Anul acesta este prima oară, după 23 de ani, când Festivalul ,,Oul de Paşti” de la Drăgoteni nu se desfăşoară în cadru festiv. Iar acest lucru se întâmplă datorită faptului că România a impus restricţii pentru a limita răspândirea noului coronavirus.
Profesorii Şcolii Gimnaziale nr. 1 Remetea şi Primăria Comunei Remetea au vrut însă să marcheze evenimentul şi să organizeze, chiar şi în izolare, partea indirectă a festivalului-concurs: împistrirea ouălor şi concursul de creaţii plastice şi literare. Astfel, în Joia Mare, copiii, alături de părinţi şi bunici, au îmbrăcat costume populare şi au lucrat cu aceeaşi pasiune şi determinare, dar şi cu simţ artistic înnăscut, cele mai frumoase ouă încondeiate. Pe urmă, pe o platformă online şi-au trimis imagini cu rezultatele muncii lor.
Aceasta este o mărturie vie că locuitorii comunei Remetea sunt dornici să transmită mai departe (aşa cum şi ei au primit) dragostea pentru tradiţii şi obiceiuri copiilor şi tinerilor.
În paralel cu împistritul ouălor, elevii din Remetea au fost invitaţi să participe şi la un concurs de compoziţii plastice şi de educaţie tehnologică pe temă religioasă (desen, pictură pe sticlă, icoane pe sticlă, lemn etc.), respectiv creaţii literare pe temă pascală. Înscrierile pentru concursul de creaţii plastice sunt în desfăşurare şi se vor încheia vineri, 24 aprilie 2020. Lucrările vor fi trimise la Şcoala din Remetea după reluarea cursurilor, a explicat prof. Alexandra Dume-Chirodea de la Şcoala din Remetea. Tot atunci va fi organizată şi festivitatea de premiere.
Respect pentru valori
Festivalul ,,Oul de Paști” din Drăgoteni este cel mai vechi eveniment de acest gen din țară.
În satul Drăgoteni, în joia Mare din Săptămâna Patimilor există datina, perpetuată până azi, ca femeile să vopsească şi să încondeieze ouăle de Paşte.
Culoarea consacrată pentru ouăle de Paște monocrome este roșul, deoarece amintește de sângele Mântuitorului. După ce se sfințeau la biserică, ele se consumau în familie, dar se și ofereau rudelor, nașilor, finilor. Oul de Paşti este simbolul creaţiei, al vieţii, al echilibrului şi al reînvierii. La Drăgoteni ouăle sunt pictate cu un instrument special, numit bizarcă, cu ceară şi cu vopsea roşie – fiind cunoscute în întreaga lume. Bihorenii se pot mândri cu aceste tradiţii şi obiceiuri transmise, din generaţie în generaţie, de oamenii satelor, din dragoste pentru frumos şi respect pentru valorile autentice, tradiţionale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!