Sute de orădeni au căzut victime traficanţilor de droguri. De anul trecut încoace, în jur de 150 de copii, cu vârsta sub 18 ani, au fost corupţi să consume etnobotanice şi s-au intoxicat, ajungând la spital. Se adaugă poate alte câteva sute de tineri, trecuţi de majorat, care cad plasă traficanţilor de droguri.
30 de traficanţi la Oradea!
Procurorii DIICOT i-au filat încă de anul trecut pe cei circa 30 de traficanţi şi le-au deschis dosare penale, fapt verificabil pe site-ul oficial DIICOT. Însă instanţele judecătoreşti orădene i-au lăsat liberi pentru că le-au dat măsuri pe noua lege: unii au stat la răcoare doar 30 de zile, în arest preventiv, alţii au stat pe acasă – drept pedeapsă (arest la domiciliu), iar alţii au primit alte măsuri judiciare. Toate pedepse atât de blânde, încât traficanţii au ajuns să le râdă în nas părinţilor disperaţi: „Puteţi să ne reclamaţi, că nu păţim nimic!”.
Doi părinți ne-au povestit că au doi băieţi, unul minor şi altul major. Cel major a căzut în plasa traficanţilor de droguri. Degeaba i-au rugat părinţii pe traficanţi să le lase băiatul în pace. Le-au râs în nas, spunându-le, din când în când: „Vezi, nu i-am dat droguri copilului tău!” când, în fapt, le-au drogat băiatul prin interpuşi.
O altă mamă ne-a povestit că băiatul ei a ajuns în comă şi doar o minune l-a scăpat de la moarte.
Cei 30 de traficanţi îşi au sediul în Velenţa, în renumitul cartier al ţiganilor, şi sunt foarte greu de prins asupra faptei, întrucât au dobândit perspicacitate. În mod cert este vorba despre o reţea internațională, orădenii acţionând în mai multe filiere sau grupuri infracţionale.
Legal, nu li se prea poate face nimic. Faptic, găştile de traficanţi pun zilnic în pericol vieţile copiilor și tinerilor orădeni.
Legea ţine cu traficanţii
Membrii celor 6 – 7 familii de traficanţi de droguri activează intens de circa un an. Sunt bine organizaţi şi nu folosesc nici măcar telefoane, ca să nu li se prindă de urmă. Chiar şi aşa, procurorii DIICOT Oradea au aflat rapid de ei şi le-au deschis dosare penale, trimiţându-i, rând pe rând, în faţa magistraţilor. Doar că aceştia, în baza actualelor legi extra permisive, nu i-au trimis după gratii pe traficanţi, ci le-au dat doar măsuri uşoare de pedeapsă, menționate mai sus.
Din informaţiile noastre jurnalistice, am aflat că gaşca traficanţilor de droguri aduce substanţe halucinogene şi psihoactive din China, dar și din Olanda şi alte ţări europene. Etnobotanicele pe care le aduc în ţară nu figurează pe lista celor interzise, deci traficanții pot să le vândă în voie.
Şi, aşa cum deja de peste 20 de ani e regula în România, în momentul în care se actualizează listele cu substanţe psihotrope interzise, traficanţii de droguri se profilează pe alte tipuri de etnobotanice, care nu sunt incluse pe lista substanţelor interzise în România de la consum şi comercializare.
În felul acesta, România, inclusiv Oradea, a ajuns tărâmul tuturor posibilităţilor, crescând exponenţial şi numărul victimelor, dar şi al celor care fac bani din droguri şi pe seama sănătăţii copiilor şi tinerilor vulnerabili.
În disperare, părinţii au apelat la JURNAL BIHOREAN şi BIHON.RO, ca toată lumea să ştie că la Oradea traficanţii de droguri au ajuns să facă legea, că părinţii luptă singuri cu traficanţii ca să îşi salveze copiii, fiindcă statul român nu îi apără deloc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!