Eveniment cu tradiţie, Festivalul plăcintelor de la Briheni a avut loc duminică, 13 octombrie, în mijlocul naturii. Organizat de Consiliul Județean Bihor, Centrul de Cultură al Județului Bihor, Parohia Ortodoxă Șuștiu, Filia Briheni, Primăria Comunei Lunca și Asociația Valea Briheniului, festivalul a reunit iubitorii de folclor și de preparate tradiționale, într-o atmosferă autentică, plină de culoare și voie bună.
Pe scena amplasată în centrul satului, organizatorii au oferit participanţilor un spectacol folcloric de excepție. Prima parte, oferită de Centrul de Cultură al Județului Bihor, a adus pe scenă ansambluri și interpreți îndrăgiți precum Ansamblul Folcloric Ardeleana din Tulca, Surorile Tomele, Ansamblul Folcloric Muguri și Mlădițe de tezaur din Beiuș, Andreea Drugaș, Ansamblul Folcloric Floarea Barcăului din Marghita, Roxana Gudiu și Ioana Urs.
În a doua parte a spectacolului au cântat: Ioan Dordoi, Suzana Toader, Vasile Coca, Lucian Drăgan, Voichița Mihoc, Mihai Gheban, Nelu Barna, Aurica Vaida, Ariana Botiș, Lia Bereș, Nelu Ban Fântână, Elena Șerb, Alin Ienciu, Mariana Lupău, Simona Tau, Daniela Rada.
Evenimentul a fost acompaniat de grupul instrumental coordonat de saxofonistul Felician Nicola și prezentat de Ioana Urs împreună cu Ionel Goina. Spectacolul folcloric a fost filmat de Hora TV și urmează să fie difuzat pe postul de televiziune.
Principala atracție a festivalului au fost, bineînțeles, plăcintele tradiționale preparate de gospodinele din zonă. Acestea au oferit un deliciu culinar, punând în valoare rețetele autentice ale locului, spre încântarea celor prezenți care le-au savurat pe îndelete. Curioşii au putut să vadă la atelierele de plăcinte cum se frământă aluatul, cum se întind cu migală pe toată masa, cum sunt umplute cu brânză sărată și cartofi, cu prune sau mere. Pasionaţii de gastronomie au aflat ci câteva secrete legate de rețetele gospodinelor.
„Este o bucurie să vedem un interes crescut pentru păstrarea și promovarea obiceiurilor locale și a valorilor noastre, dar mai ales a gastronomiei Bihorului. Mulțumim tuturor participanților care au fost prezenți într-un număr impresionant, artiștilor și colegilor organizatori pentru contribuția la reușita acestui festival, care pune în valoare atât de frumos tradițiile și cultura autentică bihoreană.” a declarat managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor, Liviu Buțiu.
Au mai fost organizate şi ateliere de meşteşuguri, precum atelierul de sculptură în lemn şi fierărie, atelierul de pictat icoane sau atelierele de încondeiat ouă și de împletit.
Citiți principiile noastre de moderare aici!