Extinderea fabricii de procesare a cărnii din comuna Nojorid a fost unul dintre cele zece proiecte de succes prezentate de APDRP Bihor mediei, specialiştilor, consultanţilor, primarilor şi altor categorii de participanţi la proiectul prin care judeţul noştru vrea să-şi formeze o echipă de voluntari de 50 de multiplicatori ai informaţiei ce are ca subiect Programul Naţional de Dezvoltare Rurală PNDR. Prin proiectul depus de familia Mudura pe Măsura 123 Produse agricole şi forestiere s-au creat 130 de locuri de muncă, iar capacitatea de producţie a crescut cu 17 tone /zi. Proiectul a fost depus la mijlocul lui 2010, contractul a fost semnat în 2011, iar proiectul are ca dată de finalizare 31 ianuarir 2014.
„Viziunea nostră este consolidarea unei poziţionări excepţionale în rândul producătorilor de preparate din carne activi pe piaţa românească. Parametrii calitativi sunt menţinuí prin inovare şi investiţie continuă, respect pentru consumator, cât şi prin grija cu care ne alegem, la rândul nostru furnizorii de ingrediente şi tehnologie”, spune Sorin Mudura, proprietarul fabricii de carne din Nojorid.
Investiţii: 5 mil.euro
Valoarea proiectului este de 5.082.994 euro, valoare totală eligibilă a proiectului este 3.996.052 euro, iar valoarea de finanţare nerambursabilă este de 1.998.026 euro.
Sfatul investitorului de la Nojorid pentru cei care se gândesc să-şi ia un credit pentru a demara o afacere este să nu ia credit dacă nu pot susţine viitorul business dintr-o altă afacere care este deja de succes. Pe lângă fabrica de procesare a cărnii, Sorin Mudura împreună cu fraţii săi, dar şi cu copiii lor lucrează 800 ha de teren. Sorin Mudura spune că investiţia în fabrică se va amortiza în zece ani. „Întotdeauna am considerat că misiunea noastră este respectarea calităţii, adoptarea de noi tehnologii inovatoare şi dezvoltarea unui portofoliu de produse diversificat care include deopotrivă preparatele de carne deja consacrate, cât şi preparate tradiţionale care fac parte din moştenirea culinară specifică zonei transilvanene. Mezelurile produse de noi s-au dorit a respecta necesitatea clienţilor noştri de a consuma produse naturale care să nu le afecteze în mod negativ sănătatea.
Am considerat că responsabilitatea noastră este oferirea de produse de calitate superioară, îmbinând traditia cu noul si respectând atât nevoile consumatorilor, cât si mediul înconjurător.
Fără inovaţie, termen prin care înţeleg dezvoltarea permanentă de produse noi care să surprindă clientii în mod plăcut şi fără ca principiul calităţii superioare, fără compromisuri , care stă la baza afacerii, fabrica noastră nu putea dăinui în timp”, a spus Sorin Mudura. Fabrica Andromi îsi are începuturile în urmă cu 18 ani, luând startul ca o afacere de familie. Ca în multe dintre poveştile de succes traiectoria spre nivelul la care se prezintă compania în prezent a fost permanent dirijată şi susţinuta de viziune inspirată şi perseverenţă. Pornind de la o fermă zootehnică, afacerea s-a dezvoltat în mai multe etape. În 2001 se conturează pentru prima dată direcţia spre domeniul actual de activitate prin deschiderea unei măcelarii din nevoia de a valorifica producţia fermei de animale existente, iar în anul 2002 Andromi îşi deschide la Oradea porţile primei fabrici de preparate din carne cu o producţie de aproximativ 200 kg pe zi şi cu câteva principii bine stabilite: de a nu face niciodată compromisuri şi de a nu sacrifica niciodată calitatea în favoarea profitului.De aici mai departe traseul ascendent face ca în 2003 să fie achiziţionate primele maşini pentru distributie, iar în 2007 printr-o investiţie FEADR demarează construirea unei noi fabrici de mezeluri la standarde europene. Din 2009, producţia se desfăţoară în această nouă locaţie, fiind în permanentă creştere şi perfecţionare prin demararea noilor proiecte de extindere şi modernizare, construirea secţiei de crud – uscate şi cea de experimente, tranşarea modernă, platforma logistică şi antrepozitul frigorific.Prin eforturi susţinute, Andromi a crescut încet dar sigur ajungând la aceasta oră să îşi distribuie produsele extern şi intern prin intermediul magazinelor proprii şi ale partenerilor, cât şi prin reţelele cash & carry recunoscute.
Agrement prin PNDR la Remeţi
Un al exemplu de bune practici în folosirea fondurilor PNDR în Bihor a fost Pensiunea Carpathia, construită în comuna Bulz, satul Remeţi. Valoarea totală a proiectului este 663.637 euro, valoarea totală eligibilă a proiectului 400.000 euro, valoarea finanţare nerambursabilă este 200.000 euro. „Scopul acestui proiect a fost realizarea unei investiţii noi în infrastructura de primire turistică în satul Remeţi, comuna Bulz, investiţie concretizată în construirea unei pensiuni de 15 camere: 13 camere duble şi două apartamente pentru catzarea a 30 de turiști, dotarea acesteia la standarde ridicate de calitate şi desfăşurarea în cadrul acestei pensiuni a unor activităţi de recreere diversificate. Totul a început în 2008, când am decis construirea unei noi pensiuni bazându-ne pe experienţa acumulată la Pensiunea valea Izvorului, experienţă de aproximativ 10 ani”, povesteşte Alin Blaga, proprieta la Carpathia. Proiectul a fost pornit cu mult entuziasm, deoarece a venit păe cererea turiştilor şi fiind o pensiune care punea în valoare minunatele peisaje oferite de Barajul Leşu şi Coada Lacului. Satisfacţia iniţiatorilor proiectului a fost şi mai mare în momentul în care feedback-ul din partea turiştilor a fost unul pozitiv. „Condiţiile de cazare la cele mai înalte standarde şi meniul tradiţional românesc sunt apreciate atât de turiştii străini, cât şi de români. Activităţile pe care le pot desfăşura turiştii sunt diversificate: sauna cu infraroşu, piscină exterioară, sala de conferinţe, sală de divertisment dotată cu şah, table, remi, Nintendo WII, Xbox kinet, tenis de masă şi teren volei/fotbal pe nisip. Toate acestea au fost posibile doar prin sprojinul fondurilor europene, fapt pentru care recomand[m tuturor, cu multă căldură, astfel de proiecte ”, a concluzionat Alin Blaga.
4000 de beneficiari ai PNDR în Bihor
Vineri s-a încheiat prima etapă a vizitelor realizate de către Reţeaua de Multiplicatori la proiectele de succes implementate cu fonduri europene nerambursabile acordate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în judeţul Bihor. Această vizită este organizată în cadrul Campaniei de Informare realizată de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) sub denumirea Euro Agricultura – Reţeaua Naţională a Multiplicatorilor de Informaţii despre PNDR. „Pe parcursul acestor vizite exemplificative realizate în această săptămână au putut fi văzute 10 proiecte finalizate de către beneficiarii PNDR şi au fost făcute schimburi de informatii între membrii reţelei şi beneficiarii care au accesat fonduri europene nerambursabile. Totodată a fost realizată atât diseminarea cât şi multiplicarea informatiilor şi mesajelor privind accesarea şi derularea fondurilor europene pentru dezvoltare rurală astfel încât să poată fi realizată informarea corectă, îmbunătăţirea percepţiei publicului şi evidentierea conceptului de activitate economică eficientă la standarde europene. Prin vizitarea investiţiilor realizate de beneficiarii PNDR a fost efectuată exemplificarea directă a procedurii de accesare şi derulare a fondurilor europene, precum şi a beneficiilor obţinute de către beneficiarii fondurilor nerambursabile din judeţul Bihor”, spune Cristian Buzelea, directorul ADPRD.
Toţi cei care au dorit să adere la Reţeaua Multiplicatorilor de Informaţii din judeţul Bihor au vizitat proiecte implementate prin Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, Măsura 121 Modernizarea exploataţiilor agricole, Măsura 123 – Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere, Măsura 312 – Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi, Măsura 313 – Încurajarea activităţilor turistice şi Măsura 322 – Renovarea și dezvoltarea satelor
Până în acest moment au fost semnate contracte de finanţare cu aproximativ 4.000 de beneficiari din judeţul Bihor. Valoarea totală a acestor proiecte depăşeşte 420 de milioane de euro, ceea ce situează judeţul Bihor pe unul dintre primele locuri din ţară în atragerea fondurilor europene nerambursabile oferite prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
„Investiţiile realizate în judetul nostru, atât în agricultură, cât şi în renovarea şi dezvoltarea satelor sunt un exemplu concret ca România poate absorbi cu succes fondurile europene nerambursabile. Sunt mândru că judeţul nostru este unul fruntaş la absorbţia acestor fonduri şi că exemplul beneficiarilor din Bihor este un bun argument pentru cei care încă mai ezită să acceseze fondurile pe care Uniunea Europeană şi Guvernul României le va aloca prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020“ a declarat Cristian Buzlea, Directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP) din Oradea.
Urmatoarea etapă a vizitelor exemplificative realizate în cadrul acestei Campanii de Informare, va avea loc la sfârşitul lunii iunie a acestui an.
Citiți principiile noastre de moderare aici!