Consilierii județeni au votat miercuri bugetul pe 2023 fără niciun comentariu.
Potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean Bihor, Călin Gal, bugetul pe anul în curs a fost realizat în baza „unei analize cât se poate de serioasă”.
Propunerea de buget este de peste 1,3 miliarde de lei, cu 51% mai mult față de 2022, când execuția bugetară a fost de peste 653 de milioane de lei (aproximativ 75% față de bugetul propus).
Gal susține că procentul de doar 75% a apărut ca urmare a unor probleme apărute pe partea de investiții. „Execuția a avut de suferit pe partea de investiții. Este vorba de acele sume pe care noi am vrut să le atragem, din fonduri nerambursabile, practic nu am reușit să derulăm cum ne-am propus toate aceste proiecte. Unele întârzieri au avut loc dindin cauza problemelor tehnice, avizărilor, contestațiilor pe zona de justiție”, a explicat vicepreședintele. Pentru anul în curs, bugetul de funcționare al CJ va fi de 368 de milioane de lei, față de 307 milioane de lei în 2022. Pentru dezvoltare CJ și-a propus să cheltuie peste 950 de milioane de lei (72,1% din totalul bugetului), din care aproape 700 de milioane de lei ar urma să fie atrași din fonduri nerambursabile
Într-o conferință de presă organizată miercuri, înaintea ședinței ordinare a CJ, Bolojan a subliniat faptul că an de an cheltuielile de funcționare ale instituției au scăzut, din totalul bugetului și că în fiecare an, investițiile au o pondere tot mai mare. Vicepreședintele Călin Gal a prezentat un grafic care arată că dacă în 2019, cheltuielile de funcționare reprezentau 74% din totalul bugetului, iar investițiile doar 26%, în 2023, proporția este inversă. Potrivit sursei citate, cele mai multe investiții vor merge către proiecte din domeniul transporturi și comunicații, 757 de milioane de lei. Pentru protecția mediului, datorită proiectelor derulate de CJ Bihor în acest domeniu, investițiile vor crește în acest an la 85 de milioane, față de 13 milioane, cât au fost cheltuiți anul trecut.
[eadvert]
Pentru realizarea acestor investiții, CJ Bihor își propune să atradă din fonduri europene 688 de milioane de lei, iar din PNDL (Programul Anghel Saligny) 20 de milioane de lei.
Însă măsura în care instituția va reuși să și atragă aceste fonduri depinde de mai mulți factori, printre care se numără și modul de finalizare al proceselor aflate pe rol, prin care sunt contestate proiectele de infrastructură, rezvolvarea contestațiilor la unele licitații organizate de CJ Bihor pentru aceste proiecte și rapiditate cu care constructorii vor reuși să finalizeze proiectele, în ciuda acestor piedici. Multe proiecte, pentru a beneficia de finanțarea din banii europeni trebuie finalizate până la sfârșitul lui 2023.
„Sumele pentru investiții trebuie luate cu o anumită rezervă”, a subliniat Ilie Bolojan, care a explicat că acestea depind de „procedurile de licitații pe care nu le putem controla”. „Sunt o estimare, dar ea se bazează pe contractele cu fonduri europene câștigate sau pe care avem siguranța că avem șansă mare să le câștigăm”, a conchis președintele CJ Bihor.
Top 20 investiții CJ Bihor
Drum Expres Arad – Oradea: 10,7 mld. lei – Finanțare UE
Centura Beiuș: 403,2 mil. lei – Finanțare POIM
Centurile din Zona Metropolitană Oradea (Oșorhei, Nojorid, Sântandrei și reabilitare DJ 767E Oșorhei –
Copăcel): 304, 2 mil. lei – Finanțare POR
Inel rutier metropolitan Oradea: 289,4 mil. lei – Finanțare Program Angel Saligny
Centura Sânmartin: 263,8 mil. lei – Finanțare POIM
Extindere terminal Aeroportul Oradea: 212,8 mil. lei – Finanțare POIM
Drumul Apusenilor I și II: 173,2 mil. lei – Finanțare POR
Centura Aleșd: 145 mil. lei – Finanțare POIM
Reabilitare DJ 764 Aștileu – Roșia: 127,1 mil. lei – Finanțare PNDL
Centrul Cultural Multifuncțional: 125,5 mil. lei – Finanțare UE RO-HU
Centura Biharia: 114 mil. lei – Finanțare POR
Campus școlar din Municipiul Oradea: 101,2 mil. lei – Finanțare UE
Reabilitare drum județean DJ 795 Salonta – Tinca: 92,8 mil. lei – Buget CJ Bihor
Parcurile industriale Aleșd, Beiuș, Marghita, Ștei: 92,6 mil. lei – Finanțare UE și buget CJ Bihor
Extinderea pistei la 2500 metri la Aeroportul Oradea: 79,4 mil. lei – Finanțare POIM
Lărgire de la două la patru benzi pe DN19 și DN79: 68,9 mil. lei – Finanțare CNAIR
Centre de colectare a deșeurilor (16 localități): 41,9 mil. lei – Finanțare POIM
Reabilitare sediu Consiliul Județean Bihor: 41,7 mil. lei – Finanțare UE
Parc Științific și Tehnologic Oradea: 39,8 mil. lei – Finanțare POR
Reabilitare DJ 767 Dobrești – Vârciorog: 32,4 mil. lei – Finanțare PNDL
Trimite articolul
XBetoane si gunoaie. Atat. An de an numai asta