Ninsoarea abundentă, viscolită, care a început în noaptea de luni spre marți și a continuat pe toată durata zilei a scos la lucru tot ce înseamnă utilaj de deszăpezire disponibil, atât în Oradea cât și pe drumurile din județ.
Primele „urgențe”
„Având în vedere căderile de zăpadă din ultimele ore, 24 de utilaje RER Vest au ieșit în teren de la ora 7.00, acționând pe urgența I, II și III. Este vorba de 23 de sărărițe și o cisternă. Potrivit operatorului de salubritate RER Vest, au fost împrăștiate 135 de tone de material antiderapant solid, iar în zonele pietonale s-a intervenit cu aproximativ 5000 de litri de clorură de calciu”, informează Primăria Oradea
Din punctul de vedere al deszăpezirii, cele 900 de străzi ale Oradiei sunt împărțite în patru urgențe, pe care se intervine în ordinea priorităţilor. Astfel, urgenţa I presupune deszăpezirea intrărilor și ieșirilor din oraș, a arterelor principale, a căilor mijloacelor de transport în comun, urgenţa a II-a vizează intervenţia pentru deszăpezirea drumurilor de acces între cvartalele de locuințe, a căilor de legătură dintre cartiere, urgenţa a III-a are în vedere toate străzile asfaltate din oraş, iar urgenţa a IV-a toate străzile neasfaltate din municipiu. „Toate utilajele care ies în oraş sunt dotate cu sistem de monitorizare GPS, pentru ca de la centrul de control al RER să se poată vizualiza în timp real situarea şi evoluţia acestora în teren”, insistă Primăria.
Marți înainte de prânz, pe arterele principale ale orașului se circula bine, dar ieșirile din curțile de blocuri sau drumurile periferice, precum Gheorghe Doja, erau încă înzăpezite iar circulația mașinilor se derula cu dificultate. Abia în jurul amiezii au ajuns mașinile RER-ului și pe această stradă, în timp ce o parte dintre ele au fost redirecționate, din nou, pe arterele principale ale orașului.
În continuu
Reprezentanții Consilului Județean spun că utilajele firmelor care au contracte de deszăpezire au lucrat în continuu pe drumurile județene. „Se intervine în continuu, toate utilajele sunt pe teren. În zona Marghita sunt cele mai mari depuneri”, ne-a transmis purtătoarea de cuvânt a Consiliului Județean, Bianca Firezar.
Conform acesteia, s-a înregistrat o singură defecțiune tehnică: una dintre cele cinci mașini care lucrează în zona Săcueni s-a stricat și a fost retrasă de pe traseu.
În coordonarea Consiliului Județean, firmele cu contracte de deszăpezire pentru drumurile județene ar trebui să aibă în teren 40 de maşini de deszăpezire, câte opt pentru fiecare dintre zonele Aleşd, Beiuş, Marghita, Oradea și zona Tinca. Chiar și așa, traficul rutier se derulează, „ca-n realuare” chiar și pe drumurile din apropierea Oradiei. Pe serpentinele dinspre Paleu, s-a circulat bară la bară, cu viteză redusă, din cauza pericolului de alunecare.
În unele dintre satele din jurul Oradiei, Uileacu de Munte sau chiar Sîntandrei, drumururile dintre case erau în alb curat, ieri de dimineață, deszăpezirea rămânând un deziderat, spre dezamăgirea șoferilor navetiști la oraș.
Ninge viscolit
Pentru drumurile naționale din Bihor, CNAIR are un singur contract de deszăpezire, cu firma Trebeco Holding din Arad.
„Nu sunt drumuri sau porțiuni de drum închise, dar se circulă în condiții de iarnă pe drumurile naționale. În zona muntoasă e mai dificil, pentru că ninge viscolit, de exemplu pe DN 1 H, dar toate drumurile sunt circulabile”, ne-a spus ing. Traian Bulzan, șeful secției Drumuri Naționale Oradea.
Trimite articolul
Xmonopol RER … e suficient 🙂 nu?
Noroc ca au aruncat ieri cele 500 de tone de material antiderapant :-)))
RER , un nume, o garantie :-)))
Postacilor, iesiti in strada la lopata
-
s.p.!
-
In genunchi sa stai alaturi de drop si sa lingeti zapada nu degeaba sinteti lingai.
-
Cu incetinitorul.
Da.
Ca toti incompetentii care nu stiu conduce decat pe asfalt uscat, sunt pe strada la volan.
Cum cade ploaia sauvine un rahat de lapovită, cum se chinuuesc ca mearga cu 20- 30 km / oră.
Atat sunt de pricepuți si de fricosi.
Mergea unul azi cu 20 km / ora cu un Daster 4×4, era tot transpirat intre bucile curului.
La ce dracu vă mai luati masini din alea daca voi mergeti cu ele exact ca si cu mopedul?
Si daca nu a dat Prinaria azi cu sare si cu lamele de la pluguri, inseamna ca nu mai suntem normali!!
Ca toata ziua au umblat pe strazi. Dadeau cu lama, cu sare, etc….
Pina s-a oprit.
Si nu a cazut de 30 de cm.
Ci de o palma a fost zapada in oras.
Da’ prostii e multi!
Ca-s participanti la trafic. Nunai ca le place sa li se adreseze lumea cu …. soferi!!
Soferi ?
Stiti ce e aia ?
Voi sunteti conducatori auto amatori care intr-adevar, doar atat ca participati la trafic.
Ca si testiculele in timoul futhaiului.caxsi ele participă, dar nu se bagă!-
Cred ca posezi un BMW…
-
E camionagiu, șofer profesionist, se grăbea la diagramă.
-
-
-
-
Voi ori lucrati la Primarie, ori la RER sau cineva va plateste gras sa fiti postaci. In privinta lopetii cred ca n-ati dat mai mult la zapada ca mine. Am apucat si alte vremuri cand lumea era mai solidara, daca stiti ce inseamna acest cuvant.
Asa e cand utilajele RER circula cu lama sus ca vai Doamne sa nu o strice…
Sa nu uitam totusi ca iarna este una relativ grea, insa ca un amendament strazile si carosabilul puteau fi mai curate, mai ales ca RER-ul are contract baban din punct de vedere financiar.