Un epidemiolog a fost operat la picior, alți doi au pneumonie, un al patrulea își îngrijește mama care are pneumonie. Este vorba despre medicii epidemiologi ai Direcției de Sănătate Publică Bihor, care se ocupă cu verificarea igienico-sanitară a persoanelor din colectivități, inclusiv unități de învățământ.
Cum în această perioadă ei au bătut județul în lung și în lat, au contractat și ei pneumonie. Dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor, a informat că toți medicii epidemiologi au fost vaccinați, acesta fiind și motivul probabil pentru care nu au făcut gripă. În absența lor, triajele se efectuează de către alți colegi de la Inspecția Sanitară de la DSP Bihor. Se știe că vaccinul gripal ajută mult, dar nu oferă garanție însă în cazul în care o persoană vaccinată face gripă, aceasta va avea forme ușoare de boală, nu fatale.
Pe de altă parte, numărul bihorenilor care au răcit și au făcut săptămâna trecută diverse infecții acute la nivelul căilor respiratorii superioare (IACRS) e de peste 6.000, mai mare ca în săptămâna precedentă, dar și ca numărul de IACRS din aceeași perioadă a anului trecut.
La urgențe, plin de ei
La fel, săptămâna trecută 1300 de bihoreni au făcut pneumonie, mai mulți ca în săptămânile precedente.
Pe de altă parte, speriați de gripă, mulți bihoreni răciți au umplut compartimentele de primiri urgențe. Marți, la Unitatea de Primiri Urgențe și la compartimentul de primiri urgențe de la Spitalul Județean respectiv Curteanu au fost 180 de persoane răcite.
Nu se cunoaște încă numărul bihorenilor răciți care s-au prezentat la medicii de familie și centrele de permanență.
Între timp, luni, din colectivitățile de copii de la grădinițele și școlile din Oradea și județ, 100 de copii au fost trimiși acasă fiindcă aveau semne vizibile de infecții acute ale căilor respiratorii superioare.
Și mai multe răceli în Bihor
Direcția de Sănătate Publică a centralizat numărul bihorenilor care au făcut viroze şi pneumonii săptămâna trecută.
Potrivit inspectorilor de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor, evoluţia numărului îmbolnăvirilor prin infecţii acute respiratorii la populaţia judeţului Bihor se află la limita superioară a intervalului de valori specific sezonului (aşteptat). În sezonul 2018/2019 au fost confirmate trei cazuri de gripă în județul Bihor.
La Compartimentul de Supraveghere Epidemiologică şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP Bihor, pentru săptămâna 21.01.2019 – 27.01.2019, au fost raportate 6678 cazuri de infecții acute ale căilor respiratorii superioare (IACRS), în creștere faţă de săptămâna precedentă (6293 cazuri), valoarea fiind mai mare faţă de săptămâna similară din sezonul anterior (4561 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2017-2018). Din cele 6678 cazuri au necesitat internare 82 cazuri.
Tot săptămâna trecută, în Bihor au fost 1310 cazuri noi de pneumonie şi bronhopneumonie, în scădere faţă de săptămâna precedentă (1391 cazuri), valoarea fiind mai mare faţă de valoarea din săptămâna similară din sezonul anterior (1192 cazuri raportate în săptămâna similară din sezonul 2017-2018). Din cele 1310 cazuri au necesitat internare 141 cazuri.
Săptămâna trecută nu a mai fost confirmat niciun caz de gripă din Bihor, suspiciunile din spitale fiind infirmate prin probe analizate la Institutul Cantacuzino, din Capitală.
Citiți principiile noastre de moderare aici!