Fie că fuzionează discret cu un costum, alături de o cravată slim și butoni eleganți, fie că vine în completarea inspirată a jeanșilor, într-o ținută smart casual de vară, cămașa albă este prima la care te gândești atunci când cauți să îmbraci o piesă lejeră, elegantă și discretă. Mai mult, cămașa albă își întrece calitatea cromatică (care de altfel îi permite să se împrietenească cu numeroase alte haine din garderoba ta), oferindu-ți opțiuni generoase de styling, datorate croiurilor și materialelor diferite pe care le abordează.
La un costum, indiferent de culoarea sau stilul său, cea mai bună alegere constă într-o cămașă albă formală, croită slim, cu manșete și guler cu o formă perfectă. La o ținută casual, cămașa poate fi o idee mai lejeră – dar nu largă! Pentru smart casual, ai libertatea de a jongla cu cămăși descheiate sau încheiate la guler, cu cravată sau fără, cu manșetele ivite de sub mânecile unui blazer sau suflecate imediat deasupra cotului.
Odată ce îți faci stocul de cămăși albe din diverse materiale, care să-ți acopere nevoile aferente fiecărui sezon, poți trece la alte culori – albastru închis sau deschis, crem, verde sau galben pal, gri, maro, etc. Totuși, o anumită culoare te va scoate în mod sigur în evidență – roz. Pentru majoritatea bărbaților, rozul este o provocare căruia preferă să nu dea curs, datorită aparentului risc de efeminare a ținutei. Dar, odată alese culoarea (nicidecum un roz tare, ci un trandafiriu șters, pal și enigmatic) și croiul potrivit, versatilitatea cămășii roz te va convinge ușor.
Cămășile cu imprimeu sunt foarte de folos atunci când cauți să faci o afirmație stilistică memorabilă, dar și în situații care nu necesită o cămașă imaculată, perfect călcată. Nu degeaba imprimeurile vii apar cel mai mult în cadrul cămășilor casual – cu mâneci scurte sau trei sferturi. Dacă totuși îmbraci o astfel de cămașă într-un context smart, ai grijă să-i asortezi o cravată uni, într-o nuanță mai închisă. Incorporează și puțin joc de textură în ținuta ta și te vei distinge imediat de restul combinațiilor sartoriale plicticoase.
Dacă nuanța unei cămăși e un factor esențial atunci când treci în revistă modelele din magazine, odată ce ajungi în cabina de probă va trebui să ții cont de un alt aspect care îți va influența decizia finală. Niciodată nu contenim a sublinia cât de important este ca mărimea și croiul oricărei haine să îți fie adecvate. La cămăși, asta presupune câțiva parametri principali, pe care odată ce i-ai clarificat, îți va fi mult mai ușor să estimezi felul în care îți va sta o cămașă, fără ca măcar s-o iei de pe umeraș.
1) Gulerul
Aici, mulți bărbați o cam dau în bară. O cămașă formală trebuie să înconfoare gâtul fără consecințe asupra ușurinței respirației tale – asta înseamnă că, probând-o, încearcă să vezi cât de larg îți vine gulerul. Un deget ar trebui să intre lejer între guler și gât. Mai puțin de atât înseamnă un guler prea strâmt, mai mult de un deget înseamnă că-ți trebuie o mărime mai mică. Nu uita să-ți măsori circumferința gâtului – majoritatea cămășilor formale vin cu mărimi variate în funcție de lărgimea gulerului, lungimea mânecii, etc.
2) Trunchiul
Astăzi e la putere croiul cât mai apropiat de corp, indiferent de articolul vestimentar pe care îl ai în vedere. În mod mai puțin surprinzător, nici cămașa nu face excepție de la regulă. Putem evoca un contraexemplu eficient: imaginea bărbatului îmbrăcat într-o cămașă largă, care îl avantajează nu mai mult decât un pulover demodat, cu câteva numere mai mare.
Încearcă atunci o cămașă cu croi drept, dar cu un număr potrivit, iar apoi încearcă una cambrată, care se așează perfect pe piept, brațe, abdomen. Chiar în cazul în care nu ai cel mai atletic corp, vei vedea diferența. O cămașă largă nu numai că nu acoperă „volumul” suplimentar din zonele cu probleme, dar chiar îl subliniază, în timp ce o cămașă slim (dar nu strâmtă!) într-o nuanță închisă sau cu dungi verticale va fura câteva kilograme din fața ochilor celor din jur.
3) Lungimea
Atât în privința mânecilor, cât și a tivului inferior, lungimea are cuvântul ei de spus, iar mărimile diferă în funcție de înălțimea purtătorului. O manșetă descheiată ar trebui să treacă doar puțin de încheietura mâinii. Evident, lungimea cămășii trebuie să-ți permită să o porți fără probleme vârâtă în pantaloni. Și mai evident sperăm că e faptul că nu ar trebui să porți cămașa scoasă din pantaloni decât în rarele ocazii foarte casual.
___
Urmărește CozacOne pe Facebook: https://www.facebook.com/cozacone.
Citește ultimele articole despre modă și stil masculin, pe blogul nostru: http://www.cozacone.ro/lifestyle/.
Citiți principiile noastre de moderare aici!