Forța de muncă din România este în deficit atunci când vine vorba de domenii precum agricultură, construcții, bone, îngrijire, curățenie sau reciclare. Tocmai de aceea, angajarea unor cetățeni non-UE este o opțiune tot mai avantajoasă pentru companiile de la noi din țară.
Tot mai multe firme bihorene optează pentru cetățeni non-UE
Și în Oradea au apărut tot mai mulți muncitori asiatici. Potrivit angajatorilor, din cauza faptului că „se găsesc tot mai greu oameni serioși cu care să faci treabă“, aleg să angajeze cetățeni non-UE.
„Nu ai oameni cu care să lucrezi, astfel că ai varianta în care nu ai oameni, sau îi ai pe ei. Noi am avut noroc, în cei 4 ani de când am început să lucrăm cu persoane din Asia, să nu avem probleme cu ei. Din cei 60 de oameni pe care i-am adus, doar 3 au fugit“, ne-a declarat Imre, managerul cafenelei Ristretto.
Desigur, persoanele nu sunt ușor de adus în țară, birocrația fiind și cea care le pune bețe în roate angajatorilor. „E bătaie de cap și durează mult, între 6 și 10 luni. În unele cazuri poate dura chiar și un an“, mai spune acesta.
[eadvert]
Pe lângă salarii, angajații din Asia beneficiază de cazare gratuită, asigurare medicală și mâncare, toate acestea fiind oferite de către angajator.
Angajatorii care sunt nevoiți să ia muncitori străini, spun că pe lângă birocrație, cheltuielile cu angajarea, mai este și o perioadă de acomodare pentru muncitorul străin, care este destul de lungă din cauza barierei lingvistice.
„Comunicarea cu ei este destul de dificilă pentru că nu știu engleză. Poate și din cauza nivelului de trai și din cauza educației de acasă sunt ușor înceți și înțeleg mai greu. Au nevoie cam de 6-8 luni ca să învețe și să poți lucra cu ei, dar în cazul nostru, am fost super câștigători“, subliniază Imre.
În prezent, firma are în jur de 50 de angajați aduși din Nepal, Sri Lanka și Indonezia, în cele două locații deschise în Oradea. Adică, 80% din personalul angajat este asiatic, iar pe viitor, angajatorul își propune să mai aducă muncitori străini.
Asiaticii, acceptați greu de către români
Tenji a ajuns în România în urmă cu un an. Vine din Bangladesh, una din țările cu cele mai mici salarii. Acasă, unde salariul mediu net/lună este în jur de 970 de lei lucra alături de familie, în agricultură. A ales țara noastră pentru că a auzit lucruri bune și pentru că, barman fiind, câștigă mult peste salariu din țara natală.
„Am plecat de acasă pentru că vreau să îmi construiesc un viitor mai bun. Anul viitor urmează să mă căsătoresc și vreau să am ce să îi ofer soției mele și viitorilor noștri copii. Este foarte greu să fiu departe de familie, dar vorbim destul de des la telefon. Am noroc că oamenii din jur m-au primit cu brațele deschise iar cu colegii am o relație minunată“, ne-a povestit Tenji, barman la un restaurant din Oradea.
Nu de același noroc a avut parte Shaan. Originar din India, acesta a lucrat în Pitești, ca livrator de mâncare. Timp de o lună și jumătate, bărbatul spune că lucra câte 12 ore pe zi și câștiga până în 3.000 de lei.
„Am plecat din Pitești pentru că oamenii se comportau urât cu mine. De la angajatori, până la clienți, sau vecini. Nu înțeleg de ce, pentru că eu îmi vedeam de treabă, munceam de dimineață, până noaptea. Un coleg mi-a propus să venim la Oradea și așa am ajuns aici. Aici muncim la un restaurant ca ospătari. De două luni am venit și aici oamenii sunt mult mai deschiși“, ne-a spus Shaan.
De experiențe neplăcute au avut parte și angajații cafenelei din Piața Unirii.
„Avem clienți care nu mai vin la cafenea din cauza lor, din păcate. Am avut o situație în care am ridicat un om de la masă și l-am invitat să ne părăsească locația pentru că îi aducea injurii băiatului care se ocupa de el“, a explicat managerul cafenelei.
Peste 1.100 de permise de ședere, în prima jumătate a anului
În acest an, până la sfârșitul lunii iunie, în județul Bihor au fost înregistrate 1.158 de permise de ședere. 1.131 de permise de ședere temporară și 27 de permise de ședere pe termen lung, potrivit Serviciului pentru Imigrări Bihor.
În 2022, pe întreg parcursul anului, au fost acordate 197 de permise de ședere pentru membrii de familie, 307 pentru studii și 1.415 pentru angajare. În 2023 în schimb, până la sfârșitul lui iunie, au fost acordate 110 permise de ședere pentru membrii de familie, 132 pentru studii și 848 pentru angajare.
Potrivit datelor furnizate de Serviciul de Imigrări, față de anii precedenți s-a înregistrat o creștere a numărului de permise, astfel: în 2020 – 801, în 2021 – 1.199 iar în 2022 – 2.028.
Jurnal bihorean a contactat mai multe firme care intermediază angajarea muncitorilor non-UE, însă toate au refuzat să ofere informații despre procesul de recrutare al muncitorilor străini.
Munca străinilor este condiționata de obținerea permisului de muncă
Conform ITM Bihor, contractul individual de muncă încheiat de orice cetățean cu o firmă de naționalitatea românească, este guvernat de legislația României, iar în cazul în care munca se desfășoară pe teritoriul altui stat, se aplică și regulile legislative specifice statului respectiv. Drepturile și obligațiile principale ale tuturor angajaților sunt prevăzute în Legea nr.53/2003, republicată, Codul muncii.
Munca străinilor în România este permisă doar în condițiile exprese ale O.G nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și ale OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România.
Potrivit acestor acte normative, munca străinilor în România este condiționata de obținerea în prealabil a avizului de muncă, documentul oficial eliberat de către Inspectoratul General pentru Imigrări, care atestă dreptul unui anumit angajator de a încadra în muncă un străin pe o anumită funcție. Cererea pentru eliberarea avizului de angajare/detașare se depune de către angajator/beneficiarul prestării de servicii la oricare dintre formațiunile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări. Documentația necesară obținerii avizului de angajare/detașare poate fi depusă de orice persoană care are calitatea de reprezentant legal al angajatorului/beneficiarului prestării de servicii, în condițiile legii. Avizul de muncă dă dreptul străinului de a munci la angajatorul care a obținut avizul.
„Poporul român este dominat de precauție și suspiciozitate în raport cu orice străin care ne calcă teritoriul“
Jurnal bihorean a stat de vorbă și cu psihologul Andreea Dobrițan care ne-a explicat de unde se trage ostilitatea față de angajații străini.
„În adâncul creierului pe care îl știm cu toții, există o parte numită «creier reptilian» care a fost prezent de pe vremea primilor oameni și ne influențează până astăzi. El este focusat pe supraviețuirea individului, iar în prezența oricărui element care ar putea să o atace, intră în modul «luptă sau fugi». Așa se întâmplă atunci când un individ (sau un grup) nou intră în «tribul» nostru: de pe vremea oamenilor peșterilor nu se știa dacă nou-venitul va ataca sau nu viața indivizilor din trib, astfel că trebuia să fie precauți. Această suspiciozitate o întâlnim și astăzi ori de câte ori apar indivizi noi în țara noastră, la locul nostru de muncă sau în familia noastră. În timp ne obișnuim cu prezența lor“, a explicat Andreea Dobrițan.
De asemenea, psihologul mai spune că poporul român are tendința de a vedea viitorul și noutatea ca pe un pericol.
„În România suntem obișnuiți să controlăm comportamentul social prin pedepse. De foarte multe ori vânăm greșeli, fie cu rol preventiv, fie cu rol corectiv. Aceste fapte fiind consemnate de cercetătorul Daniel David in «Psihologia poporului român» (2015). Mai mult decât atât, dacă privim la inconștientul colectiv al poporului român, ne amintim că este dominat de precauție și suspiciozitate în raport cu orice străin care ne calcă teritoriul, întrucât, de-a lungul istoriei, străinii care au intrat pe pământurile românești (chiar dacice) au luat de fiecare dată și au adus conflicte, războaie ori nesiguranță“, adaugă psihologul.
Trimite articolul
XPentru ca vreti sa platiti salarii de mizerie …de aceea ! Nerusinatilor. Si ne miram de ce in Bihor salariile au ramas mai rau ca in moldova.
-
Salarii de mizerie ptr. munca in dorul lelii si de mantuială, asa zici, nu ?
Păi ce bani sa iti plateasca ție cand tu dimineată te scoli mahmur si-ti informezi șefu telefonic ca tu …. azi nu vii, ca nu poți…
Nu ?
Care e calitatea ta de om, de anfajat, care e seriozitatea, cu ce-ti impresionezi sefii ca sa te aprecieze ?
Ca prezenta e cum o stii, meseria e … ioc, iar speranta de a te perfectiona si a te dezvolta in meseria pe care o practici e ca si inexistentă.
Asa ca ….. sa fiu eu angajatul tău si sa ma prezint cum te prezinti tu in fața sefilor tăi, sigur m-ai da afara in secunda doi.
Nu-i asa ca si tu ai ști sa fii măcar o zi patron ?
Atunci cand sunt banii tăi investiți, subt sigur ca stii dibtr-o dată sa calculezi.
Sigur ți-ar da rezultatul altul si tu nu ai fi de acord sa platesti nici cat îți dă seful tău azi ție.
Vezi cum e treaba ?
Depinde de care parte a baricadei de gasesti.
E ca sexul oral.
Ti-ar place si ție sa …. dai.
Dar momentan, esti dincolo de bariera. Si acolo doar iei….-
Hhhooooo ca iti sare o vena domn patron. Bai nimicule, scursura a societatii tu vrei sclavi asa-i mah ? nerusinatule vorbesti ca la usa cortului. Saracule
-
Adauga banii de chirie la salarizare, adauga banii de mancare la salarizare si adauga si un binys lunar si o sa vezi cum vine românu’ sa lucreze la nenea Imre, patronasule !
-
👍💯
-
-
Dacă patronaşii din Ro nu mai “oameni cu care să lucreze” ar trebui să se întrebe de ce au ajuns în situația asta. Că acum 10 -15 ani stăteau câte 10 oameni pentru un post la poarta firmelor şi firmulițelor lor.
Milioane de români au ales să părăsească țara nu doar din cauza nivelului de trai scăzut ci şi datorită “tratamentului” de care au avut parte aici ,din partea angajatorilor şi din partea reprezentanților instituţiilor publice cu care au avut de a face.
Iar în privința asiaticilor, trebuie precizat că ei sunt doar în tranzit pe aici ,1-2 ani. Niciunul nu va prinde rădăcini in Ro. Visul lor e o țară vest europeană, unde să-şi aducă şi restul familiei rămase acasă.
E şi normal, salarii de 3-4 ori mai mari ca aici, locuinţe sociale cu chirii modice pentru “vulnerabili”, ajutoare sociale fără număr pentru “doamnele casnice” etc… Romania e doar rampa de lansare pentru ei.
E usor sa lucrezi cu oameni care nu au de ales 🙂
Asistatii sociali autohtoni nu au asemenea nevoi !
-
vrei sa-ti serveasca cafeaua si croisantul Jardel ? eu nu !
-
Si cel mai greu e sa lucrezi cu inculți, fara scoala dar infatuați.
Aia bat recordul la prostie.
Si e foarte greu ca sa reusesti sa descoperi tot spectrul prostiei pe care o gazduieste creierul de sub ciugaiul cretinului.
E absolut umilitor ptr.un om cat de cat cult ca sa il obligi in fiecare zi sa coboare pina la acel nivel inferior maxim ca sa poata incerca sa comunice oarecum cu un anfajat cretin, prost crescut si needucat, insa plin de el.
Si sa vedeti cați sunt….
Dar sa vedeti cați vin din urmă !!
E asa o diferență de nivel de cultura si de cunostinte intre cei din generatiile anilor 1970 – 1980 si cei aparuti dupa 1990 – 2000 !!!
O prapastie de educatie si de cultură.
Esti nevoit sa lucrezi cu ce-ți oferă piata.
Iar piața e dezamagitoare.
Si atunci incerci sa lucrezi tot cu inculti sau incompetenti, dar măcar nu-s infatuați.
Adica cu asiatici in loc de țarani de
.. Bihor brusc emancipați prin mutarea lor de pe sate la Oradea.
Trist dar adevarat.
Scoala are rolul ei, de a te forma in societate.
Ei s-au stripit cu cerneala in loc s-o foloseasca la scris.
Diferenta intre oameni o dau vreo doua – trei geamantane de carti.
Unii le-au citit, alții nu le-au vazut coperțile.
Noi cu ăstia din urmă suntem nevoiți sa lucram.
Sau cu …. asiatici !-
Esti genul de patron care la salar minim are pretentii si mai faci pe toti prosti si inculti ,serios?? Se vede cum judeci ,majoritatea celor cu bani au stare de superioritate fata de toti muritorii de rand care trebuie sa munceasca pentru el ca este pe lume ,dar cu asemenea gandire care denota modul cu a facut banii are tupeu sa critice muncitorii care pentru o paine este umilit de niste parveniti care cred ca sunt patroni!!!
-
esti o scursura a societatii nimicule ! esti genul de patron care vrea sclavi scarba
-
cat poti fi de mizerabil
-
Ce oameni mai vor sa lucreze pe minimul pe economie și încă 500 de lei pe neveu? Dacă ar vrea calitate ar da și salarii pe măsura .
-
Adevarul e ca multi Păcălici vă exprimați frustrarile pe aici.
Stiti ca patronii cauta si oameni care să știe si ce este de făcut, adică meserie ??
Da.
Ati auzit bine.
Ei stiu sa faca diferența intre unul ce are meserie in el si unul care doar prezinta documente de calificare si o mimează in realitate !!
Diferența e mare intre doi astfel de angajați.
Nu o sa fii tu ca Păcălici niciodata platit ca unul cu știința lucrului.
In veci !
Iar patronii nu-s dornici sa aiba doar angajati la număr.
Ci sa vadă ca exista si productivitate, rezultat al muncii, deci știința si implicare.
Si cum astea deja la voi Păcălicii, nu-s, atunci ia si angajeaza asiatici.
Nu-s meseriasi, dar cat faceți voi, exact atata fac si ei.
Dar măcar nu comenteaza si se implica.
Iar faptul ca pleaca si vin altii dupa 1 – 2 ani, sa nu va bucure.
Sa nu fiți satisfăcuți.
Că ei sunt mulți si pro-creativi.
Dac copii mulți.
Vin altii in locul lor dupa o vreme.
Azi are 14 ani, e copil in Banglades sau Nepal, peste 4 ani lucreaza in locul tău.
Iar tu ca un Pacalici adevarat vei fi in Anglia la 2000 de lire sterline cu chirie si cheltuieli de 1300 in total.
Adica tot Păcălici, dar de Anglia.
Sau de Germania, Spania, Franța ori Italia.
Ca de asta nu fac nimic nici cei ce-s de 20 de ani plecați pe acolo.
De …. Păcălici !! -
Salariile vin ca urmare a calitatilor demonstrate, a meseriei si implicării dovedite !!
In orice tara care este capitalista, intai dovedesti ceea ce stii sau ceea ce poti, abia apoi ăia “umblă” la drepturile bănesti.
La noi s-a ajuns ca inca de la angajare, pina nu a muncit nimic, angajatul sa impună mersul spunand ca el nu vrea sa lucreze deloc daca nu ii dă cineva ….. atat !!
Ptr. ce sa ii dea ?
Ptr. o diplomă care nu e sigur ca ii atestă si calitatea dovedită de expert in domeniu ??
Nici nu i s-a completat contractul de munca cand viitorul angajat vine doar cu impuneri, pretentii si chiar mofturi.
Atunci cum sa nu accepți asiatici, din moment ce nu știu sa vorbească ??
Măcar nu comenteaza zeflemitor.
Si sa mai știti ceva !
Asiaticii nu stiu calcula profitul cum il calculeaza astia cu 10 clase sau cu 12 dar fara bacalaureat !!
Căci ai nostri STIU EXACT că daca scad cheltuielile cu salariile, cu curentul, cu incalzirea, apa si cu materia prima, restul este TOT PROFITUL PATRONULUI !!!!!
CURAT .
Asa sustin pe retelele sociale.
Deci….
La final asiaticii au un atu suplinentar in fata localnicilor, ca nu-s si contabili. Deci sunt platiti mai putin decat muncitorii- contabili din satele bihorene angajati in zonele industriale ale orasului Oradea.
E un caz generalizat la nivel de Romania. Poate tinerii romani ar trebui sa invete cate ceva de la acestia.
-
Ar trebui sa invete sa fie implicati, silitori, dăruiți si dornici de a se perfecționa.
Că meseriași nu-s decat in visele lor.
Ei cred cu tarie caci chiar se pricep.
In realitate, patronii lucreaza cu ei ptr. ca altii nu găsesc si nici mai răi nu le trebuie.
Mai rai nu le trebuie, mai buni nu găsesc !!
Exact ca la casatorie.
Doar toti stiu ca ceea ce este generic denumit casatorie, este ptr. un barbat doar un rău necesar!
Asa si cu tinerii nostri.
Ce sa invete?
Căci ei nu au invațat atunci cand unica lor obligație era doar si exclusiv aceea de a invăța.
Azi ne flutura prin față hartii si atestate obținute cu șpagi platite de parinti si se autodenumesc mari specialisti.
Graficieni in caramidă, adica …. zidari !!
Tot felul de denumiri futuriste.
Designeri de interior, adica zugravi !!
Ei nu-s in stare sa țină in măna ciocanul sau bidineaua.
Daca ar lucra pe vapoare, le-ar lega pensulele de brat cu ațe, să fie siguri ca nu le scapă pe fundul oceanelor.
Vai de noi si de pretențiile marilor nostri meseriasi tineri !!
Ce vremuri traim !?!?
PATRONII ANGAJEAZA STRAINI NON EU DEORECE SUNT SCUTITI DE TAXE LA SALARUL MEDIU NATIONAL CARE E UNDEVA LA 7.300 RON BRUT . DECI RAMAN BANI IN FIRMELE LOR. AICI SE VEDE CUM STATUL ROMAN ISI PROTEJEAZA CETATENII ! AJUNG STRAINII SA FIE PLATITI MAI BINE DECAT ROMANII ! BRAVO ROMANIA SI M..UE!
Măcar pe cei din Piața Unirii puneți-i să învețe limba română. Și noi am fost și suntem emigranți în țările din Vest dar dacă nu vorbești limba țării respective,nu ai ce să cauți să servești ca ospătar. Îi cer un produs și aduce altceva. Asta este unul din motivele pt care foarte mulți clienți vă ocolesc în ultima vreme. Nu avem treaba ca sunt straini,bravo lor ca muncesc dar măcar limba română să o cunoasca
-
trebuie sa recunosc ca ai dreptate. La Ristreto asta se intampla. II spui ceva iti aduce altceva, desi sunt simpatici .
-
Sergiu, din cat de prezent esti, luand partea celor cu minimul pe economie si criticand mizerabilii de patroni, banuiesc ca ar cam trebui sa fii prezent pe la Ristretto maxim o data pe la 3 luni din intamplare !! Caci preturile sunt extrem de ….. inalte acolo .
Dar tu critici, insa dovedesti ca esti si prezent pe acolo. Inseamna ca nu esti cu minim pe economie, doar iti place sa pari socialist de stanga, te victimizezi, sari in sustinerea plebeilor si utilizezi motive ca sa dai ii cei ce tin cu greu unele afaceri functionale.
Esti un pic pervers, nu crezi?
Faci ceva joc politic al PSD ?
CA ASA PARI.
-
Patroni nu dau salari de aia prefera asiatici vor lucru mult la bani de sclav asta vor sa cam terminat si nu va mai fi, generatia care ar fi acum in special in domeniul serviri nu mai pune botu, prefera sa mearga unde or vedea cu ochi iar asiatici nu au viitor nu cunsoc limba nu au cum sa comunice nici engleza nu stiu si apoi suntem obligati noi sa vorbim alta limba ?
In tarile lor nu vorbesc alta limba sti bine nu pa
-
vad ca tu nici limba romana nu o stapanesti….si te iei de straini :))))
-
))
-
-
Mai XXXXX , voi aici sunteti plini de Pacalici !
Adica niste frustrati care va credeti mari scule si meseriasi ce merita ceva salarii comparative cu tarile dezvoltate.
Dar voi sunteti frustrati ptr. ca de fapt nu puteti dovedi nimic.
Nu scoala, nu mesrie, nu implicare, nu atasament, nu daruire.
Nimic de fapt.
DAR STITI SA AVETI PRETENTII !!
Plecati mai, daca credeti ca e bine pentru voi .
Rapid, duceti-va.
Voi plecati in Vest, in locul vostru vin asiaticii.
Asta e regula in lume in acest moment, peste tot.
Ce e rau in asta?
Voi va laudati ca luati 1800 – 2000 de lire sterline in Anglia, dar platiti 700 de lire chirie, minim 300 intretinere si asigurari, alte 450 lire pe combustibil si masina, apoi ajungeti sa ramaneti ca sa traiti tot cu bani cat va raman si-n Romanica.
Va mutati din Germania, in Spania, Italia, Franta, si e acelasi lucru doar conditii diferite.
Dupa 10 ani sau 20, veniti tot cu nimic in mana si cu creditul ipotecar obtinut de la o banca din Romania ptr. a construi o casa aici in 5 – 6 ani.
Casa in care oricum nu locuieste nimeni.
De ce sunteti repingatori de frustrati ?
Voi vreti mai mult si aveti sansa sa obtineti acel mult in vest.
Ei vin din Asia sa obtina mai multul in Romania.
Si DA !
Ei nu vor sta decat 1 – 2 ani, fiind in tranzit.
E adevarat.
Dar sa nu uitati ca ei au cate 4 – 5 copii acasa in timpul in care sotiile voastre divorteaza de voi ptr. ca veniti de doua ori pe an acasa ca sa le trageti la poarta !!
Asa ca ….. din Asia vin mereu altii, ca-s multi.
Balta are peste pe viitorii 25 de ani.
Voi veti fi obosit de muncit fara rost prin Europa cand inca noi vom munci aici alaturi de copii nepalezilor sau pakistanezilor de azi.
Deci……
Mai usor cu injuriile.
Nici timpul, dar nici timpurile nu-s de partea voastra.-
Din ceea ce ai scris azi pe bihon reiese că te ocupi de construcţii, că ai slugărit şi tu prin Vest în tinereţea ta de aur şi că eşti foarte nemulţumit de calitatea angajaţilor tăi .
Şi eu sunt proaspăt repatriat, sătul de muncit pe meleaguri străine alături de “meseriaşi” bețivi, gambleri ce pierd nopțile ca a doua zi să nu mai dea randament şi infatuați tatuați .
Nu te supăra frate… dar nu-i păcat să-ți iroseşti viața şi energia muncind cu oameni care-s mult sub calibru tău ? Că eşti un om cult şi citit asta se vede. Şi mai ai şi talent literar. Un amestec între vulgaritatea lui Flaubert şi îndrăzneala lui Cehov.
Zic aşa: nu-ți mai pierde timpul scriind pe bihon (că nimeni n-o să te aprecieze pe aici) ci ia condeiul în mână şi scrie un volum de nuvele, pentru început.
Mira-m-aş să nu ai succes ! Şi vei avea şi venituri suficiente din drepturi de autor, că să nu mai fii nici tu nevoit să-ți mănânci zilele cu toți Păcălicii de pe şantiere.
-
Nu are nimeni probleme cu indieni si cu asiatici , integrarea lor este dificila datorita conflictului de mentalitate . Nu te poti astepta ca unul care manaca pisici , caini si sobolani la el acasa sa nu faca acelasi lucru ,vezi incidentele din marile orase, lipsa de reguli de circulatie pt acesti livratori . Articolul se vede clar ca este unul la comanda a celor de la Ristretto , probabil ca si toate cafenele, restaurantele ofera salariu motivant(minimul pe economie) fara ciubucu care probabil doreste sa il ia tot patronul , si posbilitati de dezvoltare , trage de tine pana ….
-
Ma rog, fiecare cu obiceiurile lui. Atâta timp cât respecta standardele de igiena la locul de muncă, nu ma pasioneaza deloc preferințele lor alimentare. Am fost la destule restaurante vietnameze și mi s-au părut foarte ok, iar de singhalezi (la fel ca și cei goniți de secui de la brutărie, deși erau budiști, nu musulmani) jos pălăria. După câteva timp unii vorbesc ireproșabil românește, sunt foarte politicoși etc. De acord însă cu criticile la adresa practicilor salariale ale hamesitilor de patroni. PS dacă ar manca toți câinii vagabonzi i-as propune pt decorare cu Steaua României cu colan. Oare nu pot fi deprinși cu carnea de urs?
-
Nu ai pe dracu !
Si tu ai.
Si altii.
Multi.
Toti au.
Dar sa incerce sa se perfectioneze, sa se puna la punct, sa aiba o valoare ca meserias, nici unul nu face nimic in acest scop.
Toti se plang.
Toti acuză.
Dar valoarea lor ca individ, valoarea proprie, e la minimul acceptabilului.
Asa ca acuzele si plansul nu vor inceta.
Lipsa de cultura, lipsa de cunostinte care trebuiau acumulate in anii de scoala, astea ies azi la iveala.
Si apar sub forma de frustrare.
Iar pe asta vi-o varsați aici.
Din păcate, voi nu mai aveti capacitatea de a va reveni.
Aveti un handicap pe care nu-l mai puteți rezolva.
Atat de mari sunt carentele educative si intelectuale ale voastre, incat la varsta asta nu le mai puteti “regla”.
Sunteti o cauză pierduta !
Nu subteti puțini, sunteți o intreaga generație.
O generație pierdută care traieste tarandu-se in obscuritate. -
Bine ca românii la noi în Vest sa adapteaza asa de bine…. Sa uite numai la Paprika TV, injure mult la Lidl si nu stiu o boaba de olandeaza….
Pentru ca patronul zgârcit basit si cufurit vrea munca de sclav pe bani putini ! Cand le spui tati tu ai lucra pe atata strâmba din nas! Atunci aduc străini pușcăriași violatori zoofili si mâncători de câini in tara!
-
Priveste si reversul medaliei, cine te opreste sa-ti deschizi tu o afacere si sa dai salarii mari?
Si asa e orasul plin de tarani, inclusiv in primarie. Mai ne trebuie niste oameni din zone mai subdezvoltate ca noi. Oamenii din Bangladesh si India ne vor ridica economic si cultural cum ridica tot vestul Europei.
De ce sa dam salarii mai bune la romani si banii sa ramana in economia locala cand putem aduce semi-sclavi analfabeti.
Mai aduceti, si dupa aia sa va mirati de ce creste AUR si o sa ajunga sa ne distruga de tot.
România refuze să accepte refugiați, ca țările din vestul Europei, dar dau vize la muncitori din Bangladesh, India și aşa mai departe.
Între timp mulți români muncesc ‘afară’. Mai înțelege cineva situația?
Statul român trebuie să ridică salarii minime şi să asigură că românii prefere să muncească în România.
In schimb, statul român prefere să rămână pe hârtie sarac, ca să mai primească în continuare subvențiile de la UE. Cine suferă? Bineînțeles omul de rând.
In schimb, țările ca și Suedia și Olanda nu mai fac față la toate lumea din România, Bulgaria, Estonia etc. Nu au locuinte, școlile, spitale etc. pentru ei.
Ce fac? Suedia impune un salar mare, care nici un patron nu mai vrea să plătească. Olanda (unde sunt alegeri pe 22 noiembrie) o să impune un prag de imigranți. Deci și refugiati dar și ‘Euro navetiști’.
Nu acuz deloc pe oameni care lucrez in străinătate. Absolut deloc. Dar pentru fiecare la rând există o nemulțumire in situația de azi.
Sistemul este aproape de un colaps.
Mai departe:sunt regiuni in România unde sunt bani și standarde de trai. După 34 de ani de la 1989 este timpul că România sa se comporta ca o adevărat stat al UE.
-
Ptr. ca pretentiile romanilor cresc invers proportional cu economia . Adica , sa iti explic …..
Atunci cand e criza, atunci cand nu functioneaza nimic bine, atunci cand Guvernul mareste taxele , angajatii striga ca nu le mai convine, ca e inflatie si toate s-au scumpit.
Deci vor bani in plus atunci cand totul e in …. cap.
Cand incepe sa functioneze treaba ok, atunci iarasi angajatul doreste alti bani in plus de frica ca nu cumva patronul sa faca bani multi in plus.
Ce motiveaza ?
Pai, scuzati, asta e trendul !!
Toti vor bani mai multi ptr. ca acuma merge !
Atunci cum e cu relatia patron – angajat ?
E care pe care, ca in jungla.
Acum angajatii brusc sunt iritati . Ca erau obisnuiti sa bata cu piciorul in podea si sa primeasca ptr.ca patronul e ….. nevoit, deci obligat.
Iata ca s-a gasit o formula prin care patronii reusesc sa scape de presiunea incorecta efectuata de angajati . Vin nepalezii si pakistanezii , birmanezii sau bangladeshienii.
Acum angajatul autohton e iar frustrat . Ca simte ca isi pierde locul de munca in favoarea altuia care accepta sa lucreze pe cat i se ofera.
Si nu-i convine angajatului autohton.
Si-a pierdut monopolul !
Pentru ca oradenii nu stiu sa se umileasca sa stea in genunchi pentru un loc de munca. Trebuie sa fii sluga in viata sa ai ce manca
Mmmda, iara comentarii in care acuzati ca nu se dau salarii pe placul vostru… Dragi mei concetateni, tin sa va informez ca e DREPTUL VOSTRU CONSTITUTIONAL sa infiintati un srl sa angajati oameni si sa le dati salarul pe care o doriti si voua ! Daca nu aveti interdictie in urma unei hotarari judecatoresti, Camera de Comert va asteapta cu drag ! Poftit dragilor, aratati – ne cum se face ! Habar nu aveti ce inseamna sa duci o afacere, sa te lupti cu prostia si lacomia statului, sa te lupti cu partenerii care nu te platesc la timp, sa te lupti cu angajatii cretini care pretind ”drepturi” dar au amnezie acuta cand vine vorba de OBLIGATII ! Deci poftiti dragii mei, Camera de Comert va asteapta !
-
Era o coada de 5 km azi dimineata la ghiseu la CCI! Unii si-au tinut loc de cu seara! Unii vor sa produca avioane, altii calculatoare cuantice si cei mai multi ar vrea sa faca automobile care merg cu apa. Fiecare dupa calificare si talent! Toti vor da salarii de peste 10.000 coco pe luna si 3 luni de concediu pe an. Prezenta la serviciu va fi optionala, in functie de mahmureala de a doua zi si fiecare salariat va fi dotat cu un telefon inteligent cu ecran mare si protectie pentru ochi, ca sa poata sa se joace pe el toata ziua si sa comunice cu soacra despre ce mancat pisica vecinului. Angajatul va fi sef si seful va avea dreptul sa taca si sa inghita in sec daca nu-i place ceva!… aaaa, da parca asta era visul ciudat dupa cina consistenta de aseara!
-
Nu-i nimic greu.
Te duci si-ti faci firma in domeniul in care stii tu ca ai apucaturi sau cunostinte.
Spui ca asta vrei sa faci….. Sa impachetezi fum la recipient transparent, sa tuzi oua de strut de la ferma unui cunoscut, sau chiar ouale tale, ca la asta esti cunoscator, etc….
Dai numele care crezi tu ca este potrivit, de exemplu Pavelea Matusii s.r.l.
Te inregistreaza, iti da dupa cateva zile documentele de functionare legala si apoi poti pune anunt de angajare pe OLX, ca de acolo stiti voi ca se cauta locurile de munca.
Doar ti-a promis tie varu-tau, ala cu strutii, volum de munca.Deci ai nevoie si de minim unul – doi angajati.
Suna telefonul si de la celalalt capat vine Jancsi cu o intrebare directa si fara sa salute sau sa se prezinte ….
Cat dai sefu ?
Si-ti explica apoi cat ar trebui sa ii dai tu pe luna ca sa iti tunda el tie ouale, caci el are familie numeroasa, obligatiile sunt mari si preturile au crescut.
Pe luna , ca pe Pamant e cam greu in conditiile actuale si cu stiinta lui !!! Tu-l intrebi daca a mai tuns oua sau daca a mai impachetat fum, el iti spune ca ….. nu, DAR EL SE STRADUIESTE. Ca e om serios si vrea sa munceasca.
Doar sa nu uiti ca el nu lucreaza cu minimul pe economie chiar daca-i platesti transportul din Salard, Uileacu de Munte, Ceica sau Balaia pina la sediul ateierului unde-ti tunzi tu ouale.
Si asa incepi relatia ta de nou patron cu viitorii angajati.
Dupa doua zile esti tot sange pe la oua, el e nemultumit ca l-ai trimis acasa si i-ai spus ca nu-i dai nici un ban.
A treia zi vine ITM-ul in control la firma ta ptr. ca Jancsi Bacsi ti-a facut plangere pe tema de relatii de munca incorecte sau inadecvate.
Mai departe vezi ce se mai intampla cand apar si Pompierii in control sau cei de la ANAF .
Spor la munca sa va deie Domnul !
Extrapoland, realitatea e alta, pleaca oameni de valoare si vin ciurucuri. N-am nimic cu astia, daca muncesc sunt bineveniti. La cafeneaua respectiva nu umblu, mi se pare imposibila, de la oamenii care o frecventeaza (toata “spuma” adusa de propaganda scelerata) la faptul ca nu ai minimul de intimitate. Orasul asta ar avea nevoie in al 12 lea ceas de o universitate serioasa, altfel va continua sa fie magnet pentru tarani, cocalari, usor strecuratori. Noroc ca petrec din ce in ce mai putin timp pe aici, in curand deloc.