Sub îndrumarea cadrelor didactice, elevii au pregătit un program artistic care a avut ca scop reînvierea tradiţiilor şi obiceiurilor din Bihor. Elevii au dorit prin acţiunea lor, să demonstreze că tradiţiile sunt încă vii şi că, deşi trăim într-o lume cu descoperiri tehnice atât de avansate cu toţii trebuie să ne întoarcem uneori la viaţa tradiţională. Zona Bihorului, în care locuim, reprezintă un reper important pe harta folclorică a României, judeţul nostru fiind un consecvent păstrător de tradiţie românească autentică. Bihorenii au transmis din generaţie în generaţie dragostea lor pentru muzica populară, pentru portul tradiţional dar şi atenta păstrare a tradiţiilor şi a obiceiurilor.
Suită de strigături
Cu ajutorul întregii comunităţi locale, au reuşit să pună în scenă o şezătoare tradiţională. Printr-un efort deosebit, cu sprijinul unor părinţi dedicaţi care s-au implicat activ în această acţiune, au reuşit să decoreze sala Căminului Cultural din localitate în mod tradiţional, cu feţe de masă şi covoare lucrate manual. De asemenea, au reuşit să aducă pe scenă câteva obiecte vechi, specifice zonei Bihorului: un război de ţesut autentic, un fus, o roată pentru tors, ulcioare, oluri, canceuri.
Pe scenă au urcat mai întâi preşcolarii Grădiniţei cu Program Normal Săcădat, care, pregătiţi de educatoarea Maria Sime, au pus în scenă o şezătoare specific bihoreană. A urmat un alt moment al şezătorii, care a cuprins şi o suită de strigături din Bihor. Acest moment a fost pregătit de toţi elevii din gimnaziu, îndrumaţi de profesoara Nicoleta Mocan. Elevii şi preşcolarii au interpretat roluri specifice unor tineri prezenţi la o şezătoare, au dansat şi au cântat, au spus glume, ghicitori şi au jucat chiar şi câteva jocuri specifice unei şezători. Spectacolul a continuat cu cântece populare, interpretate de eleva Alina Tărău de la Şcoala Generală nr. 2 Săbolciu şi s-a încheiat cu o scenetă amuzantă pregătită de elevii clasei a -V- a ai aceleiaşi şcoli, îndrumaţi de profesoara Mihaela Biriş.
În final, cu toţii s-au înfruptat din bucatele tradiţionale pregătite de harnicile gospodine din localitate. În timpul spectacolului toţi elevii Şcolii Generale nr. 1 Săcădat, sub îndrumarea cadrelor didactice au realizat decoraţiuni de Paşti, în cadrul unor ateliere de lucru.
Citiți principiile noastre de moderare aici!