Prefectul Dumitru Țiplea ar face puțină dirigenție cu aleșii locali din județ, indiferent că vorbim despre consilierii județeni sau consilierii locali din Oradea, sau de consilierii locali dintr-o comună precum… Batăr. Printr-o circulară emisă săptămâna trecută, Țiplea le-a pus în vedere aleșilor locali că au mai multe atribuții, stabilite prin noul Cod administrativ, aprobat prin OUG nr. 57/2019.
Obligați să ia pulsul cetățenilor
Iată ce li se pune în vedere aleșilor:
“1. Aleşii locali sunt obligaţi ca, în exercitarea mandatului, să organizeze periodic, cel puţin o dată pe trimestru, întâlniri cu cetăţenii, să acorde audienţe şi să prezinte în Consiliul Local, respectiv în Consiliul Judeţean o informare privind problemele ridicate la întâlnirea cu cetăţenii.
2. Fiecare consilier local, respectiv consilier judeţean, precum şi viceprimarii, respectiv vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, sunt obligaţi să prezinte un raport anual de activitate, care este făcut public prin grija secretarului general al unităţii / subdiviziunii administrativ-teritoriale.
3. Fiecare primar prezintă anual, în faţa autorităţii deliberative, un raport privind starea economică, socială şi de mediu a unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale. Fiecare preşedinte al Consiliului Judeţean prezintă anual, în faţa autorităţii deliberative, un raport privind modul de îndeplinire a atribuţiilor sale.
Prin documentul emis, Instituția Prefectului – Județul Bihor solicită aleșilor locali să întocmească și să prezinte rapoartele reglementate de lege, secretarii generali urmând a aduce la cunoștința publicului rapoartele întocmite de consilierii județeni și locali, respectiv a înscrie pe ordinea de zi a ședințelor rapoartele întocmite de către președintele Consiliului Județean Bihor și primari”, transmite Instituția Prefectului Județului Bihor.
Mai mult, aleșilor li se aduc la cunoștință și amenzile contravenționale de care sunt pasibili, în caz de neconformare: de la 1.000 la 5.000 de lei! „Constatarea contravenţiilor, instituirea măsurilor de remediere, urmărirea îndeplinirii măsurilor de remediere şi aplicarea amenzilor se fac de către prefect, în calitatea sa de autoritate publică, reprezentant al Guvernului pe plan local”, transmite Prefectura.
Prefectul: „Facem educație continuă”
Contactat de JB & BIHON.RO, prefectul Dumitru Țiplea a insistat asupra responsabilizării aleșilor locali. “Noi facem educație continuă și noi trebuie să ne educăm în continuu. Sunt 1.500 de aleși locali care, conform legii, trebuie să facă un raport. Însă, din păcate, am constatat că nimeni nu face rapoarte, nici măcar în Consiliul Local Oradea, nici măcar în Consiliul Județean, darămite într-o comună oarecare din județ”, constată prefectul liberal.
Întrebat dacă aleșilor li s-au fixat termene pentru livrarea rapoartelor, respectiv în ce condiții se va trece la amenzile consistente, Țiplea a încercat să arate că acționează, totuși, cu duhul blândeții. Consilierii județeni și cei locali nu au termen pentru a da curs solicitării Prefecturii, însă Țiplea speră, totuși, că circulara sa va da roade. “Pentru prima dată, legea prevede niște consecințe. Nu intenționez să le dau în cap cu amenzi, ci doar să îi conștientizez de obligațiile pe care le au, ca aleși locali”, transmite prefectul județului Bihor, cel care coordonează și lupta împotriva răspândirii epidemiei de coronavirus.
Citiți principiile noastre de moderare aici!