Luna februarie se încheie după un periplu la ţară făcut de poliţiştii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, poliţişti de la Serviciul de Ordine Publică – Compartimentul Sisteme de Securitate, poliţişti rutieri şi de la posturile comunale de poliţie, împreună cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea. Ei au bătut în această lună 12 comune din judeţul Bihor, în cadrul Campaniei preventive „Siguranţă în mediul rural”.
Cu un slogan cunoscut: „Fii preventiv – Alege siguranţa!”, poliţiştii de prevenire bihoreni şi partenerii de program au derulat o serie de activităţi preventive prin care au informat 800 de persoane de la Finiş, Tileagd, Ineu, Oșorhei, Lugașu de Jos, Budureasa, Cefa, Batăr, Diosig, Sălard, Vadu Crișului și Șuncuiuș cum să se apere de infractori.
Organizatorii campaniei le-au descris mai multe tipuri de criminalitate ca să le recunoască şi să ştie să se apere împotriva infracțiunilor de înșelăciune, a furturilor din locuinţe, din autoturisme şi a prevenirii accidentelor rutiere etc.
Elevii din mai multe sate au fost încurajaţi şi să nu adopte un comportament antisocial, dar şi să se ferească de infractori. Bihoreni din grupuri de risc identificate ca potenţiale victime ale traficului de persoane au fost învăţaţi punctual ce să facă să nu se lase păcăliţi şi racolaţi de necunoscuţi care ar dori să îi exploateze.
Întâlnirile cu sătenii s-au organizat la sediile primăriilor, în cămine culturale sau în alte spaţii publice. Poliţiştii şi partenerii lor de proiect s-au văzut şi cu reprezentanţi ai autorităţilor publice locale (primării), ai minorităţilor etnice, cu directorii unităţilor şcolare, cu asistenţi sociali, factori poştali, reprezentanţi ai unor firme, reprezentanţi ai cultelor religioase, asistenţi sociali, consilieri locali din cadrul primăriilor şi cu alţi reprezentanţi ai comunităţilor locale şi au identificat şi dezbătut problemele din comunitatea respectivă oferind soluţii şi sfaturi.
Interactiv
Oamenii au aflat de metoda „Accidentul” sau declinări de calităţi oficiale, dar şi despre cum şi când se comit furturile din locuințe și din autoturisme şi au discutat despre importanţa asigurării antiefracţie a unităţilor comerciale, a unităţilor şcolare prezentându-li-se normele de aplicare a acesteia, cu modificările aduse prin H.G. nr.301/2012.
1 000 la subiect
Traficul de persoane a fost subiect de dezbatere în fiecare comunitate vizitată, poliţiştii şi partenerii proiectului explicând oamenilor formele de manifestare ale traficului de persoane și modalitățile de prevenire a acestui fenomen.
De altfel poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi reprezentanţii Centrului Regional Oradea al Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane au organizat 18 întâlniri cu peste 1.000 de elevi, părinți, cadre didactice şi cu conducerea unităţilor şcolare, în scopul prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, priorităţii permanente ale Poliţiei Bihorene, în domeniul prevenirii criminalităţii.
La întâlniri, oamenii au fost puşi în temă despre diversele tipuri de infracţiuni şi cu ajutorul unor materiale suport aduse de poliţişti (afişe şi pliante, filme cu caracter informativ).
Citiți principiile noastre de moderare aici!