Duminică a fost înmormântat colonelul Marin Sterian, decedat la vârsta de 61 de ani. Numele său se leagă de cel mai consistent dosar privind manevre imobiliare care au păgubit municipiul Oradea. Dosarul s-a judecat cinci ani la Tribunalul Bihor, Sterian fiind condamnat în urmă cu două luni la 12 ani de închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi la plata a 9,5 milioane de lei despăgubiri faţă de municipiu. De acuzaţiile de uz de fals şi fals material în acte oficiale, Sterian a fost absolvit din cauza prescripţiei faptelor.
29 de hectare furate
Amânarea s-a datorat atât certificatelor medicale de „blonav psihic” eliberate pentru Sterian de medici militari, foşti colegi ai săi de grăniceri dar şi beneficiari ai falsurilor imobiliare comise de acesta, cât şi a „plimbării”, timp de trei ani, a dosarului între procurorii militari şi cei civili, până s-a clarificat competenţa.
Faptele s-au petrecut între 1992 şi 1998, când Sterian s-a detaşat de la Brigada de Grăniceri Oradea la Comisia de aplicare a Legii fondului funciar din cadrul Primăriei Oradea. După pensionarea sa, Sterian a rămas în Comisie până în 2001, procurorii DIICOT Bihor acuzându-l că şi-a continuat activitatea infracţională şi în acea perioadă „scoţând cu intenţia din fondul funciar al municipiului Oradea 29 hectare de teren”.
Primul fals descoperit
Sterian a fost condamnat prima oară în anul 2003, de Judecătoria Suceava, la 2,6 ani de închisoare pentru înşelăciune, şi la două luni pentru fals în înscrisuri oficiale, plus despăgubiri de 461 milioane de lei vechi către Consiliul Local Oradea, contravaloarea unui teren sustras din patrimoniul oraşului.
Falsul a ieşit la iveală în 1999, când Primăria a respins cererea fostului consilier local Marcel Tarţa de a-i vinde un teren pe care îl folosea, în zona străzilor Bartok Bela – Colinelor. Astfel, Tarţa a descoperit că terenul public, plus alte mii de metri pătraţi din vecinătate, ajunseseră, printr-un fals operat de Sterian, în proprietatea Mariei Dascăl, care l-a revândut unui potent om de afaceri.
În urma denunţului penal întreprins de Tarţa, procurorii DIICOT au percheziţionat locuinţa lui Sterian găsind alte 30 de titluri de proprietate false, în baza cărora l-au retrimis în judecată, la Tribunalul Bihor.
În rechizitoriu, procurorul Nicolae Bonchiş arăta că terenurile ajungeau, de regulă la „o clientelă în care se regăseau foşti colegi ai colonelului Sterian de la Unitatea de Grăniceri, la avocaţi sau funcţionari ai Primăriei Oradea”. Din probele adunate la dosar a reieşit că terenurile au ajuns la foşti directori de regii sau de servicii din Primărie, la alţi foşti membri ai Comisiei de aplicare a Legii 18, la funcţionari de la Cadastru dar şi la universitari renumiţi.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!