Chiar înainte ca Armata Română să elibereze și Bihorul, în 1919, trupele bolșevice ale regimului ce stăpânea Ungaria la vremea aceea demaraseră o prigoană, terorizând inclusiv satele românești din zona Marghita, în februarie – martie 1919. Anul acesta se împlinesc, astfel, 100 de ani de la crima cumplită, săvârșită de cei care stăpâneau pentru scurtă vreme Bihorul, bolșevicii maghiari conduși de Bela Kun (Kohn sau Cohen).
[eadvert]
În data de 8 septembrie, de Sf. Marie mică, în cimitirul din Sânlazăr va avea loc dezvelirea și sfințirea monumentul dedicat martirului Florian Popovici, ucis în mod brutal, la doar 34 de ani, de către hoardele bolșevice, generate de regimul sovietic al lui Bela Kun.
Săteanul fruntaș Florian Popovici, mândru român, comandantul Gărzii Naționale sătești din Sânlazăr, fusese torturat pe ulițele satului, după care a fost executat în propria sa curte, în fața soției și a copiilor săi, după cum relatează Teodor Neș.
Casus belli: tricolorul românesc
„La Sântlazăr, fruntașul sătean Florian Popoviciu a fost asasinat la modul cel mai odios de către garda ungurească – bolșevică. I s-au împlântat baionete în umeri și coaste și a fost bătut și purtat pe ulițe până la nesimțire, apoi împușcat în curtea sa, în fața soției și a copiilor micuți, pentru faptul că a crezut în venirea Românilor pe plaiurile lui, încingând la brâu tricolorul românesc”, scrie Teodor Neș, în volumul „Oameni din Bihor 1848 – 1918”.
De asemenea, în monografia comunei Chișlaz, Nicolae Gal face referire la tragicul eveniment care a avut loc în Sânlazăr, în 1919. În aceeași perioadă, februarie – martie 1919, erau uciși de către armata bolșevică Vasile Filip din Bogeiu și preotul Mihai Dălină din Dijir. Cei doi martiri au fiecare câte un monument ridicat în satul natal, iar acum urmașii cinstesc jertfa înaintașului – martir, Florian Popovici.
Satul bihorean Sânlazăr reprezintă un reper pentru românismul de sorginte greco-catolică din județul Bihor. În decembrie 2018, la 100 de ani de la Marea Unire, satul și-a cinstit așa cum se cuvine delegatul ales să reprezinte plasa Marghita la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, pe Grațian Horgoș, precum și eroii din cele două conflagrații mondiale, printr-un monument cu însemnătate specială. Insă dacă atunci Consiliul Județean a ales să se implice, de astă dată efortul financiar cade exclusiv pe umerii inițiatorilor și ai sponsorilor.
Sculptor este Alexandru Crăciun, iar printre sponsori se numără Grațian David Horgoș, Gavrilă Ghilea, Marian Horgoș și Gavril Horgoș. Inițiatorii vrednici de laudă ai acestui demers sunt Aurel și Ioan Horgoș, descendenți ai lui Florian Popovici, la fel cum descendent al românului – martir din Sânlazăr este și semnatarul acestor rânduri.
Călin Corpaș
Citiți principiile noastre de moderare aici!