Acestea nu sunt opționale, ci obligatorii până la o anumită vârstă a copilului. Asta înseamnă că orice părinte care trebuie să transporte micuții trebuie să achiziționeze un astfel de produs.
Însă, gama variată de scaune auto pentru copii, ori prețurile, poate crea confuzie viitorilor părinți care se află la prima experiență de acest tip. În mintea oricărei persoane care se pregătește să facă această achiziție importantă pentru noul membru al familiei, pot apărea o mulțime de întrebări.
Cum știm care este cel mai potrivit pentru bebelușul nostru, ce vârstă trebuie să aibă copilul atunci când îl mută din scoică în scaun și, nu în ultimul rând, care sunt regulile de siguranță atunci când ne dorim să parcurgem un drum lung alături de micuțul familiei aflăm de la specialistul în domeniu, Noemi Flonta – managerul TatiCool Shop Oradea.
JB&Bihon: Scoica pe scaunul din față: pro sau contra?
Noemi Flonta: Conform legislației rutiere, dispozitivele de fixare în scaune (scoici, scaune de mașina pentru copii) pot fi instalate pe locurile din spate sau pe locul din față al pasagerului. În cazul locului din față, instalarea este permisă doar dacă instrucțiunile dispozitivului permit acest lucru și doar dacă airbag-ul este dezactivat, ori dacă nu există airbag pentru acest loc.
Însă, eu nu recomand instalarea scoicii pe bancheta din față. Va veni vremea când trebuie să treceți la următoarea etapă, și anume la folosirea unui scaun de mașina care va fi instalat pe bancheta din spate a mașinii, iar un copil obișnuit cu prezența constantă a părintelui în timpul deplasării cu mașina, va fi șocat că, brusc și dintr-odată, va rămâne singur pe bancheta din spate.
Ca și un sfat care într-adevăr ajută, este montarea unei oglinzi retrovizoare care se montează pe tetiera din fața copilului, astfel încât șoferul să poată supraveghea copilul în timp ce conduce sau în timp ce stă la semafor.
JB&Bihon: Când este indicat să trecem de la scoică la scaun?
Noemi Flonta: Scoica se folosește de la naștere până la aproximativ 76 cm înălțime (15 luni). Să nu uităm că sunt scoici care au o limită de înălțime mai mare, respectiv 85-87 cm. Acest tip de scaun se folosește doar în poziția „rear-facing”,
adică orientat cu fața la sensul invers de mers al mașinii. Așadar, se face trecerea la următorul scaun auto în momentul în care copilul a depășit înălțimea maximă recomandată pentru scaunul pe care îl dețineți.
JB&Bihon: Ce rol are scaunul auto?
Noemi Flonta: Scaunul auto este acel dispozitiv de fixare în interiorul autoturismului, pe care părinții îl pot cumpăra pentru a aduce siguranța și confort pe parcursul transportării copilului cu autovehiculul personal. Rolul scaunului auto este acela de a proteja copilul/bebelușul în cazul unui accident auto. Important este să știi că este obligatoriu să îți poziționezi copilul într-un scaun auto, chiar și atunci când mergi pe distanțe scurte.
Conform statisticilor, 75% dintre accidentele în care este implicat și un copil se întâmplă „de aici, până la colt”. De ce? Pentru că nu îl mai securizăm în centurile scaunului. Total greșit! Se pare că sintagma „viața bate filmul” este aplicabilă în acest caz. Așa că, fie că mergi 5 minute cu mașina, fie că mergi 2 ore, siguranța micuțului tău este mai presus de toate.
JB&Bihon: Cum ne pregătim atunci când avem de făcut o călătorie mai lungă? Care este timpul maxim pe care un copil îl poate petrece în scaunele auto?
Noemi Flonta: Majoritatea producătorilor de scaune auto recomandă ca un bebeluș să nu stea într-un scaun auto mai mult de 2 ore pe o perioadă de 24 de ore. De ce? Deoarece, conform studiilor medicale, atunci când un copil este într-o poziție semi-dreaptă pentru o perioadă mai lungă de timp, poate avea ca rezultat o tensiune în coloana vertebrală a bebelușului încă în curs de dezvoltare, iar fluxul de aer este restricționat către plămânii acestuia.
Situația este mult mai gravă dacă un bebeluș adoarme cu capul „în bărbie”. Poziția în formă de „V” îngreunează și mai mult respirația, ducând la scăderea nivelului de oxigen din sânge. Dacă acesta coboară sub 90%, apare afecțiunea denumita „hipoxie”. Toate cercetările în domeniu au demonstrat că o astfel de poziție anormală pentru un nou-născut este deosebit de riscantă, mai ales în cazul copiilor cu probleme cardiace sau născuți prematur. Așa a apărut și „regula celor 2 ore”.
Sper ca ați înțeles deja că nu sunt promotorul veștilor proaste sau informațiilor care să sperie părinții fără să vin într-un final și cu vestea bună sau un gând pozitiv. Așadar, ce bine că au apărut scoicile care au întindere aproape perfectă, de zici că bebe stă în pătuțul său! Atrag însă atenția asupra faptului că scaunele auto pentru copii nu sunt pentru dormit sau pentru utilizare îndelungată în decursul a 24 de ore, dar dacă lui bebe i se face somn în mașină, măcar să stăm liniștiți că nu-i pică bărbia în piept. La urma urmei, nici noi adulții nu rezistăm așa de mult în mașină, cu atât mai mult un pui de om!
Câteva mituri despre siguranță în mașina:
„Nu achiziționa scaunul auto (scoica) pentru un nou-născut înainte de ultima ecografie, moment în care vei ști cam ce greutate și lungime are bebe”
– Încă din 1991, Academia Americană de Pediatrie a recomandat ca toți bebelușii născuti sub 37 de săptămâni de gestație să aibă o perioadă de observare monitorizată în scaunul lor de mașină înainte de externare. Cunoscut ca „the car seat tolerance screen (CSTS)”, „testul tolerantei la scaunul auto” a devenit o practică obișnuită în SUA pentru copiii născuți prematur. Rețineti, vă rog, anul 1991, copii prematuri și SUA! Ce face acest test? Practic copilul prematur este așezat în scoică, monitorizându-i-se frecvența cardiacă și saturația oxigenului pe o periodă de 90-120 minute. Dacă se observa scăderea acestora, medicul recomandă poziționarea bebelușului într-un alt tip de scoică, a cărei întindere să fie cât mai apropiată de orizontală.
„Majoritatea bebelușilor născuți la termen (intre 37 si 40 de săptămâni de sarcină) cântăresc între 2,7 kg si 4 kg, având o lungime cuprinsă între 48 si 53/54 cm. Scoicile auto sunt recomandate de la naștere (40 cm înălțime copil) și până la 76/80/85/87 cm, în funcție de brand, respectiv până la vârsta de 15 luni“
– Un copil prematur nu va fi niciodată externat până nu ajunge la greutatea minimă normală. De ce ar alege cineva să-ți spună să nu-ți cumperi scaunul auto, când evoluția ne-a ajuns și pe noi, românii?
Există suficient de multe scaune auto care beneficiază de un șezut asemănător cu cel al unui landou, astfel încât copilul tău nu doar ca va fi în siguranță, dar va dormi extrem de confortabil în drumul său de la maternitate până acasă.
Așa că, dacă veți citi acest articol cu atenție, veti putea decide singuri care este soluția ideală pentru voi, fără să vă lasați influentați de nimeni. Cunoașterea și respectarea unor reguli simple vă fac viața mai ușoară! It’s a fact!
„Copilul meu nu poate sta in pozitie rear-facing pentru ca nu are loc”
– Așa cum am mai spus, scaunele auto care permit o poziție rear-facing sunt cele mai sigure pentru un copil cu vârsta până în 2 ani minim, recomandându-se chiar extinderea perioadei până la aproximativ 4 ani.
Dacă vă este teamă pentru confortul lor, trebuie să știți că micuții sunt mai flexibili decât adulții și chiar consideră că „a sta turcește” este o poziție confortabilă, la fel ca și poziția „cu genunchii îndoiți”.
Si aici evoluția își spune cuvântul deoarece există scaune auto care oferă mai mult spațiu picioarelor copiilor care sunt transportați într-un scaun auto rear-facing. Ca să o ducem în extremis, în cazul unui accident, picioarele se pot rupe, dar se repară mult mai ușor decât dacă ne-am confrunta cu o fractură de coloană cervicală.
„Eu sunt un șofer bun, nu am avut niciun accident până acum. Conduc atent când sunt cu copilul în mașină și nu are ce să se întâmple”
– Mai are sens să dezbatem acest mit? Ok, tu poate ești un șofer extraordinar, dar cei din trafic oare cum sunt? Poți avea cea mai tare mașina din lume, dar în fața unui TIR ce faci? Și cu asta am spus tot!
„Tin eu copilul in brate. E mai sigur asa”
– Nici pe departe, exclus așa ceva! În caz de frânare bruscă sau coliziune, copilul va fi smuls efectiv din brațele tale și se va izbi de scaunul din față, bordul mașinii sau va fi proiectat direct prin parbriz.
„Pe vremea mea nu se folosea scaun auto si uite ca nimeni nu a patit nimic”
– Cunoști tu vreo statististică în sensul acesta? Oricum, România a fost și este deficitară la capitolul „statistici”. Dar dacă tot vorbim despre „pe vremea mea”, de ce nu ne aducem aminte că atunci și traficul era altul? Nu uita că în mașină transporți cea mai scumpă „încărcătură” pe care o vei avea vreodată. Suntem siguri că nu vrei să riști!
Vom continua seria sfaturilor pentru părinți și viitori părinți. De asemenea, odată ajunși în magazinul TatiCool Shop Oradea, situat pe strada Ciheiului nr.35, veți avea parte de consiliere din partea personalului și veți putea testa scaunele auto.
Advertorial Cod H – 24075
Citiți principiile noastre de moderare aici!