La sfârșitul săptămânii trecute, la Bratca s-a dat startul la drumeții pe bicicletă în cadrul celei de-a V-a ediții a proiectului „Redescoperă Bihorul pe bicicletă – Drumul bisericilor de lemn”.
Spre deosebire de celelalte ediții, organizatorii susțin că acum au participat mai mulți copii pe propriile biciclete, iar unii au fost purtați de părinți cu grijă, în scaune speciale montate pe bicicletă. „La această ediție au fost îmbinate mai multe activități: cicloturism, degustare de produse tradiționale și elemente culturale, vizitarea a două biserici de lemn vechi de peste 300 de ani, iar ca noutate au fost introduse drumețiile. A fost străbătut pe jos un traseu ușor pe Valea Boiului până la Cascada Boiului, situată la capătul din amonte al văii, unde apa cade de la o înălțime de 7 metri peste un prag natural”, a precizat Gabriel Bonaciu, consultant în managementul turismului la Agenția de Management al Destinației Bihor.
Pe bicicletă, pe o ploaie măruntă
Startul era programat la ora 9:30, din fața Primăriei comunei Bratca. Dar gazdele turiștilor – primarul Alexandru Gaboraș, Crina Bot, de la Centrul de Informare Turistică Bratca, împreună cu un grup de copii îmbrăcați în straie populare – nu au lăsat pe nimeni să pornească în călătorie cu stomacul gol. Pe o masă frumos ornată au fost pregătite, spre deliciul participanților, borcane cu miere de prune, untură naturală, pâine de casă, ceapă, cafea și apă rece de fântână.
După o scurtă vizită la Centrul Cultural din Bratca, îngrijit de Luminița Izdrăilă, și o prezentare a obiectivelor turistice din zonă, startul s-a dat în cele din urmă. Pe parcursul traseului, grupul de bicicliști a fost dirijat de o mașină de poliție și însoțit de o mașină de asistență tehnică, asigurată de Asociația Unanimis din Oradea.
După mai puțin de 4 kilometri de pedalat pe o ploaie ușoară, care a încurajat la mișcare, bicicliștii au vizitat biserica de lemn din Beznea. Tânărul preot paroh Ioan Cohuț și Laurențiu Lazăr, de la Asociația Filantropia, au fost ghizii turiștilor. Ei au prezentat istoria bisericii și transformările prin care a trecut lăcașul de cult de-a lungul timpului.
„Se spune că pe același loc a existat o altă biserică de lemn, care a fost așezată pe niște tălpi asemănătoare unor șine de sanie”, le-a spus turiștilor preotul paroh. Aceștia au mai aflat că lăcașul de cult are hramul „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” și este cea mai mare biserică de lemn din Bihor. „Pronaosul a fost extins în secolul al XVIII-lea, datorită creșterii numărului de credincioși odată cu dezvoltarea mineritului în zonă”, a completat preotul Laurențiu Lazăr, reprezentantul Asociației Filantropia din Oradea.
După scurta oră de istorie în aer liber și după vizitarea monumentului istoric, oaspeții au asistat la un moment folcloric susținut de copiii din comună, apoi au fost invitați la degustat produse tradiționale românești pregătite în casă, cu mare drag, de harnicele gospodine din Beznea.
De pe masa îmbelșugată nu au lipsit plăcintele cu scoacă, brânzoaicele, păstrăvul afumat, brânza telemea, slănina și ceapa, pălinca, socata și apa rece de fântână. Înainte de pornirea spre următorul obiectiv, turiștii au răsplătit festinul culinar și au mulțumit comunității pentru ospitalitate.
Valea Crișului, căpițe de fân și aer curat
Drumul până la biserica de lemn din Valea Crișului a fost apreciat de participanți, chiar dacă au avut de străbătut un urcuș mai anevoios pe alocuri. Pe traseu au putut admira peisajul, au văzut gospodării țărănești cu case din lemn, dar și construcții noi, ai căror proprietari au ieșit în poartă să-și salute musafirii.
Curtea frumoasei biserici de lemn a fost locul unde călătorii și-au tras sufletul, au socializat și s-au relaxat în mireasma căpițelor de fân. Cei mai curioși au intrat și în lăcașul de cult, unde preotul paroh Nicolae Duluș le-a povestit despre monument și despre pictura interioară și exterioară, care se păstrează încă. „Pictura din interior a fost executată în stilul icoanelor pe sticlă de la Micula și respectă tematica iconografică creștin-ortodoxă a vremii; ea poate fi admirată și astăzi, păstrându-se încă destul de bine”, a povestit preotul Nicolae Duluș. După o clipă de intimitate oferită de spațiul armonios al bisericii, turiștii au ascultat două pricesne interpretate de o copilă din comună.
Înainte de a pleca din Valea Crișului, preotul paroh împreună cu primarul comunei Bratca, precum și membrii comunității locale, i-au invitat pe cei 170 de bicicliști la o porție de sarmale. Deși le-au mai rămas de pedalat încă vreo 10 kilometri, turiștii s-au lăsat ademeniți și au răsplătit și aici buna ospitalitate.
Cu toate că în țară a fost o zi canicuară, vremea a ținut cu bicicliștii prezenți în Pădurea Craiului. Cu soarele care i-a mângâiat ușor, deplasarea prin Valea Neagră până în satul Lorău a fost relaxantă. Tura de cicloturism a fost îmbinată cu o scurtă tură de drumeție pe Valea Boiului, până la una dintre cascadele ei.
După mai bine de 5 kilometri de pedalat prin pădure, turiștii au coborât din șa și au pornit pe jos pe un traseu marcat până la Cascada Boiului, ghidați de Crina Bot, de la Centrul de Informare Turstică din Bratca. Cei mai curajoși, provocați de Sorin Brișcan și Aurelian Șandor, nu au ezitat să se răcorească în apa rece care cade de la o înălțime de 7 metri. Tura s-a încheiat în comuna Bratca, la Centrul de Informare Turistică, unde iubitorii mersului pe bicicletă prin natură au fost așteptați cu cozonac, mere, socată și apă rece.
Câțiva tineri bicicliști care au venit din județul Satu Mare, încântați de diversitatea activităților, au spus că au participat la toate edițiile și că „de fiecare dată am avut parte de experiențe noi”.
Organizatorii evenimentului au fost Agenția de Management al Destinație Bihor, Consiliul Județean Bihor, Epsicopia Ortodoxă a Oradiei, Asociația Unanimis și Asociația Filantropia Oradea, iar parteneri au fost Primăria Comunei Bratca, Centrul de Informare Turistică Bratca, IPJ Bihor – Serviciul Rutier, CFR Călători Regionala Cluj și CAPDD Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!