Însă acelaşi Tokes acceptă faptul că foştii nomenclaturişti sunt adăpostiţi prin toate partidele politice din România. Cât despre trecutul comunist al lui Traian Băsescu, cel care l-a decorat pe fostul episcop cu Ordinul „Steaua României”, Tokes e evident mai indulgent. „Trebuie văzut de la caz la caz. Eu vorbesc de un fenomen”, spune preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), care reţine, totuşi, că, spre deosebire de alţii, Băsescu a făcut gesturi de condamnare a comunismului. Şi a exemplificat cu raportul Tismăneanu. Dacă pentru Tokes, USL înseamnă „restauraţie post-comunistă”, în schimb eurodeputatul rămâne fidel premierului maghiar Viktor Orban, care îi susţine, inclusiv pecuniar, demersurile politice. De aceea, Tokes nu ezită să spună că în 2010, în Ungaria s-a votat pentru „schimbarea de regim”.
UDMR i-a “zăpăcit
Încercând să minimalizeze votul masiv al etnicilor maghiari pentru UDMR, în dauna PPMT, Tokes acentuează prezenţa relativ mică a acestora la urne. De asemenea, Tokes se arată dezamăgit de urmaşul său în scaunul de episcop al Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, care a îndemnat electoratul maghiar să voteze cu UDMR. O atitudine de a face în biserică „o politică de partid”, pe care, arată Tokes, nu a regăsit-o la niciun alt înalt prelat din celelalte culte religioase, maghiare sau române. Întrebat dacă se simte părăsit de propria-i biserică, dar şi de electoratul maghiar ardelean, Tokes a spus că, indirect, prin prezenţa slabă la vot a maghiarilor, îi simte pe aceştia aproape. Doar că „oamenii au fost zăpăciţi” de campania UDMR, care i-a alertat pe alegători că, votând PPMT, ungurii din Ardeal vor rămâne fără reprezentare parlamentară. Iată ce spune fostul episcop despre „lipiciul” pe care-l are la alegătorii de etnie maghiară, precum şi relaţia sa cu Biserica din care face parte: „Situaţia de acum este foarte asemenătoare cu situaţia din ‘89. De fapt, şi atunci am fost foarte singuratici şi am dus bătălia noastră în mod izolat. Nu ne-a sprijnit nici preoţimea, iar episcopia a fost una pro-comunistă. Deci sunt obişnuit cu această situaţie. Pe de altă parte, sunt conştient că voturile depuse nu reflectă în mod adecvat starea de spirit a comunităţii maghiare din România. Mulţi dintre alegători au fost induşi în eroare cu intimidarea şi propaganda falsă a UDMR că, vezi Doamne, vom pierde reprezentarea în Parlamentul României şi numai prin votul depus în favoarea UDMR poate fi validat. Pe de altă parte, cei rămaşi departe de alegeri, cei 60% dintre alegătorii maghiari, absenteiştii noştri, în mod indirect indică că comunitatea maghiară este divizată în această privinţă şi atitudinea lor nu îmi lasă dubii privind concepţia lor. În mod indirect, simt sprijinul moral al comunităţii maghiare din ţară, numai că sunt zăpăciţi oamenii şi induşi în eroare. Suntem într-o stare socială de tranziţie privind evoluţia opţiunilor politice”, a comentat Tokes.
Platformă europeană anti-comunism
Vicepreşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, a vorbit despre necesitatea condamnării crimelor comunismului la nivel european, aşa cum s-a întâmplat după Cel de-al Doilea Război Mondial, cu nazismul. Colaboratorul lui Tokes consideră că se cere crearea unui tribunal european pentru crimele comunismului, mai cu seamă că acei criminali sunt în viaţă şi pot fi dovediţi. În această idee s-a creat o platformă de către mai multe ONG-uri din toată Europa, printre care şi două româneşti, care îşi doreşte să-i conştientizeze pe liderii europeni de importanţa condamnării oficiale a comunismului. Această iniţiativă poate fi consultată la adresa www.memoryandconscience.eu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!