Topograful Calamar Francisc, cel care a parafat din partea Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Bihor harta care contrazice harta ministerială cu zona de conservare specială a Padişului, s-a ales cu o primă sentinţă de 6 ani de închisoare într-un dosar privind împroprietăriri dubioase asupra a peste 5 hectare de teren în zona Oradiei.
Astfel, Judecătoria Oradea a pronunţat, vineri, prima sentinţă în dosarul în care au fost puşi sub acuzare topograful Calamar Francisc, consilierul OCPI – ing. Florian Gug Şipoş precum şi orădeanca Viorica Luca, patroană a unei fabrici de materiale de construcţii.
Şi nu mai pot profesa
Inculpaţii Viorica Luca şi Florian Gug Şipoş au primit câte opt ani de detenţie iar Calamar Francisc şase ani de detenţie, toţi fiind obligaţi să achite câte 15.000 de lei ca şi cheltuieli de judecată. Atât lui Gug cât şi lui Calamar li s-a retras dreptul a de profesa încă 5 ani după executarea detenţiei.
Totodată, cei trei inculpaţi mai au de achitat 50.000 de euro ca daune morale, în favoarea părţii civile Pedros Ciobanidis, un cetăţean grec care s-a trezit fără un teren de peste un hectar cumpărat de el în zona cartierului Nufărul.
Până la acoperirea tuturor sumelor, Judecătoria Oradea a dispus menţinerea sechestrelor asiguratorii asupra unor imobile (case şi terenuri) şi autoturisme ale inculpaţilor, aşa după cum se poate citi şi în sentinţa publicată pe secţiunea Judecătoriei de pe portal.just.ro.
În schimb, instanţa a respins pretenţiile civile formulate de Comisia Locală pentru aplicarea Legii nr. 18/1991 şi de Primăria Oradea în condiţiile în care a dispus refacerea situaţiei cadastrale asupra celor 3,2 hectare de teren ajuns în proprietatea municipiului în cea a Vioricăi Luca. Au mai fost respinse şi pretenţiile civile formulate de peste 40 de persoane care au cumpărat parcele din terenurile pe care s-a „împroprietărit” Viorica Luca.
Sentinţa poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.
Cinci ani de judecată
Ancheta s-a declanşat în 2006, în urma sesizării depuse de cetăţeanul grec Pedros Ciobanidis, iar dosarul a fost trimis în judecată la începutul anului 2010. Topograful Calamar şi consilierul OCPI Florian Şipoş Gug au fost acuzaţi de fals în înscrisuri şi abuz în serviciu iar Viorica Luca a fost acuzată
de instigarea celor doi, de participaţie improprie la faptele acestora şi de uz de fals.
În esenţă, procurorii au constatat că cei trei ar fi colaborat la o „schemă de împroprietărire” care consta în achiziţionarea de terenuri extravilane ieftine şi „cosmetizarea” actelor de proprietate astfel încât să corespundă unor terenuri mult mai valoaroase, aflate în zone rezidenţiale sau industriale.
Dealtfel, Viorica Luca a mai fost trimisă în judecată, în februarie 2014, de procurorii DNA Oradea, sub acuzaţia că s-ar fi împroprietărit fraudulos asupra a 4,4 hectare de terenuri, păgubind astfel, cu circa 1,5 milioane de euro, Comisia locală de aplicare a legilor fondului funciar Oradea. În acelaşi dosar a fost inculpată şi Pop Eugenia, fostă funcţionară în cadrul OCPI Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!