Asociația Internațională „Euro Foto Art” (AIEFA) și Summit Agro Romania, în parteneriat cu Fotoclubul „Millenium” din Baia Mare și Casa „Partium” din Debrețin a pregătit două expoziții de artă fotografică inspirate din peisajele și tradițiile populare din Transilvania şi Maramureş.
Prima expoziție intitulată „Tradiții populare din Maramureș” este o poveste vizuală realizată de către artistul fotograf Tudorel Ilie din Baia Mare, alcătuită din 43 de fotografii ce surprind tradiții de iarnă din Maramureş. Expoziția începe cu prezentarea tradiţiei Ignatului (tăierea porcului), apoi pregătirea mesei de Crăciun, Viflaemul, dansul ritual Jocul Moşilor, colindatul de Crăciun, Plugușorul, Capra şi Steaua de Anul Nou, și până la Bobotează. Toate imaginile se pot admira și pe siteul AIEFA.
Tudorel Ilie este un artist fotograf din Baia Mare, membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România, rang Art AAFR, al Asociaţiei Internaţionale de Artă Fotografică „Euro Foto Art” din 2015 și al Uniunii Creatorilor Profesionişti, sucursala Baia Mare. Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul Asociaţiei „Millennium” din Baia Mare, organizație parteneră a AIEFA. Artistul fotograf a participat cu lucrările sale în 170 expoziţii de artă fotografică, din care 78 au fost expoziţii personale şi 92 expoziţii de grup, în muzee şi centre culturale din România, Belgia, China, Japonia, Polonia, Slovacia, Ungaria şi Ucraina.
Vernisajul expoziției va avea loc miercuri, ora 11:00, în Centru Expozițional EFA din Cetatea Oradea, Corpul E parter, în prezența artistului fotograf. Momente muzicale ale vernisajului vor fi oferite de către două eleve ale Liceului de Artă din Oradea, care vor interpreta mai multe melodii populare românești din Maramureș.
„Transilvania mea”
A doua expoziție, intitulată „Transilvania mea”, este alcătuită din 30 de imagini alb-negru ale fotografei Farkasné Ács Erzsébet din Budapesta, surprinse în urmă cu peste trei decenii. Fotografiile au fost realizate în anul 1992, cu ocazia primei vizite de 10 zile efectuată în această regiune.
„Transilvania m-a atins sentimental, și a pătruns în adâncul inimi mele. Prin aceste fotografii am încercat să arat experiența spirituală care a radiat din aerul Transilvaniei și din spiritualitatea acesteia”, precizează artista fotograf. Această expoziție a fost prezentată până în prezent în mai orașe din Germania și Ungaria. În România expoziția este prezentată prima dată în Oradea. Toate imaginile expuse se pot admira pe site-ul AIEFA.
Farkasné Ács Erzsébet s-a născut în Bátaszék, dar locuiește la Budapesta de la vârsta de 10 ani. După absolvirea liceului, a studiat fotografia. În anii studenției a câștigat premii la mai multe expoziții. După terminarea studiilor, a câștigat o practică extinsă în fotografia de portret timp de câțiva ani. Mai târziu a devenit fotograf documentar, iar din 1979 a devenit fotograf al Colegiului Tehnic „Ybl Miklós” din Budapesta, unde s-a profilat pe fotografia de arhitectură, etnografie și documentare.
Vernisajul expoziției va avea loc în prezența artistei fotograf joi, 12 decembrie, la ora 18:00, în Galeria „Matei Stegerean, Centru Expozițional EFA din Cetatea Oradea, Corpul E parter. Momentele muzicale ale vernisajului vor fi oferite la violă de către reputatul artist orădean Thurzó Sándor József, care va interpreta mai multe piese din repertoriul maghiar, și două eleve al Liceului de Artă din Oradea, care vor interpreta mai multe melodii populare maghiare din Transilvania. Ambele vernisaje vor fi transmise live pe facebook, de pe adresa AIEFA. Lucrările expuse vor fi prezentate până în 10 ianuarie 2025 și pe ecranele din mijloacele de transport ale municipiului Oradea, graţie protocolului încheiat între AIEFA și OTL SA.
Expozițiile vor rămâne la dispoziția publicului vizitator până la data de 10 ianuarie 2025, zilnic între orele 08:00 – 20:00 (prima expoziție), respectiv luni și miercuri între orele 14:00 – 18:00, marți, joi și vineri între orele 10:00 – 14:00 (a doua expoziție). Accesul la expoziţii este gratuit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!