Luni, ora 9:30 şi deja peste 50 de numere de ordine date. Tineri, tinere, în floarea vârstei, chiar şi pensionari. Toţi tăcuţi. Dar răbdarea şi determinarea li se citeau pe feţe.
Doctori şi asistenţi cu mănuşi albe. Tăcuţi şi ei. Binevoitori în schimb. Organizare bună.
Aceasta era atmosfera de la Centrul de Transfuzii Oradea, unde oamenii au mers de la prima oră să doneze sânge, ca să dea astfel ajutor răniţilor de la Colectiv. Unii erau pentru prima dată la donare de sânge. Alţii, tineri, sunt donatori pentru că aşa au văzut acasă: părinţii lor sunt donatori şi le-au luat exemplu. Şi zic că donează sânge pentru necunoscuţi: pentru victimele de la Colectiv sau oricine are nevoie.
Oameni pentru oameni
Kovacs Regina Alexandra (20 ani), studentă în anul II la Medicină, a venit pentru prima dată să doneze sânge pentru ca să facă un bine, acum cu nenorocirea din clubul morţii, dar şi pentru că mama ei e donator. „Vreau să fac o faptă bună. Şi mama e donator”, ne-a spus Regina, care de acum dă şi ea exemplu de om altruist.
„Băiatul meu e donator. Am venit şi eu să donez pentru cine are nevoie”, ne-a spus Rodica Gheţe (49 ani), de pe scaunul de donator.
Viaţa e scurtă!
Simona Bala (47 ani) a venit şi ea special ca să ajute răniţii de la Bucureşti: „Pentru Bucureşti donez sânge. Ar putea fi copilul meu! Voi mai dona de acum încolo”.
Un alt tânăr spune că a mai donat sânge şi tot pentru semeni necunoscuţi, ca şi acum, pur şi simplu ca să ajute. „Pentru Bucureşti donez, să fac şi eu o faptă bună. Am mai donat, tot pentru necunoscuţi”, a spus Ionuţ Mihuţa (31 ani), care îndeamnă şi el bihorenii să ajute atunci când pot, să încerce de pildă să doneze sânge, ca să se gândească şi la alţii pentru „viaţa e scurtă”.
Dr. Maria Maier, medic primar de medicină de laborator, ne-a spus că până la ora 9:30 s-au dat deja peste 50 de numere de ordine şi s-au anunţat să doneze sânge şi angajaţii bihoreni ai Ministerului de Interne. Vineri, la centrul de transfuzii 63 de oameni au donat sânge (mulţi pompieri) şi alţi destul de mulţi au fost refuzaţi de la donare, pesemne pentru că nu întruneau condiţiile pentru recoltarea sângelui şi folosirea lui la alţi oameni.
Dr. Maier aminteşte că la Centrul de Transfuzii Oradea se fac recoltări între orele 7:30 – 11:00, cu posibilitatea prelungirii programului dacă sunt solicitări. „Se cer acum produse din sânge. La ghişeu se notează doleanţele donatorilor care vor să doneze sânge pentru Bucureşti sau pentru cineva anume”, a adăugat doctoriţa, văzând bunăvoinţa bihorenilor de a dona sânge.
Citiți principiile noastre de moderare aici!