Într-o atmosferă de înălțare sufletească ce a stat sub zodia frumosului și a sărbătorescului, și-au dat întâlnire micii artiști ai ,,Florilor Răbăganilor”, aducând în prim-plan o părticică din zestrea spirituală a acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu.
În cadrul manifestării etno-folclorice de la Răbăgani a participat pictorul Andrei Moga, cu o serie de picturi ce amintesc de case, oameni și locuri din vatra de odinioară a satului. Artistul și-a petrecut anii copilăriei la bunici, sub oblăduirea cărora a deprins arta penelului. Tot în cadrul manifestării, a avut loc o expoziție din materiale reciclabile și de zgărduțe realizată de copii și de Ioana Popovici din Albești. De o mare înălțare sufletească s-au bucurat „aleruitul colacului” de către Ionuț Horalipa și colindele interpretate de Florina Morar Feier. Aceste momente au făcut intrarea în atmosfera magică a Sărbătorilor de iarnă și a Crăciunului. Protagoniștii au fost aplaudați la scenă deschisă de cei peste 80 de spectatori, care au fost încântați de cele auzite.
La loc de cinste în cadrul evenimentului au stat și meșteșugurile casnice, torsul fuiorului în special, realizat de nana Mariță Hareu, care la o vârstă apreciabilă a venit să reînnoade puterea tradiției, să le demonstreze tinerilor drumul cânepii de la fuior la costumul popular.
Despre tradiții, oameni și locuri au vorbit prof. ing. Florica Gabor, de la Clubul Copiilor Beiuș, pictorul Andrei Moga și reprezentantul Asociației ,,Avram Iancu”, Gavrilă Ardelean, comandor în rezervă în Marina Militară a României.
Manifestările s-au încheiat într-o atmosferă de sărbătoare, de regăsire a tradițiilor și de continuitate a acestora. Ar fi benefic ca o asemenea manifestare să devină, în fiecare an, un prilej de întâlnire a fiilor satului cu moștenirea strămoșească.
Rodica Hele
Citiți principiile noastre de moderare aici!