Medicii de familie bihoreni şi cei din ambulatoriile de specialitate sunt nemulțumiți de sumele propuse de autorități pentru decontarea serviciilor medicale. Colegii lor din țară au ieșit în stradă, cu o zi înainte de consultările programate la Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
„Scăderea bugetului cabinelor de medicină de familie va avea consecinţe negative pentru întregul sistem de sănătate, dar mai ales pentru pacienţi. Noi nu ne dorim altceva decât să avem o finanțare corespunzătoare”, declară dr. Ramona Gherman, președintele Organizației Patronale a Medicilor de Familie Bihor.
Potrivit acesteia, o subfinanțare a cabinetului medical îi afectează nu doar pe medici, ci mai ales pe pacienți, pentru că, dacă medicul nu va reuși să-și întrețină un cabinet, automat acel cabinet va falimenta, iar pacienții arondați vor trebui să se descurce altfel și cu siguranță se vor descurca mai greu.
[eadvert]
Medicii de familie și colegii lor din policlinici spun că nu-și mai pot acoperi cheltuielile. De exemplu, o consultație care acum este decontată la valoarea de 50 de lei, de la 1 februarie va fi 35 de lei.
Medicii spun că vor respect din partea autorităților, că nu vor să-și închidă cabinetele și că nu vor să plece din țară.
„Este problema CNAS și a Ministerului de Finanțe să găsească resursele. Noi spunem că nu semnăm acest contract în condițiile actuale”, a spus dr. Sorin J.
„O parte din cabinete se desființează. Ne scade factura cu 50%, nu vorbim doar de scăderea punctelor, ci și de celelalte modificări fiscale care ne afectează pe toți cei care suntem la ora actuală cu contracte independente. De aceasta, suntem nemulțumiți, medicii de familie și cei din ambulatoriul de specialitate, pentru că ne afectează pe toți, toate modificările fiscale”, a spus un medic dermatolog primar.
Și dr. Mihaela Stan crede că, dacă la negocierile de azi, 18 ianuarie, nu se va ajunge la un acord, atât medicii de familie, cât mai ales pacienții, în special cei din mediul rural, vor avea de suferit.
„Oamenii de la țară au cele mai mari probleme mari de sănătate. Bugetele sunt mai mici și atunci, de cele mai multe ori, accesul unui om la sănătate se face doar prin medicul de familie”, este de părere dr. Stan.
Întrebată dacă există pericolul de a se închide cabinetele medicilor de familie, aceasta susține că se poate lua în calcul acest risc, mai ales pentru că multe cabinete sunt de fapt întreținute de medici care se află în pragul pensionării.
„Având în vedere că finanțarea se reduce și povara fiscală este tot mai mare, atunci poate că un medic care este în pragul pensionării va renunța, iar un alt medic tânăr nu va veni”, crede dr. Mihaela Stan.
Potrivit dr. Ramona Gherman, în județul Bihor există 328 de medici de familie. Dintre aceștia, 30% se pot pensiona, dacă ar fi cazul.
„Mulți lucrează, deși sunt la pensie. Lucrează pentru că există un deficit de medici de familie, în special în mediul rural”, a declarat dr. Gherman.
15.000 de euro lunar?
Recent, premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că niciun cabinet de medic de familie nu se va închide, valoarea serviciilor medicale decontate pentru această categorie fiind încă în negociere.
„Nu se va închide niciun cabinet de medic de familie. Există medici de familie care câştigă per capita, nu neapărat pe servicii medicale, peste suma de 10.000-15.000 de euro”, afirmă, sigur pe el, premierul Marcel Ciolacu, citat de hotnews.ro.
Afirmația premierului Ciolacu i-a revoltat pe medicii de familie. Medicii de familie bihoreni cred că premierul s-a referit la venitul anual al cabinetului, în niciun caz la venitul lunar. Aceștia au specificat și faptul că suma pe care un medic de familie sau un specialist din ambulatoriu o primește lunar de la CNAS nu reprezintă salariul medicului, ci venitul total al cabinetului.
„Acest venit total este supus unor deductibilități masive, incluzând cheltuieli precum: salarii pentru asistenți medicali și personal auxiliar, chirii pentru cabinete, facturi pentru utilități, întreținerea aparaturii medicale, consumabile și multe altele”, a arătat dr. Mihaela B.
Potrivit acesteia, veniturile medicilor variază semnificativ în funcție de diverse variabile, cum sunt numărul de pacienți, specialitatea medicului și serviciile oferite. Mulți medici orădeni afirmă că factura lunară pentru serviciile decontate de CNAS ajunge adesea la sume considerabile, de circa 20.000 – 30.000 – 40.000 de lei, din care ei trebuie să acopere toate cheltuielile cabinetului, după care rămân cu salariul propriu-zis.
„Venitul lunar al medicului de familie variază între 3.000 și 5.000 de lei/lună, în vreme ce al asistentului medical este de 2.500-3.000 de lei. Cert este că nu ajungem la salarii nete de 10.000-15.000 de euro, așa cum a declarat recent premierul Marcel Ciolacu. În cel mai fericit caz, acele sume reprezintă venitul total al cabinetului pe an”, spune dr. M.B.
Reprezentanții medicilor de familie sunt aşteptaţi la discuţii la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Amintim că un proiect de act normativ, aflat în dezbatere publică pe site-ul CNAS, prevede printre altele, că finanţarea acordată medicilor de familie va scădea cu peste 30% în 2024, iar sporul de mediu rural va fi eliminat. Principala nemulțumire a medicilor nu se referă doar la nivelul actual al plăților, ci la intenția CNAS de a reduce aceste sume în anul 2024.
Trimite articolul
XCiolacu, atatia bani sa castigi tu cat castiga un mf, prostule !
In tara asta de kkt doar pt sanatate si educatie nu sunt bani.
Nu v-ati intrebat de ce stau cei in varsta si nu ies in pensie? Daca iti merge bine, faci bani , nu tragi la norma , programul e program, ai mai iesi la pensie? Oare le e atat de greu la cum se plang?! Stiti cu cat se vinde un cabinet de familie? Nu impastiati zvonuri ca tinerii nu vor !!! Nu au loc de astia in varsta care stau pe un scaun caldut si cand ies la pensie cer pe cabinet cat pretul unui apartament! Nu v-ati intrebat de ce la sate nu stau nici unul si la oras nu ai loc.? Oare nu sunt platiti la om? Daca are 500-1000 cel putin de inscrisi cat poate castiga? Asa ca nu va mai vaicariti aiurea ca doar prost sa fii ca sa nu iti dai seama ca un medic de familie castiga foarte bine!
-
BRAVO
lucreaza jumate de zi, mai mereu plecati la “CAS”, ca si cum plecarile ar trebuii sa le afecteze programul, acasa cand ati primit un medic ultima data, cat a costat?
tot asteptam sa fie mai moderni, sa ne scrie un mail informativ, ca suntem asteptati odata / an la consultatie, ca ne integram in digitalizare, adeverinte pa bani, totul este despre bani
Din ce bani fac 3-4 excursii in strainatate in fiecare an? Case, masini si trai pe picior mare. Bonusuri primite de la policlinici particulare.
Cel mai tare a fost cand actualul ministrual agriculturii a fost intrebat de un reporter “cat este salariul mediu in agricultura?” , omul habar nu avea 🙁
-
Si ce relevanta are “salariul” mediu? Cati dintre cei care realizeaza venituri in agricultura sunt salariati si inca cu contract (ca altfel nu apar in statistici)?
-
Fii sigur ca nu toti sun patroni in agricultura si ziceam doar ca idee , atata cultura generala putea sa aiba, sa stie ca ministru al domeniului respectiv.
-
Patronii sunt foarte putini. Pe PFA nu ai salariu. Câți zilieri ai contract? Cei care produc pt consum propriu (având încă o sursa de venit) lucrează în agricultură? E o informație complet irelevanta
-
-
daca ar castiga asa, nici unul nu ar pleca in strainatate.
Cu siguranta exista si medici de familie fericiti in tara asta.
De exemplu, un MF din Calarasi, din economiile familiei, si-a construit ditamai centrul medical, profit de peste 200000/an.
Ma rog, probabil ca medicina de familie a ajuns in planul secund, dar poate da idei 😀
Dar, pentru asta, trebuie sa fi avut si un suport destul de solid la inceput.
Bolos e cel mai tare ministru, tot timpul rade, si rade de toti , e superior tuturor. Ar fi perfect de prim ministru are aroganta si ignoranta pentru a fi un mic Bolojan
sandu2100 prostul Oraziiiiiii
Exista acte contabile
-
Asta doar in mintea ta bolnava
Medici de familie se cred Dumnezei ,nu te primesc fara programare nici daca te-ai imbolnavit brusc ,cica pentru urgenta se merge la Urgenta ,cei de la urgenta se plang ca lumea merge la ei in loc sa mearga la medicul de familie ,pacientul e pasat de ici colo si medici cer in continuare bani mai multi ,astora oricat le dai nu le ajunge ,medicul meu de familie mai are si asteptari sa vii cu atentii,plocoane ,atunci zambeste frumos si nu zice ca nu ai programare , pentru concediu medical chiar pe drept asteapta un 50 ron pentru 3 zile .
-
Aceste informatii sunt publice. De exemplu cat castiga in Bihor puteti vedea aici http://cas.cnas.ro/casbh/page/deconturi-lunare-cabinete-mf.html
Se poate observa ca unii incaseaza peste 70000 de lei pe luna….
Adevarul e intodeauna la mijloc.
Medicul meu de familie ia 120000 lei pe luna