În bazinul hidrografic Crişuri, ca urmare a temperaturilor ridicate din ultima perioadă, se preconizează topiri masive de zăpadă cumulate cu precipitaţii. În acest sens, Administraţia Bazinală de Apă Crişuri aminteşte tuturor primăriilor că, realizarea şi întreţinerea corespunzătoare a şanţurilor şi rigolelor de scurgere a apelor pluviale, precum şi întreţinerea cursurilor de apă sunt măsuri obligatorii şi absolut necesare.
Conform legislaţiei în vigoare, primăriile trebuie sa organizeze periodic acţiuni pentru îndepărtarea materialului lemnos şi a deşeurilor din albiile cursurilor de apă, de pe formaţiunile torenţiale şi mai ales din secţiunile de scurgere de la poduri şi podeţe. Toate aceste responsabilităţi sunt foarte bine sintetizate în Manualul Primarului, document care prezintă măsurile preventive, operative şi de reabilitare în situaţii de inundaţii.
Curăţenie
„Astfel de acţiuni se impun în mod special pentru afluenţii râului Barcău, pe tronsonul Nuşfalău-Marca, pentru afluenţii râului Crişului Negru, pe tronsonul Criştioru de Jos-Beiuş, pentru afluenţii râului Crişul Repede, pe tronsonul Auşeu-Aleşd şi pentru afluenţii râului Crişului Alb, pe tronsonul Hălmăgel-Gurahonţ. Neîntreţinerea şanţurilor şi a rigolelor de scurgere poate să ducă la blocaje care să genereze inundaţii. Este foarte importan ca, atât primăriile, cât şi cetăţenii să conştientizeze necesitatea acţiunilor preventive pentru a evita, pe cât posibil, eventuale revărsări de ape”, a declarat Dumitru Voloşeniuc, directorul ABA Crişuri.
La ora actuală nu se înregistrează creşteri semnificative de debite pe niciun curs de apă, cu toate acestea, ca acţiune preventivă, reprezentanţii ABA Crişuri vor asigura monitorizarea permanentă a lucrărilor de apărare pentru a asigura scurgerea debitelor, dacă situaţia o va impune. De asemenea, în perioada următoare, se va verifica în teren modul în care Consiliile locale au îndeplinit sarcinile trasate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!