Ministrul Administraţiei şi Internelor s-a prezentat joi în faţa presei alături de doi şefi de arme din MAI: bihorenii Liviu Popa (DGA) şi Ioan Buda (Poliţia de Frontieră). Gazdă a fost prefectul Gavrilă Ghilea iar de faţă a mai fost şeful Politiei bihorene, Adrian Bucur.
Traian Igas nu a fost prea darnic cu vorbele la întrebările jurnaliştilor, preferând să stea „la cutie”. Ce ne spune Igaş despre aspectele semnalate de preşedintele Băsescu cu privire la relaţiile anormale între unii poliţişti şi interlopi? „Mă preocupă”, declară şeful MAI, dar nu vrea să comenteze mai mult pe acest subiect, cerând un răgaz pentru a-şi face „o imagine clară cu privire la modul de a acţiona al Poliţiei Române”. Când şi cum se restructurează MAI? Şi aici, Igaş cere un răgaz. Deocamdată e la stadiul de „analiză-evaluare”. Ministrul nu a dorit să comenteze nici eticheta lipită poliţiştilor de Traian Băsescu, atunci când şeful statului i-a transformat în stripperi pe oamenii legii. „Daţi-mi voie să nu comentez”, a fost răspunsul-standard, folosit de Igaş şi la întrebarea privind răfuielile din MAI.
Tehnic OK. Dar corupţia?
Ce ne-a transmis, totuşi, ministrul de Interne? Igaş a ţinut să declare că vizita sa în Bihor face parte dintr-un turneu naţional, în care se întâlneşte cu şefii de armă din judeţe. Având în vedere faptul că mai devreme sau mai târziu România va intra în spaţiul Schengen şi poliţiştii de frontieră vor fi relocaţi, Igaş a inspectat imobilele Poliţiei de Frontieră din vămi. Ministrul intenţionează să le treacă în administraţia autorităţilor locale şi judeţene. Ioan Buda l-a completat pe ministru, arătând că din cele 32 de clădiri ale Poliţiei de Frontieră, 14 au fost cedate diverselor instituţii din plan local. Pentru restul se caută soluţii pentru a nu fi lăsate în paragină.
Igaş a fost prezent şi în Băile Felix, la a zecea conferinţă EPAC (Parteneri Europeni Împotriva Corupţiei). De altfel, referindu-se la lupta împotriva corupţiei din MAI, ministrul l-a nominalizat pe Liviu Popa ca fiind „unul dintre acei oameni care au făcut foarte multe în acest sens”. Cât despre aderarea la spaţiul Schengen, urmaşul lui Vasile Blaga la şefia MAI spune că „din punct de vedere tehnic nu avem nicio problemă”. Totuşi, aceasta nu înseamnă că nu avem nicio problemă, mai cu seamă că deunăzi ambsadorul Franţei în România declara la Oradea că în Uniunea Europeană nu există la această oră consensul necesar privind admiterea ţării noastre la Schengen.
Tocmai corupţia la nivelul poliţiştilor de frontieră e una dintre observaţiile europenilor, acest flagel naţional contribuind, desigur, la reticenţa europeană privind includerea României în spaţiul liber european. Liviu Popa au dat asigurări că se vor lua măsuri pentru combaterea corupţiei în MAI, într-atât încât, ca să-l cităm pe şeful DGA, ce-i controlează tocmai de angajaţii MAI, „pe anumite segmente (corupţia – n.r.) să devină o cantitate neglijabilă”.
CĂLIN CORPAŞ
Euro-conferinta anti-coruptie în Baile Felix
Citiți principiile noastre de moderare aici!