de autofinantare?
Ne spuneti daca atunci cand s-a format, aveau si secretara, sau sofer?
Ma rog …., carutas si trasura la poarta cladirii in care fiintau?
Tot de Guvern sau de Rege erau platiti si aia?