Bihorenii care doresc să afle informații despre cum se completează şi cum se depune declaraţia unică se pot prezenta la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor. În fiecare zi, zeci de contribuabili primesc informaţii şi sunt ajutaţi că completeze declaraţia. De asemenea, reprezentanţii AJFP Bihor se deplasează la primăriile din judeţ cu acelaşi scop: oferirea de informaţii şi ajutarea contribuabililor să completeze declaraţia unică.
Pe de altă parte, vineri 29 iunie, reprezentanţii Fiscului bihorean au oferit informaţii, în sala mare de şedinţe, celor prezenţi, tot despre acelaşi subiect. Au oferit informaţii celor interesaţi, Laura Morar şi Daniela Bratu, consilieri în cadrul Biroului de asistenţă contribuabili de la AJFP Bihor.
Cine depune?
„Formularul declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, se completează şi se depune până la data de 16 iulie 2018, inclusiv,de către persoanele fizice care au obligația declarării veniturilor realizate din România sau din străinătate în anul 2017, precum şi de către persoanele care au obligaţia declarării impozitului pe venitul estimat sau norma de venit a se realiza din România în anul 2018”, a precizat Laura Morar.
Declaraţia mai trebuie depusă şi de către persoanele care au obligaţia declarării venitului estimat pentru încadrarea ca plătitor de contribuții sociale şi, după caz, a declarării contribuţiilor sociale datorate în anul fiscal 2018.
Declaraţia se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal şi a celor care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală şi care nu au avut, până la acea dată, obligaţia depunerii declarației unice.
Cum se depune?
„Declarația se depune, împreună cu anexele completate, dacă este cazul, în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, prin scrisoare recomandată, cu confirmare de primire.
Declaraţia se mai poate depune şi prin mijloace electronice de transmitere la distanță, prin intermediul serviciului «Spațiul Privat Virtual» (SPV),disponibil pe site-ul www.anaf.ro, dar şi pe site-ul www.e-guvernare.ro, cu certificat digital calificat”, a explicat Laura Morar.
SPV şi avantajele sale
Spaţiul Privat Virtual este un serviciu gratuit oferit de Ministerul Finanţelor Publice prin intermediul căruia se efectuează comunicarea electronică a informaţiilor şi înscrisurilor în legatură cu situaţia financiară şi fiscală proprie. Prin utilizarea Spaţiului Privat Virtual se evită deplasarea la sediile unităţilor fiscale sau la oficiile poștale.
Avantajele SPV constau în accesul facil, 24 de ore din 24 de ore, şapte zile din şapte; posibilitatea de a depune declaraţii prin completarea formularelor online; posibilitatea de a solicita diferite documente (situaţia obligaţiilor de plată, nota obligaţiilor de plată, situaţia contribuţiilor de asigurări sociale declarate de către angajatori, certificatul de atestare fiscală, adeverinţa de venit); posibilitatea de a primi decizii de impunere şi alte acte administrativ fiscale; posibilitatea de a transmite solicitări de asistenţă în domeniul fiscal prin intermediul formularului de contact inclus în Spaţiul Privat Virtual, etc.
Instrucţiunile privind înregistrarea în Spaţiul Privat Virtual sunt prezentate pe site-ul ANAF: www.anaf.ro, în secţiunea „Spaţiul Privat Virtual”, rubrica „înregistrare utilizatori persoane fizice şi juridice”.
Bonificaţii
În cazul în care obligaţile fiscale pe anul 2018 sunt achitate până în data de 15 decembrie 2018 inclusiv, contribuabilii primesc o bonificaţie de 5% din impozitul estimat, care din 2018 este de 10% (în 2017 impozitul a fost de 16%).
O altă bonificaţie de 5% este acordată în cazul în care declaraţia unică se depune online până la data de 16 iulie 2018 şi dacă impozitul se achită integral până în data de 15 decembrie 2018.
„În cazul în care condiţiile prevăzute anterior sunt îndeplinite cumulativ, se aplică ambele bonificaţii”, a explicat Laura Morar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!