Cifrele furnizate marti de Institutul Naţional de Statistică la finalul recensământului arată o populaţie a Bihorului de numai 558.613 locuitori, după ce în 2002 în Bihor trăiau 600.000 de persoane. Dincolo de felul în care a fost organizat recensământul, cifrele indică faptul că destui bihoreni au luat calea exilului, după aderarea la UE. În ultimi ani, mai mulţi orădeni şi bihoreni s-au stabilit în judeţele vecine din Ungaria. Biharkeresztes e un exemplu în acest sens. Recensământul reflectă inclusiv sporul demografic negativ.
Prin comparaţie, faţă de 2002, judeţul Cluj a pierdut doar circa 18.000 de locuitori, având acum circa 675.000 de locuitori. Judeţul Arad stă mai prost ca Bihorul, având acum 412.235 de locuitori, după ce a pierdut 50.000 de locuitori în ultimii nouă ani.
Ajunsă la final, marea numărătoare a locuinţelor şi persoanelor ar putea degrada Oradea din rândul oraşelor de categoria I, cu peste 200.000 de locuitori. Cifra la care ajunseseră recenzorii şefi din municipiu nu depăşea cu mult 180.000 de orădeni. Acurateţea datelor colectate lasă, însă, de dorit, mai ales că s-au găsit imobile întregi care nu figurau în listele recenzorilor. „Listele s-au întocmit după fotografii din avion sau din satelit”, precizează Ionel Vila, coordonator la Oradea.
Numărătoarea locuinţelor şi a persoanelor din Oradea a continuat, luni, până după ora 24:00. Completarea formularelor s-a făcut în beciurile Primăriei, pe holuri sau în sălile de la etaj. „Pentru noi, luni a fost o zi plină. Noi ne aşteptam ca sâmbătă şi duminică să lucrăm mai bine ca în zilele din săptămână dar mulţi orădeni au fost plecaţi de acasă. Mulţi dintre cei care n-au fost recenzaţi au venit ieri la Primărie să se declare”, spune Ionel Vila, secretarul Consiliului Local. Aşa se face că în Primărie au funcţionat 20 de puncte de primire a datelor, deservite de 27 de funcţionari care au lucrat nonstop, zice secretarul.
Din avion
Mulţi dintre orădenii care nu au fost număraţi nici nu figurau în listele care le-au fost distribuite recenzorilor. Listele venite de la Bucureşti au fost întocmite pe baza unor ortoplane, spune secretarul Vila: „nu lipseau chiar zone întregi din oraş dar erau imobile izolate care nu au fost cuprinse în sectorizare. Listele s-au întocmit după fotografii din avion sau din satelit”.
Programul de vizite la domiciliu a fost stabilit iniţial până la ora 20:00, însă recenzorii au bătut la uşile oamenilor şi după această oră. „Cei care au sunat şi au chemat recenzorii au stabilit ore de vizite şi după ora opt seara”, explică Vila.
Lipsesc vreo 16.000
Cu tot efortul depus de recenzori, la finalul programului, numărătoarea nu ajunsese la pragul de 200.000 de oameni în Oradea, categorie în care municipiul a ajuns după recensământul din 2002. Până ieri după-amiază, 184.861 persoane şi 82.981 locuinţe ajunseseră în listele centralizate la nivelul Oradiei, conform informaţiilor furnizate de Ionel Vila. Acesta spune că o nouă numărătoare a persoanelor recenzate se face miercuri.
C.Gh.
Citiți principiile noastre de moderare aici!