Deşi a candidat pe lista UDMR la Parlamentul European, Tőkés László le stă în gât multor lideri UDMR. Adversitatea e şi mai evidentă în Bihor. Popularitatea în rândul maghiarilor nu i-a putut fi însă niciodată negată, chiar dacă fostul episcop reformat a obţinut suspect de multe voturi în afara arcului carpatic atunci când a candidat pe cont propriu pentru Bruxelles.
Face ce face şi Tőkés reuşeşte să rămână în centrul atenţiei. A fost succesul candidaturii independente la Parlamentul European. Apoi şi-a revitalizat lupta cu fantomele securiste ale trecutului, care par să nu-i dea pace nici azi. Dalai Lama i-a confirmat vizita în Ardeal. A fost ales apoi vicepreşedinte al PE, la propunerea oamenilor lui Orbán Viktor.
În tot acest timp, Tőkés nu i-a uitat nicio clipă pe „amicii” săi din UDMR Bihor. Impulsionat de victoria FIDESZ în Ungaria, partid cu care se află în relaţii bune, Tőkés László trece la alt nivel. Acum îi cere premierului Orbán să verifice cum a cheltuit UDMR Bihor, prin interpusa Fundaţie Mecena, fondurile alocate de guvernele socialist-liberale pentru maghiarii din afara Ungariei. Demnitarul european Tőkés nominalizează şi primul câmp de luptă: cheltuirea banilor pentru Centrul Ady din Oradea. O dată ce i-ar „dovedi” pe udemerişti, Tőkés ar putea fi el însuşi beneficiarul conductei banilor guvernamentali maghiari.
Europarlamentarul Tőkés László cere forurilor abilitate din Ungaria să verifice cum s-au cheltuit fondurile alocate comunităţilor maghiare de peste hotare, de către guvernările social-liberale din perioada 2002-2010. Potrivit acestuia, există suspiciuni că o mare parte din acestea ar fi ajuns la clientela politică a UDMR, fiind risipite fără vreun rezultat.
Fostul episcop reformat al Eparhiei de pe lângă Piatra Craiului a exemplificat cu proiectul Centrului Ady, care presupunea construirea unui centru literar cu hotel şi băi termale, în satul natal al poetului, situat în judeţul Satu Mare. Tokes a câştigat proiectul şi finanţarea de 320 de milioane de forinţi, în anul 2002. „Câteva luni mai târziu, după căderea guvernului Orbán Viktor, noul guvern socialist-liberal al Ungariei l-a informat pe episcopul reformat că proiectul Centrului Ady va fi derulat de Fundaţia Mecena, a omului de afaceri bihorean Alexandru Mudura, un apropiat al primului ministru de atunci, Medgyessy Péter, în colaborare cu liderii UDMR Bihor de atunci – Kiss Sándor, preşedintele organizaţiei judeţene, Lakatos Péter fost preşedinte al organizaţiei judeţene şi parlamentar, Földes Béla, fostul preşedinte executiv al UDMR şi Szabó Ödön, preşedintele executiv al organizaţiei judeţene”, susţine Tőkés László.
Oradea, nu Satu Mare
Odată cu „mutarea” fondurilor a venit şi mutarea locaţiei proiectului, la Oradea, însă acesta nu a fost realizat nici după opt ani de la cheltuirea celor 320 de milioane de forinţi (peste 1 milion de euro – n.r.) alocaţi de Guvernul Ungariei, susţine Tőkés.
Europarlamentarul a făcut această declaraţie în week-end, la Tabăra de Literatură Partium, unde i-a fost oaspete şi L. Simon László, preşedintele Comisiei de Cultură şi Jurnalism a Parlamentului Ungariei. Politicianul FIDESZ a promis că subcomisia de combatere a faptelor de corupţie va analiza şi cazul Centrului Ady. „În satul lui Ady nici nu simt locuitorii că aparţin Uniunii Europene, tocmai de aceea, dincolo de ancheta şi de identificarea vinovaţilor, este intenţia noastră, realizarea proiectului destinat iniţial acestei localităţi. În acest sens cerem sprjinul domnului prim-ministru Orbán Viktor”, a mai apreciat Tőkés. Breasla Culturii Maghiare din Partium şi Asociaţia Taberei de Literatură Partium organizează anual un pelerinaj în satul natal (astăzi Satul Ady Endre) al poetului maghiar de secol XX.
Cine sunt Mecena?
Preşedintele UDMR Bihor, vicepreşedintele CJ Bihor Kiss Alexandru e preşedintele Fundaţiei Mecena. Membri în Consiliul de conducere sunt fostul episcop romano-catolic, Tempfli Jozsef, doctorul Foldes Adalbert, deputatul Lakatos Péter, viceprimarul Oradiei, Biro Rozalia şi consilierul judeţean, Szabó Ödön, preşedinte executiv al UDMR Bihor. Din Fundaţie a mai făcut parte fostul senator Pete Istvan. Acesta din urmă s-a retras însă, o dată ce a fost numit arbitru la Curtea de Conturi a României.
Omul de afaceri Alexandru Mudura e membru fondator al Mecena, însă la ora actuală nu ar mai face parte din Consiliul de conducere, conform celor spuse de către Lakatos.
C.H./C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!